'Emperyalizm' dedi, SoL'cular rahatsız oldu

'Emperyalizm' dedi, SoL'cular rahatsız oldu

Türkiye müzik tarihinin en üretken efsane grubu Moğollar'ı taşıyan ve yaşatan müzisyen Cahit Berkay da feodal solun linç kültüründen nasibini aldı.

Cahit Berkay Sabah gazetesinin Günaydın ekinde Tuba Kalçık ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Berkay söyleşi de, '68 ruhu'nu, emperyalizme karşı mücadeleyi, ulusal kültürü, Aşık Veysel'i, Pir Sultan'ı savundu. Ancak, SoL haber sitesine bunlar yetmedi.

SoL haber sitesinde 'Yakıştı mı Cahit abi!' başlığı ile yapılan linç haberinde, Berkay'ın ne söylediklerine değinmek yerine, Sabah gazetesi ile daha önce söyleşi yapan sanatçıların liste dökümü yapıldı.

SoL haber sitesi daha da ileri giderek, Berkay'ın 'sevginin sağı solu olmaz' sözü üzerinden 'Berkay'ın sözleri AKP Türkiyesi'ne onay veriyormuş gibi' algısı yaratmaya kalkıştı.

Yıllarca ve defalarca SoL sitesinin siyasi çizgisinin etkinliklerine de katılan usta müzisyen üzüntüsünü şöyle ifade etti:

Sevgili Arkadaşlar,

Sabah Gazetesi’nin Günaydın ekine verdiğim röportajın ardından gündem olmuşum. Öncelikle beni eleştirenlere de savunanlara da teşekkür ediyorum. Bana kıymet gösteriyorsunuz ki bir şeyler yazma ihtiyacı hissetmişsiniz.

Benim açımdan bu röportajın daha önce yaptığım yüzlerce mülakattan bir farkı yok. 2020, profesyonel müzik hayatımın 55. yılı. Bu münasebetle geçtiğimiz hafta özel bir konser gerçekleştirdik. Konserin provaları uzayınca bekleyen röportajları 20’şer dakika içinde apar topar yapmak durumunda kaldım. Hızlıca bitsin diye bazı şeyleri eksik söylemiş olabilirim.

73 yaşındayım. Bu yaşa kadar ne hayat görüşüm değişti ne de duruşum. Bundan sonra da değişmez.

Sevgiyle kalın...

Söyleşinin ilgili bölümlerini okurlarımıza sunuyoruz:

TUBA KALÇIK: Müziğinizle Anadolu'nun değerlerini dünyaya taşıyorsunuz...

CAHİT BERKAY: Tüm çabamız bu yönde. İnternet çağındayız. Artık dünyanın her yerindeki müziğe ulaşabiliyoruz. İnsanlar da bizim müziğimize kolayca ulaşabiliyor. Bu önemli bir avantaj bizim için. Kendi müziğimizi biraz da allayıp pullayıp dünyaya tanıtmak için Moğollar olarak çaba gösteriyoruz. Temel amacımız ülkemizi tanıtmak. Anadolu'nun dünyanın en güzel kültürel zenginliklere sahip olduğunu düşünüyorum. Dünyanın yarısını gezdim, bizim folklorumuz kadar zengin folklorik kurguya sahip çok az ülke var. Kendi değerlerimize kendimiz sahip çıkmalı ve kıymetini bilmeliyiz.

TUBA KALÇIK: Bir dönem kendi müziğimiz arka plana atılıp gözler Batı'ya odaklanmıştı...

CAHİT BERKAY: Özellikle 80'lerde bu yaşandı. TV, radyo sana ne sunuyorsa, sen onu alıyorsun. Bir dönem medya bunu yaptı. Gençlere ne sunduysan onu aldı. Kendi kültürümüzden koparıldık. 12 Eylül Darbesi'nin bilerek yaptığı bir şeydi bu. Eğitim sistemi de bozuldu. Ülkenin en donanımlı hocaları işkencelerden geçirildi. Bakın hâlâ eğitim sistemini düzeltmek için uğraşıyoruz. Bu bize 12 Eylül Darbesi'nin mirası.

TUBA KALÇIK: Sol dünya görüşüne sahip bir müzisyensiniz ama her kesimden insan bestelerinizi büyük bir ilgiyle takip ediyor...

CAHİT BERKAY: Sevgi üzerine besteler yaptım hep. Sevginin sağı solu olmaz. Müziğimle barışı, insan, ülke, doğa sevgisini anlattım. Özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Dışarıdan Türkiye ile uğraşmasalar burası dünyanın en güzel ülkesi olur. Emperyalist güçler yıllardır Türkiye ile uğraştı, uğraşmaya devam ediyor. Bunun farkında olalım. Ortadoğu gibi zorlu topraklar var yanımızda. Savaştan kaçanları ülkemize aldık. Onlar için milyar dolarlar harcadık. Avrupa "Size para vereceğiz" dedi, onu da yapmadı, kapıları kapattı. Türkiye tek başına mücadele ediyor.

TUBA KALÇIK: Siz türkülerimize de çok önem veren bir müzisyensiniz...

CAHİT BERKAY: Kendi topraklarımızdan çıkan değerler bunlar. Ben Batı müziğine karşı değilim. Ama işin kolayına da kaçmamak gerekiyor. Tamam İngiliz gruplarını elbette dinle ama önce Aşık Veysel'i tanı, Pir Sultan'ı da tanı, Aşık Mahzuni'yi de... Gözünü sadece yurt dışındaki müziğe dikersen kendi toprağının müziğini göremezsin. Böyle yapanları görünce biraz hayıflanıyorum açıkçası. İyi bir müzisyen dünyaya açık olmalı ama önce kendi kültürünü özümsemeli ve müziğini iyi bilmeli. Kendi topraklarından beslenerek müziğini yaparsan zaten farklılığını da ortaya koyarsın.

TUBA KALÇIK: Moğollar, Anadolu rock'ının öncüsü değil mi?

CAHİT BERKAY: Öncülerinden biri sayılırız. Şu dönem rock müziğinin içi boşaltıldı. Rock'ın özünde muhalif yapı vardır, biz bu yüzden yapmıştık. Yaşadığımız dünyaya hassas bakan bir kuşaktan, 68 kuşağından geliyor Moğollar. Biz dünyadaki savaşlara karşı duran, çevreye duyarlı ve dünyadaki haksızlıklara karşı mücadele veren bir kuşağız. Rock'ın özünde yatan bu felsefenin kaybolmasını üzülerek takip ediyorum. Şarkı sözlerinin bile içi boşaltıldı. Elbette bu kültürün özüne sadık kalarak müzik yapanları tenzih ediyorum.