Tanpınar’ın müzik seçkisi 6 Kasım’da CRR'de

Tanpınar’ın müzik seçkisi 6 Kasım’da CRR'de

CRR Türk Müziği Topluluğu, 6 Kasım’da, repertuvarı Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından yapılmış bir konserle İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Mahur Beste’den Huzur’a “Tanpınar’ın Satır Aralarında Müzik” başlığıyla, gerçekleşecek konseri Hakan Talu yönetecek. Konserde, Tanpınar’ın Huzur romanı başta olmak üzere Beş Şehir, Mahur Beste gibi kitapları ve makalelerinde isimleri geçen bestekârların eserleri koro ve solo olarak seslendirecek. Çilhan Yazıcı, Atakan Akdaş, Murat Irkılata, Gediz Çoroğlu, Alper Ayorak, Merve Utandı Kalkan, Merve Kıvılcımer, Gizem Coşkun, Aybike Demir Okan ve Aynur Ezgi Yüksel konserde solist olarak sahne alacak. Gecenin saz sanatçıları ise; ritimde Serdar Bişiren, neyde Ahmet Toz, kanunda Turgut Özüfler, udda Bilen Işıktaş, viyolonselde Volkan Ertem, viyolada Mithat Arısoy, kemençede Ömer Aşçıoğlu.

Gecede CRR Türk Müziği Topluluğu’nu yönetecek olan Hakan Talu, Tanpınar’ın romanlarında ve yazılarında klâsik müziğimizin bestekârlarına atıfta bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Tanpınar her ne kadar bir edebiyatçı olsa da onun yaptığı tespitler adeta bir müzikoloğun görüşleridir. Buhurizâde Mustafa Itri’nin Nevakâr’ı için “klâsik bir sanattan ne beklenirse Nevakâr’da hepsi vardır”, İsmail Dede için “Filhakika, zamanında ve hatta daha ötesinde konuşan tek ses onun sesidir” ve “Onun kartalı doğrudan doğruya güneşe kanat açar” şeklinde cümleler kuran Tanpınar, Türk müziğinin üç büyük eser etrafında gelişmesini yaptığını bunların da Meragi’nin Segâh makamındaki Kâr’ı, Itrî’nin Nevakâr’ı ve ilaveten Rast makamındaki Nâ’t’ı ile Dede Efendi’nin Ferahfeza makamındaki ayini olduğunu da söylemektedir.”