'Dikiz Aynasında Clara' CRR'de

'Dikiz Aynasında Clara' CRR'de

19. yüzyılın değerli piyanist ve bestecisi Clara Schumann’ın 200. doğum yıldönümü CRR’de çok özel bir konser enstalasyonuyla kutlanıyor.

'Dikiz Aynasında Clara' başlıklı enstalasyon 19 Aralık’ta, saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) fuayesinde Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. Enstalasyonda modern bakış açısı ile ürettikleri besteleriyle, müzik hayatının içinden üç farklı nesil ve farklı coğrafi kökenden gelen üç kadın besteci yer alıyor: Violeta Dinescu, Annette Schlünz ve Beste Özçelebi, Clara Schumann ve onun müziğine bir köprü kuruyor. Sanatçılara, soprano Lisa Fornhammar, piyanist Mediha Khan ve viyola sanatçısı Cenk Erbiner eşlik ediyor. Enstalasyon, Clara Schumann'ın dünyasına erişme çabasının dışında; günümüzde kadın olmak, müzisyen olmak, beste yapmak üzerine de düşündürüyor.

ŞOFÖR NEBAHAT’TAN ESİNLENİLDİ

Klasik müzik dinleyicilerini alışılmış kalıpların dışına çıkarmak isteyen “Dikiz Aynasında Clara” etkinliği fuayede gerçekleştirilecek. Emanuel Mathias'ın 2011 yılında şoför Nebahat’tan esinlenerek ürettiği ¨Nebahat’ın Kız Kardeşleri¨ isimli video enstalasyonu “Dikiz Aynasında Clara” projesinin esin kaynağı olmuş.

Clara Schumann kimdir?

19. yüzyılın ünlü piyanist ve bestecisi Clara Josephine Wieck, 13 Eylül 1819'da Leipzig'de dünyaya geldi. Babası müzik öğretmeni ve piyano firması sahibi Friedrich Wieck, kızının yeteneğini küçük yaşta keşfederek 5 yaşından itibaren onu müzisyen olarak yetiştirdi. 9 yaşındayken konserlerde çalmaya başladı. 11 yaşında ise ilk solo konserini verip ilk bestesini yaptı. 1831 - 1836 yılları arasında babasıyla birlikte Avrupa'yı dolaşarak bir dizi başarılı konser verdi. ”Harika çocuk” olarak ünlenen Clara; Mendelssohn, Paganini, Chopin, Goethe gibi zamanın önde gelen müzikçi ve edebiyatçılarının hayranlığını kazandı.

1878'de Frankfurt Konservatuvarı’nın baş piyano öğretmeni oldu ve pek çok öğrenci yetiştirerek piyanistlikte bir ekol oluşturdu. Bu yıllardaki en yakın dostlarından biri de besteci Johannes Brahms'dı. Brahms'a da bestelerinde esin kaynağı oldu. Brahms birçok bestesini Clara'ya ithaf etti. Schumann, son konserini 1891'de verdi ve konservatuvardan ayrılarak sadece evinde ders vermeye devam etti. 26 Mart 1896'da Frankfurt'ta hayata veda eden sanatçı, kendisi gibi piyanist olan Robert Schumann'la, 1840'da evlendi, Robert ölene kadar 16 yıl evli kaldı.