Otomobil fiyatları dibe vuruyor! İkinci el ve sıfır otomobillerde dev indirim geldi

Otomobil fiyatları dibe vuruyor! İkinci el ve sıfır otomobillerde dev indirim geldi

Artan doviz kuruyla aşırı yükselen sıfır ve ikinci el otomobillerde, kurların düşmesiyle son günlerin en dip seviyeleri görülüyor.

 Doviz kurlarının tarihi zirveyi görmesi en çok sıfır ve ikinci el otomobil sektörünü vurdu. Chip krizi nedeniyle sıfır araba zaten bulunamıyordu, bir de buna Türkiye'deki kur krizi eklenince insanlar için araba almak iyice hayal olmaya başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla yüzde 50 geri çekilen döviz kurları, bir çok sektörde olduğu gibi otomobil sektöründe de indirimleri beraberinde getirdi. Bir çok otomobil firması sıfır araç fiyatlarında yüzde 30 indirime gitti ancak tedarik sıkıntısı hala çözülmüş değil.

Hal böyle olunca insanlar yeniden ikinci el otomobillere yöneldi. İkinci el otomobil piyasası ise sıfır araç fiyatlarına gelen indirimlerle birlikte gevşemeye başladı. İkinci el ilan sitelerinde ilanlar bir bir fiyat düşürmeye başladı. Bazı otomobil markalarında indirim yüzde 50'yi buldu. Kimi uzmanlara göre zaten suni olan bir artış, normal halinde dönmüş oldu.

Örneğin FIAT Egea Cross versiyonu dövizdeki düşüşlerden kaynaklı ÖTV'de %50'lik dilime tekrar düşmüş oldu. Bu düşüş hem sıfır fiyatına hem de ikinci el fiyatına direkt olarak yansımış durumda.

Bir diğer örnek; premium bir araç markası olan BMW, 3 serisi otomobilin fiyatını 1.387,000 TL'den 1.099,000 TL'ye çekti. Aynı modelin İkinci el araç fiyatları ise bu indirimle birlikte 800.000 TL civarına kadar çekildi. Diğer bir çok premium markada aynı çekilmeler görülürken Mercedes bu indirim kervanına katılmamayı tercih eden markalar arasında.

 İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI DURGUN

İkinci elde fiyatlardaki düşüşlerin nereye kadar süreceği ve doviz kurlarının henüz stabilleşmemiş olması nedeniyle bir durgunluk hakim. Fiyatlardaki düşüşler devam ediyor ancak insanlar bu düşüşlerin nereye kadar süreceğini merak ettiğinden henüz araç almaya yanışmayıp sadece piyasayı takip etmekle yetiniyor. Piyasanın canlanması için doviz kurlarının stabil ve ön görülebilir hale gelmesi gerekiyor. Çünki doviz kurları sıfır ve ikinci el otomobil piyasasını doğrudan etkiliyor. Doviz kurlarında stabilleşmenin önümüzdeki ay sağlanması beklenirken, ikinci el fiyatlarının bir miktar daha düşebileceğini belirtmekte fayda var. Doviz kurları yönünü yukarı tekrar yukarı çevirir ise de, fiyatlardaki düşüşte olduğu gibi yavaş değili hızlı bir sekilde otomobil piyasalarının tekrar yükseleceğini belirtmek gerekir.

 SIFIR ARAÇLARDA STOK SIKINTISI

Pandemiyle birlikte baş gösteren hammaddeye dayalı chip krizi sıfır otomobil sektörünü doğrudan etkiliyor. Chip krizinin 2022 yılında tamamen çözülmesi bekleniyor. Chip krizinin çözülmesiyle stok bolluğu da oluşacağından sıfır otomobillerin doviz kuru indirimine ek olarak stok fazlalığından dolayıda fiyatlarının düşmesi beklenebilir.