İkinci el araba fiyatları düşecek mi?

İkinci el araba fiyatları düşecek mi?

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç otomobil almayı düşünenler için önemli açıklamalarda bulundu. Peki ikinci elde düşüş olacak mı?

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Posta.com.tr'ye konuşarak ikinci el araç piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını ifade etti.

ekran-goruntusu-2023-11-26-173839.png

TRAFİKTEKİ ARAÇ SAYISI ARTTI 

TÜİK motorlu kara taşıtları istatistiklerinin ekim ayı verilerini açıkladı. Bu verilere göre, ekim ayında trafiğe kaydı yapılan araç sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72,3, toplam taşıt sayısı da yüzde 80,4 arttı. İkinci el piyasasında araçlarda yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüş yaşandı.

ekran-goruntusu-2023-11-26-173845.png

"YILIN İKİNCİ EN CİDDİ DÜŞÜŞÜ"

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç da, ikinci el piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. Erkoç açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İkinci el taşıt piyasasında ekim ayında otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüşle, aylık bazda hazirandan sonra yılın ikinci en ciddi düşüşü yaşandı. İkinci el otomobiller 449 bin 265 adetle bu yıl aylık bazda en düşük, toplam araç sayısı da 723 bin 1 adetle şubattan sonraki en düşük düzeyde gerçekleşti.

ekran-goruntusu-2023-11-26-173857.png

"HEM SIFIR HEM İKİNCİ EL PİYASASINDA DURAĞANLIK" 

Yılın bu zamanlarında sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketlilik olurdu. Ancak şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Bunun başlıca sebebi faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar.

ekran-goruntusu-2023-11-26-173900.png

"BALON"

Erkoç, otomobil piyasasındaki fiyat dalgalanmasıyla ilgili, “Fiyatlardaki artışın pek çok sebebi var. Kısa süre öncesine kadar yatırım aracı gibi görülen otomobiller yüksek talebe karşılık, arzdaki sıkıntıların da etkisiyle balon diye tabir ettiğimiz yüksek fiyatlara erişmişti.

Kayıt dışı alım satım yaparak, bu işi ikinci meslek haline getiren çok sayıda satıcı da piyasada mevcuttu. Vergi vermeden, bu işin ticaretini yapan kişilerin sayısının artması da fiyatları yukarı çekmişti. Ancak Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat göreve gelir gelmez sektör temsilcilerinin görüşlerini alarak hızlıca bazı tedbirleri hayata geçirdi ve bugün köpük söndü, fiyatlar gerçek değerini buldu" ifadelerini kullandı.