'1603 TL'lik asgari ücreti kabul etmiyoruz, AKP döneminde 'domuz' kasaplık hayvan sayıldı...'

'1603 TL'lik asgari ücreti kabul etmiyoruz, AKP döneminde 'domuz' kasaplık hayvan sayıldı...'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisinin Niğde İl Kongresi’nde, taşeron işçilere verilen sözü tutmayan ve açlık sınırının bile altında asgari ücret belirleyen hükümeti eleştirdi. Şeker Kurumu’nun kapatılmasının yaratacağı olumsuzluklara değinen Ömer Fethi Gürer,  15 yıldır Niğde’ye ciddi manada bir yatırım getirmeyen AKP’nin tek alternatifinin CHP olduğunu söyledi. 

CHP Niğde İl Kongresi, Hüdavent Hatun Sosyal Tesis’lerinde gerçekleştirildi. Divan başkanlığını Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt yaptı.

1603 TL’LİK ASGARİ ÜCRETİ KABUL ETMİYORUZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 bin TL olarak önerdiği asgari ücretin 1603 TL olarak açıklandığını hatırlatarak, “TÜİK verilerine göre bekar bir işçinin geçinebilmesi için gerekli olan rakam 1863 TL’dir. Bu ülkede 9 milyon kişi 543 liraya muhtaç olduğu için sosyal güvenlik primleri devlet tarafından yatırılmaktadır. Böyle bir ortamda işçiye 1603 TL’yi reva gördüler. Biz bunu kabul etmiyoruz. Asgari ücret CHP iktidarında mutlaka çalışanların hakkını alacağı şekilde düzenlenecektir” dedi. 

BELEDİYE İŞÇİLERİ KADROYA ALINMIYOR, BELEDİYENİN KURACAĞI ŞİRKETE ALINIYOR

Konuşmasında, hükümetin taşeron işçilere verdiği sözü yerine getirmediğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Toplumun gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar. 900 bin kişiye kadro vereceklerini açıkladılar. ‘Ama’sız, ‘lakin’siz, asıl işi yapana asıl kadro, eşit işi yapana eşit ücreti vermediler. Belediyelerde kurulacak olan şirketlerde taşerondur. Hiç kimse belediye kadrosuna geçmiyor. Belediye başkanı değiştiğinde, yeni başkan kurulacak belediye şirketini kapatıp, işçilere sokağa atabilir” diye konuştu. 

TAŞERON İŞÇİLERİN ÜZERİNDEN OYUN OYNADILAR

Kadroya alınacak taşeron işçilere güvenlik soruşturması yapılacağını, alacaklarından vazgeçilmesinin isteneceğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ciddi manada taşeron işçilerin üzerinde oyun oynandığını vurguladı.

YOKSUL DAHA YOKSULLAŞTI, ZENGİN DAHA ZENGİNLEŞTİ

Şeker Fabrikalarında, karayollarında ve ÇAYKUR’da 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik işçilerden her ay İşsizlik Fonuna kesinti yapıldığını ancak, işten ayrıldıklarında bu işçilere Fon’dan destek verilmediğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Bu kardeşlerimiz için yapılan düzenlemede 5 ay 29 gün olan çalışma süresi 9 aya çıkıyor. Ancak kurum isterse 9 ay çalışacaklar. İstemezse yine 5 ay 29 gün çalıştırılacaklar. Alavere dalavere ile toplumu yanıltarak, sorunları gizleyerek, meseleleri çözdüklerini söylüyorlar ama daha karmaşık hale getiriyorlar. Yoksulun daha yoksul, zenginin daha zengin olduğu bir süreçte bunlar işçileri, emekçileri, köylüleri, dar gelirlileri ezmiyorlar, sömürmüyorlar, yok etme noktasına getirdiler” dedi. 

