2010'da Yargıtay'a 160 militan atandı

2010'da Yargıtay'a 160 militan atandı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu "2010 referandumunda yargı bağımsızlığı dediler, sadece Yargıtay'a 160 militan atandı. Nasıl oldu? O Anayasa referandumuyla oldu" dedi.

12 Eylül Anayasası referandumuna hayır oyu verdiğini ve bununla gurur duyduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Çünkü 2010 Anayasa değişikliği, Türkiye'yi 15 Temmuz darbe girişimiyle karşı karşıya bıraktı. Yargıtay'a 160 militan atandı. O Anayasa referandumuyla oldu. Nasıl bir yargı bağımsızlığıdırki bu 160 tane militanı atıyorsunuz? Ve onların büyük bir kısmı hala hapiste. Peki atayanlar nerede?” diye sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Şişli'de “2. Bölge Muhtarlar Buluşması”na katıldı. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada referanduma değindi.

“Yeni sistemde bir kişiyi ikna ederseniz bütün Türkiye'yi ele geçirirsiniz” diyen Kılıçdaroğlu, “Bütün atama yetkileri bir kişiye verilmiş. Yani bir kişiyle bütün Türkiye ele geçirilebilir. Bu konuda her birimizin tek tek sorumluluğu var. Şunu da yapma yetkisi var; bir sabah kalkıp bütün muhtarlıkları kaldırır. Ne diyor devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili her türlü kararı alabilir. Mesela kıdem tazminatını kaldırabilir, asgari ücreti dondurdum diyebilir. Yeni modelde bu böyle. Şimdiki modelde bu yetkiler TBMM'dedir. Kanun çıkması gerekir. Bu yetkinin bir kişiye verilmesi doğru mudur?” ifadelerini kullandı.

Militan atayanlar yeni hak peşinde

12 Eylül Anayasası referandumuna hayır oyu verdiğini ve bununla gurur duyduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “2010 referandumunda da hayır oyu kullandım. Çünkü 2010 Anayasa değişikliği, Türkiye'yi 15 Temmuz darbe girişimiyle karşı karşıya bıraktı. Sadece Yargıtay'a 160 militan atandı? Nasıl oldu? O Anayasa referandumuyla oldu. Yargı bağımsızlığı sağlanacaktı. Nasıl bir yargı bağımsızlığıdır ki, bu 160 tane militanı atıyorsunuz. Ve onların büyük bir kısmı hala hapiste. Peki atayanlar nerede ? Atayanlar diyorlar ki, 'bize yeni haklar verin'. 12 Eylül darbe Anayasasından çok daha geniş haklar verin. Üstelik 1 kişiye verin” diye konuştu.

Kontrolsüz güç felaket getirir

“Bunun partilerle, kişilerle ilgisi yok” diyen Kılıçdaroğlu, “Yetki demokrasilerde kontrol edilmek için vardır. Kontrolsüz güç güç değildir. Kontrolsüz güç felaket getirir. Demokrasilerin varlık nedeni gücü kontrol etmektir. Anayasa'nın varlık nedeni devletin gücü karşısında vatandaşı güvenceye almaktır. Adalet güçlü olsun, mülkün yani devletin temeli olmaya devam etsin istiyorsanız zaman gideceğiz "hayır" oyu kullanacağız” dedi.