Ford Otosan, Türkiye otomotiv sektörü için tarihi imzayı attı

Ford Otosan, Türkiye otomotiv sektörü için tarihi imzayı attı

Koç Holding bünyesindeki Ford Otosan'ın Kocaeli'nde yapacağı 20 milyar TL'lik yatırıma ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nda imza töreni yapıldığı öğrenildi.

Koç Holding’in ortak olduğu Ford Otosan, Kocaeli fabrikasında diğer ortağı Ford Motor Company ve Volkswagen için bir tonluk orta ticari araç üretimine 2023 yılının ilk yarısında başlayacak.

Şirketin yayımladığı bültene ve KAP açıklamasına göre, Kocaeli’ndeki Ford Otosan fabrikalarında üretilecek olan araçlar tam elektrikli, hibrit elektrikli (PHEV) ve dizel motora sahip olacak. Aralık ayında üretim kapasitesi artırım ve batarya montaj hattı yatırım kararını açıklayan Ford Otosan, bugün yatırımın ayrıntılarını verdi. Açıklamanın ardından Ford Otosan hisseleri yüzde 10 primle 208.4 liraya yükselerek tavan oldu.


Şirket aralık ayında fabrika kapasitesini 440 bin adetten 650 bin adete yükseltmek ve batarya montaj fabrikası kurmak için 20,5 milyar lira tutarında yatırım teşvik belgesi almıştı. Fabrikanın adet bazında üretim kapasitesini artırmak için beş yıl içinde 1.4 milyar euro yatırım yapılacak. Fabrikanın genişletilmesi sonucu sadece 1 tonluk orta ticari araç modelinin üretim kapasitesi 405 bin adete yükselecek.


 
Kapasite artırımı ile Ford Otosan’ın istihdamı 3 bin kişi artarak 15 binin üzerine çıkacak. Ford Otosan bültende ve KAP açıklamasında şirketin Volkswagen için ne kadar araç üreteceğini belirtmedi. Ancak 1 tonluk orta hafif ticari aracın üretimi 11 yıl sürecek.