Muhteşem bir oyun geliyor

Pınar Ayhan; İngiliz Dili Edebiyatı’ndan mezun, 2000 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasında ülkemizi Stockholm’de “Yorgunum anla” adlı şarkı ile temsil ettikten sonra, yıllarca TRT’de profesyonel müzisyenlik ve televizyonculuğu bir arada yürütmüş. Kendi söylemine göre daha sonra, bu topraklarda yaşanan tüm zenginlikleri hikâyelerle ve müzikle anlatmak için yola çıkmış.

Ayhan’ın İlk projesi “Orada Duruverseydi Zaman”dı. Ayhan projenin hikâyesini şöyle anlatıyordu;

Orada Duruverseydi Zaman” daha önce hiçbir yerde duymadığımı fark ettiğim hikâyeleri okuduğumda ortaya çıktı. Okumak, hayatımın her aşamasında bir tutkuydu benim için ama bu defa, Atatürk’ün sıkça vurguladığı gibi “gayeli”, amaçlı, odaklı bir okuma yolunu seçtim. Yakın tarihimiz diyebileceğimiz son yüzyılımızda yaşananlar arasında bilmediğimiz olaylar, karakterler olduğunu ve aslında onların tarihin gidişatını nasıl etkilediğini fark ettiğimde bilginin gücünden büyülendim...”

“Orada Duruverseydi Zaman”ı, önce Denizli ardından da İzmir’de izleyen biri olarak söyleyebileceğim tek kelime ile harika bir oyundu.

Oyun sizi oturduğunuz yerden alıyor, tarihin derinliklerine sürüklüyor, herşeyi bildiğinizi zannettiğiniz bir anda hiçbir şey bilmediğinizi de görüyorsunuz.

Bir kaç gün önce Özgür Billur aradı, Pınar Ayhan “Kemâl” adlı oyunu İzmir’de sahneleyecekmiş, gelir miymişim?

“Nasıl gelmem hemen yeri ayırt” dedim. O gün eşim Perihan’ın da doğum günü ona da çok güzel bir doğum günü hediyesi olacaktı.

Kemâl,Orada Duruverseydi Zamangibi müzikal belgesel, Pınar Ayhan’ın ikinci eseri. Ayhan, eserin ihtiyaçtan ortaya çıktığını söylüyor ve şöyle devam ediyordu:

“Tarihi bizden dinlemeyi seven bir grup izleyici, bundan iki sene önce, bir 10 Kasım gösterisi için yaklaşık sekiz ay önceden bizden Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatmamızı istedi. Okuma refleksimizin gelişmesi, heybede biriktirdiğimiz onlarca hikâye ile Kemâl, Orada Duruverseydi Zaman’dan daha çabuk hazırlandı.

Eserdeki başat unsurlardan biri de müzik. Sahnede esere, 6 kişilik bir orkestra eşlik ediyor. Zaman zaman anlatının altına döşenmiş bir müzik, zaman zaman benim hikâyeyi zenginleştirmek adına söylediğim bir şarkı, türkü ve şanson çalan orkestra, esere olağanüstü bir büyü katıyor. Adeta bir film, bir tiyatro oyununa dönüşen müzikal belgeselimiz izleyicinin hem dimağına hem de ruhuna hitap eder hale geliyor. İşte, bu sıradan bir tarih anlatısını, sanatsal bir esere dönüştüren şey de drama, edebiyat, fotoğraf ve müziğin bir araya gelmesi ve tıpkı hayatın kendisi gibi tüm olguları tüm duyularla hissettirmesi.”

Kemâl, 20 Mayıs 2019 tarihinde İzmir Bostanlı Suat Taşer Sahnesi’nde sahnelenecek. O günü iple çekiyorum. Oyuna sizleri de davet ediyorum. İnanın hayranlıkla izleyeceksiniz.

Orada Duruverseydi Zaman” adlı eseri ile sanatseverleri tarihte bir zaman yolculuğuna çıkaran Pınar Ayhan, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşam öyküsünden az bilinen kesitleri sahneye taşıyor.

Bu oyunda küçücük elleriyle dayısının çiftliğinde tambura yapan bir çocuk tanıyacaksınız.

“Türk milletine gülmesini ve hayattan zevk almasını öğreten” adamın, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayat hikâyesi...

O, kendi geleceğini milletinin geleceğiyle birleştirdi.

Aşkla çalıştı, mücadele etti. “Maşuku vatanı oldu”

Pınar Ayhan, güçlü sesi ve oyunculuğuyla bizi 1881’den 1938’e götürüyor.

Daha önce duymadığınız hikâyelerle, Atatürk’ün ince ruhunu ve devrimci karakterini daha yakından tanıyacaksınız.

Ata’mızın hayatını daha önce hiç böyle izlemediniz!

Osman Paşa marşını, Dönülmez Akşamın Ufkundayız şarkısını, Su Sızıyor türküsünü bir de Pınar Ayhan’dan dinleyin.

KEMAL Namık Kemal’i, Nazım Hikmet’i, M. Akif’i aynı sahnede buluşturuyor!

Atatürk’ün birleştiriciliğini bu oyunda çok daha iyi görüyorsunuz.

Belgesel, müzik, şiir ve tiyatro bir arada…

Gösteri tek kişilik ama Pınar Ayhan sahnede yalnız değil… Piyano, viyolonsel, perküsyon gibi Batı müziği çalgılarının yanı sıra, bağlama ve klarnet gibi bu toprakların zenginleştirilmiş bir orkestra eşliğinde anlattığı öykülerin şarkılarını, türkülerini seslendiriyor. Anlatılan hikâyelere ait, geçmişten gelen video görüntüleri, sararmış bir mektubun sayfaları ve daha önce hiç görülmemiş fotoğraflar barkovizyon aracılığıyla izleyiciye sunularak gösteriye farklı bir boyut kazandırılıyor.

Heyecanla bekliyoruz.

Muhteşem bir oyun geliyor

Önceki ve Sonraki Yazılar