
Abdulkadir Selvi yazdı... İmamoğlu'nun başarısı hangi AKP'lilere umut oldu?
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, "Ekrem İmamoğlu’nun başarısının Ali Babacan’ı umutlandırdığı söyleniyor. Altı ay önce isteksiz bir görüntü çizen Babacan, ramazan ayında 15’er kişilik iftar programları düzenlemiş" dedi.
Abdulkadir Selvi, Hürriyet'te "Bayramda siyaset kulisleri" başlığıyla yayımlanan yazısında "İstanbul seçimleri nedeniyle farklı bir bayram olacak. Ama asıl bayramı seçimi kazanan yapacak" ifadesini kullandı.
Abdulkadir Selvi'nin yazısının devamı şöyle:
"Binali Yıldırım kazanırsa, 1994 yılında başlayan süreç kesintisiz devam edecek. Eğer Ekrem İmamoğlu kazanırsa, yeni bir dönemin kapısı aralanmış olacak. O nedenle 23 Haziran seçimleri, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandığı 1994’ten bu yana yapılan en kritik seçim olacak. AK Parti ve CHP, bayram sonrası için seferberlik ilan etti.
Ekrem İmamoğlu Karadeniz turuna çıkıyor. Bayramın ikinci günü Akçaabat’ta İstiklal Savaşı gazisi olan Mevlüt Dede’sinin kabrini ziyaret ettikten sonra Trabzon, Giresun ve Ordulularla buluşacak. Karadeniz sahillerinden İstanbul’daki Karadenizli seçmene mesaj verecek.
ERDOĞAN İLE GÜL’ÜN GÖRÜŞMESİ
Bayramda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı önemli olacak. Merak ettiğim bir görüşme var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gülbayramlaşacaklar mı? Her bayramda telefonla tebrikleşiyorlardı ama geçen bayram görüşmemişlerdi. Neden merak ettiğimi ise fark etmişsinizdir. Abdullah Gül’ün arkasında olduğu Ali Babacan partisinin kuruluş çalışmaları hızlandırıldı.
31 Mart yerel seçimlerinden bir gün sonra Erdoğan ile Gülgörüştüler. Birlikte yemek yiyecekler diye bir beklenti doğmuştu ama öyle bir ortam oluşmadı. Görüşme, Abdullah Gül’ün araması üzerine gerçekleşti. Gül, ’Seçimde çalıştınız, gayret ettiniz, yoruldunuz. Sonuçlar vatana, millete hayırlı olsun’ dedi. Tayyip Bey de teşekkür etti. Kapsamlı bir seçim değerlendirmesi yapmadıklarını öğrendim. Daha çok nezaket sınırları içinde kalan bir görüşme olmuş. Abdullah Bey, Kılıçdaroğlu ile Temel Karamollaoğlu’nu da arayıp hayırlı olsun dileklerini iletmiş. Gül her seçimden sonra bunu yapıyormuş.
BABACAN’IN MESAJLARI
Ekrem İmamoğlu’nun başarısının Ali Babacan’ı umutlandırdığı söyleniyor. Altı ay önce isteksiz bir görüntü çizen Babacan, ramazan ayında 15’er kişilik iftar programları düzenlemiş. ’Ali Babacan çok heyecanlı. Atanmamış Macron gibi’yorumları yapılıyor. Abdullah Gül, önplanda gözükmek yerine Ali Babacan’ın partinin başına geçmesini istemiş. Babacan’ın hızlı bir giriş yaptığı söyleniyor. İstanbul ve Londra’da ekonomistler ve işadamlarıyla görüşmeler yapmış. Kuracağı partide AK Partili isimlerin yanı sıra sosyal demokrat ve liberallerin olmasına özen gösteriyor. Babacan’ın konuşmalarında iki mesaj ön plana çıkıyor:
1- Biz yeni bir hareketiz.
2- Sadece AK Parti tabanını hedeflemiyoruz.
Konuşmaları iki nokta üzerine odaklanıyor:
1- Özgürlükler
2- Ekonomi
Ali Babacan’ın başlarda Ahmet Davutoğlu’nu da aynı çatı altında tutmak istediği biliniyordu. Ancak yollar ayrılmış.
İstanbul seçimleri yeni parti kurma çalışmalarını yürütenler açısından da önemli olacak. Çünkü Gül-Babacanekibinin önlerine sonbahar diye bir takvim koydukları söyleniyor. İstanbul seçimlerinin sonucuna göre ya 2019 sonbaharı ya da 2020’nin sonbaharı...