ÖNCELİK YURTTAŞ…

Corona virüs için açıklanan “ekonomik istikrar kalkanı”nı nasıl buldunuz?

İçinde yurttaş, içinde emekçi, içinde üreten, içinde emekli/ esnaf ne denli yer almış?

İnen kepenklerin, kapanan mağazaların, çalışmayan fabrikaların dışarıda bıraktığı işçi ne denli anılmış?

Toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan, açlık sınırının altında maaşla “yaşama koşullarına” tutunmaya çalışan, “ek iş” yaparak gereksinmelerini sağlayan yurttaşlar ne denli yer bulmuştu?

Daha önceki “ekonomik istikrar” paketlerini anımsayın…

Adana’da odaların “hükümetimizin ortaya koyduğu ekonomik istikrar paketi ile krizden çıkacağız” diye anlamlandırdıkları paketlerden ayıramadım!

O dönem ortaya koyulan paketlerde “daha çok” tüketilmesi için bazı ürünlerde kdv’ler düşürülmüş, taksitler artırılmış, böylelikle de patronların sıkıntıları giderilmişti!

Yurttaşın “alım gücünün” artırılması için, çiftçinin “üretime” yönelmesi için, emekçinin gereksinmelerini karşılayacak “bedeli” alması için atılımda bulunulmamıştı!

Sokağa çıkmamaları, iyi beslenmeleri, korunmaları için onlarca/ yüzlerce salık verilen kurallar sıralanırken; bunları “nasıl” yapabileceği konusunda açıklayıcı bilgi verilmediği gibi, böyle bir katmanın da olduğu anılmamıştır!

Çoklarını tanıyorum/ biliyorum!

Sokağa çıkmadıkları, ya da işyerlerini açmadıkları her gün için “acı fatura” ile karşılaşacaklar var! Günü yaklaşan kirası, ödemesi, bir de buna günlük gereksinmelerini ekleyin…

Bilim insanları “sağlık” konusunda düşüncelerini anlatırken vergiden, krediden, bankadan, faizden, petrolden söz etmiyor; “sağlık” için “iyi beslenmeden” söz ediyor, unutmayalım!

İyi beslenemeyen, gereksinmelerini sağlayamayan, gereken besini tüketemeyen canlının “aptal/ salpa/ cılız/ cansız” kalacağından söz etmişti yıllar önce Aziz Nesin…

Alınan kararın da “önceliği” ekonomiyle eşgüdümlü olarak “sağlıklı beslenme” olmalıydı!

Öncelik yurttaş olmalıydı!

Önceki ve Sonraki Yazılar