TÜTÜNDEN SONRA ŞEKER PANCARINI DA BİTİRECEKLER

696 Sayılı KHK ile Şeker Kurumu’nun kapatılmasının yaratacağı olumsuz sonuçlarla ilgili de bir değerlendirme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu kurum özel bir kurumdu. Sayıştay denetliyordu. Biz de Meclis olarak her yıl gelen denetim raporu üzerinden inceliyorduk. Kurulda, şeker üretici temsilcileriyle firmalarının temsilcilerinin yanında, nişasta bazlı şeker üreticilerinin temsilcileri de vardı ama çoğunluk şeker pancarı üreticilerinden yana olduğu için kota uygulaması yapılıyordu. Bu ne demek? Nişasta bazlı şekerin ithal edilerek, yüksek yoğunluklu tatlandırıcının Türkiye pazarına girişi sınırlandırılıyordu. Bu sınırla çiftçi şeker pancarı ekmeye devam ediyordu. Üretilen pancar şeker fabrikalarında işleniyordu, şeker üretiliyordu. Bu stratejik bir ürün. 52 ilde binlerce çiftçinin ekmek yediği şeker pancarını bu kararla yok ettiler. Kısa süre sonra maliyeti daha düşük olduğu için nişasta bazlı şekeri ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıyı Türkiye pazarına pompalayacaklar. Şeker fabrikalarının stokları artacak, çalışmaz hale gelecek ve şeker fabrikaları kapanacak. Tütünü yok ettikleri gibi şeker pancarını da yok edecekler ” dedi.

AKP DÖNEMİNDE, 'DOMUZ' KASAPLIK HAYVAN SAYILDI 

Ne olduğu belirsiz lop eti  Sırbistan’dan Türkiye’ye getirip vatandaşa yediren anlayışın, domuzun kasaplık hayvan olarak bu ülkede satılmasını sağlayan anlayış olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önce kasaplık hayvan olmayan domuzun AKP hükümeti döneminde kasaplık hayvan haline getirildiğini kaydetti. 

NİĞDE’NİN HAKLARI ELİNDEN ALINIYOR

AKP hükümetinin 15 yılda Niğde’ye ciddi manada bir yatırım yapmadığını da vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin patates üretiminde Türkiye birincisi, lahanada ikinci, elmada üçüncü ve fasulyede dördüncü olduğunu ancak, ilin patates üreticileri birliği olmayan ender illerden biri konumunda olduğunu, IPARD1, IPARD2’de yer almadığını, Lisanslı Depoculuk konusunda desteklenen iller arasında bulunmadığını söyledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  “Çiftçi birlikleri, tarım birlikleri, odalar harekete geçmeli. Niğde’nin hakları elinden alınıyor. Sulama suyu kuyularının miras yoluyla devrine dahi izin verilmiyor. Yer altı suları çekiliyor. Niğde, bir yanda Erciyes, bir yanda Toros diğer yanda Melendiz dağlarının arasında kalmış bir çanak içinde. Bizim geçim kaynağımız tarım ve hayvancılıktır. Bu hükümet veya bundan sonra gelecek hükümetler doğru bir iş yapacaksa, tarım ve hayvancılığa destek olmalıdır. 15 yıldır iktidardalar, bir patates entegre tesisi, elma entegre tesisi, fasulye entegre tesisi kurmadılar. Ürünleri bütününü işleyecek bir işletme açmadılar. 

15 yıldır Niğde’nin hiçbir sorununa çözüm getirmediler. Havaalanı dediler, havada kaldı. Yüksek Hızlı tren Niğde’den geçmiyor. Yalan söylüyorlar, hızlı treni yüksek hızlı tren diye Niğde’ye yutturuyorlar. Akkaya’nın kokusu Ankara’ya kadar gitti. İnsan sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden hiçbir çalışma yürütülmediler. 

İşçisiyle, köylüsüyle, çiftçisiyle oynanan oyunu görmek zorundayız. Vereceğimiz oylarla bu gidişe dur demezsek bunun vebali hepimizde. Biz bunlara dur diyecek tek partiyiz, tek alternatifiz.

CHP’nin tek parti olduğu dönemde Ulukışla’dan Kayseri’ye demiryolu döşedik. Bu kente elektriği biz getirdik. Gebere Barajı’nı biz yaptık. Niğde’de organize sanayi bölgesi varsa, üniversite varda DYP-SHP koalisyonu döneminde oldu. 

Elinizi vicdanınıza koyun da sorun bunlara; Niğde’ye ne yaptılar? Bizim Türkiye için, Niğde için yapacaklarımız var. Partimizin geleceğinin sorunsuz olmasının yolu da sizlerin bu emeklerini bütünleştirip, birleştirip mücadeleyi yükseltmekten geçiyor” dedi.

Gürer’in konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Kongrede, mevcut İl Başkanı Erhan Adem ve Tevfik Caymaz yarıştı. Erhan Adem yeniden CHP Niğde İl Başkanı oldu.