Osman Hamdi Bey'in torunları

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri’ne sayılı günler kala seçim hala tam olarak insanların gündemine tam anlamıyla girmiş değil. Genel gözlem partilere ve adaylara ilginin az olduğu yönünde. Yine de muhalefet adayları daha fazla heyecan yaratmakta ve bu durum önceki dönemlerden farklı olarak psikolojik üstünlüğün muhalefete geçmiş olduğu izlenimini vermekte. Cumhuriyet Halk Partisi’nin büyükşehir adayları göz doldurdu diyebiliriz sanırım. Tunç Soyer ile İzmir’de rekor oy beklentisi oluşmuşken, anketlere bakılırsa Ankara, Adana ve Antalya CHP’ye geçiyor gibi görünüyor. Yine anketlere bakılırsa İstanbul ve Bursa’da yarış kafa kafaya…

Başarılı ilçe belediye başkanlarını büyükşehirlere aday gösteren ve bu ivmeyi yakalayan CHP maalesef aynı heyecanı ilçe belediye başkan adayları için genel olarak yakalayamadı. İlçelerde heyecanın yakalanmamasında faktörlerden biri ilçe belediyesi başkan adayı iken diğeri de kuşkusuz belediye meclis üyesi listelerinin belirlenmesidir ki bu konuda yeterince yazılıp, çizildi.

Belediye başkanı ve belediye meclis üyesi adayları üzerinden temsil meselesi bir kez daha tartışılırken sosyal medyada bir ‘ihtiyar heyeti’ listesi birkaç gündür dönüyor. Öyle bir ihtiyar heyeti listesi ki sosyal medya kullanıcılarından biri “mübarek İsveç Parlamentosu gibi” notuyla paylaşmış.

Bahsettiğimiz yer Kadıköy’ün Moda semti yani Caferağa Mahallesi. Listeyi hazırlayan muhtar adayı ise mevcut Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Ayman. İhtiyar Heyeti Adayları ise şu isimlerden oluşuyor; Opera Sanatçısı ve Yazar Anais Martin, Bankacı Aslıhan Emlek, tanınmış yazar Buket Uzuner, Bilgi-Belge Uzmanı Fahriye Güniz Bayraklı, Avukat Selami Ayalp, yazar ve karikatürist İzel Rozental, elektrik-elektronik mühendisi ve öğretim görevlisi Prof. Dr. Yorgo İstefanopulos ve mimar Mehmet Bozkurt.

Sosyal medyada konuşulunca liste Caferağa Muhtarı Zeynep Ayman, “Neden şaşırdınız? Burası hep böyle.” demiş.

Doğru neden şaşırıyoruz? Bugünkü Caferağa Mahallesi’nden biraz daha geniş bir alanı idare etmek için kurulan Kadıköy Şehremaneti kurucu belediye başkanı arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey’in torunları onlar.

Ne diyelim… Umarız Moda’nın normali tüm Türkiye’nin normali olur. Umarız, mahallelerimiz, ilçelerimiz, illerimiz o yerleşim yerini yansıtan ve donanımlı kişilerce yönetilir.

DR. JİRAYR KAYNAR’IN ARDINDAN

İlk yazının konusu Caferağa’dan açılmış oldu, Caferağa’dan devam edelim.

Geçtiğimiz gün daha önce Caferağa Mahallesi’nde ihtiyar heyeti üyeliği de yapan, Kadıköy için çok değerli bir kişiyi toprağa verdik: Yardımseverliği ve yoksul dostluğu ile tanınan Dr. Jirayr Kaynar…

O çağımızın hastalığı olan parayı kutsama anlayışını reddetti. İnsanlığa hizmet etmeyi önemsedi, bir asra yakın hayatında bu görevi yerine getirdi. İnsan olmanın erdemini hepimize hatırlattı.

Ne yaptığı hizmetlerin karşılığıdır ne de Kadıköy tarihine geçen adının buna ihtiyacı var ama on binlerce kişiye şifa dağıttığı muayenehanesinin bulunduğu İmamata Sokak’a Dr. Jirayr Kaynar’ın adı verilmeli. Bu erdemli insan daha da ölümsüzleştirilmeli ve insanlara örnek olarak sunulmalı.

Belki de seçilecek olan Kadıköy Belediyesi’nin yeni başkanının ilk işi de bu olur. Şık olmaz mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar