İkinci elde en çok hangi araba satılıyor?

İkinci elde en çok hangi araba satılıyor?

İkinci el otomobiller arasında en çok hangi modelin sattığı merak konusuydu. İşte en çok satılan ikinci el araba modeli.

Sıfır araba fiyatlarındaki pahalılık nedeniyle kullanıcılar ikinci ele yöneldi. Ancak fiyatlar ikinci elde de iç açıcı değildi. Araba almak artık yatırım aracı olarak görülüyordu ve bu durum da fiyatların artmasına katkıda bulunuyordu.

1538805.jpg

Son zamanlarda otomobilin yatırım aracı olarak görülmekten çıkması, sıfır araçta aylar sonra dev kampanyaları beraberinde getirdi. Bu durum, kısa süre önce sıfır kilometre arabalardan daha pahalı duruma gelen ikinci el arabaların da fiyatının düşmesine öncülük etti.

Peki ikinci elde en çok tercih edilen araçlar hangileri oldu? Cardata'nın yayınladığı listeye göre, yıl içinde yerli sedan modeller ikinci elde en çok tercih edilen otomobiller oldu. Yiğitcan Yıldız'ın aktardığına göre o araçların yıldızı parladı.

"2024 BAŞINDA FİYATLAR ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR"

Yalçın, "Bu düşüşün süresi, ekonomik ve politik faktörlere bağlı. 2023 sonunda beklenen ÖTV matrah düzenlemeleri ve seçim ekonomisinin getireceği canlanma, 2024 başında fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Dolayısıyla, pazarın geleceği, süregelen ekonomik ve politik gelişmelere duyarlı olacak şekilde şekillenecek" dedi.

ekran-goruntusu-2023-08-30-184954.png

ÇEVRE DOSTU ARAÇLARA EĞİLİM VAR

Otomotiv sektöründeki yeni trendlerin ikinci el araç piyasasında da etkisini gösterdiğini belirten Yalçın, "Teknolojik gelişmeler ve çevre bilinci de pazarda önemli rol oynamaya devam ediyor. Elektrikli ve hibrit araçlara olan ilgi artarken, bu araçların ikinci el piyasasındaki varlığı ve fiyatlandırması önemli bir faktör haline gelebilir. Tüketicilerin çevre dostu araçlara yönelmesi, ikinci el pazarındaki araç tercihlerini ve dolayısıyla fiyatları etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

EN ÇOK SATILAN İKİNCİ EL ARAÇLAR HANGİLERİ?

Cardata verilerine göre, ikinci el araç piyasasında en çok tercih edilen modeller de belli oldu. Buna göre, ilk üç sırada yerli modeller Renault Megane, Fiat Egea ve Fiat Linea bulunuyor.

3642081-a6be3dc6fbbd16150ef05dbb4d79c288.jpg

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise, ikinci el araç piyasasındaki fiyat düşüşlerinin sonuna gelindiğini savundu.

"İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARINDA EN DİPTEYİZ"

Karakaş, fiyatlarda daha fazla düşüş olmayacağını öne sürerek, "İkinci el otomobil fiyatlarında en dipteyiz. Yüksek faiz ortamı ve mevcut stok maliyetleriyle satıcılar fiyat düşüremeyecek noktaya geldi. Hatta bazı araçların fiyatları geçtiğimiz kış ayları seviyesine yaklaştı" dedi.

"BU TABLO ÖNÜMÜZDEKİ YIL BU ŞEKİLDE DEVAM ETMEYECEKTİR"

2024'te mevcut tablonun değişeceği öngörüsünde bulunan Karakaş, "Önümüzdeki yıl bu tablo bu şekilde devam etmeyecektir. Tüketiciler yeni yılda fiyat artışlarına hazırlıklı olsun. Finansman çıkmazı nedeniyle pazar daralma endişesi taşıyor" açıklamasında bulundu.