Akşener'den Lozan çıkışı

Akşener'den Lozan çıkışı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Cizre'de Lozan Anlaşması tartışmalarından, Reza Zarrab Davası'na ve Man Adası belgelerine kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'dan karayolu ile Şırnak'ın Cizre ilçesine geçen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, burada esnafı ziyaret etti. Akşener için polis güvenlik önlemi alırken, esnaftan bazıları hendek- barikat operasyonları ile mağdur edildiklerini evlerinin yıkıldığını ancak yerel yönetimlerin ev yapmak yerine park yaptıklarını söyledi. Akşenir ise bu konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

'TRUMP, MISIR VE SUUDİ ARABİSTAN'LA GÖRÜŞMEDEN HAREKETE GEÇMEMİŞTİR'

Cizre'deki temasları sırasında kendisini takip eden gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi ile ilgili bir soru üzerine şöyle dedi:

Sanıyorum ABD’de de artık dış politika iç politikanın öznesi olmaya başladı. Dünyada akıl firarda. ABD kabul etmişti zaten Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu ama 6 ayda bir başkanlar erteliyordu. Birden kabul edildi. İslam dünyası açısından kabul edilebilir değil. Ama itirazlara bakınca çok cılız.

Mısır ve Suudi Arabistan’la konuşmadan Trump’ın böyle bir hareket böyle bir eyleme geçebileceği bu sözleri söylemesi gerçekçi görünmüyor. Bizim açımızdan bakınca iktidarımızın verdiği tepkiye itirazımız yok. Fakat, İsrail’e bir tepki gösterirken, Trump hakkında başta Cumhurbaşkanı olmak üzere kimsenin ağzından bir kelime duymadım.

Kararı veren Trump, İsrail’e salvo var. Eğer İsrail’i bu konuda sorumlu tutuyorsanız Küreciği kapatın. ABD’yi sorumlu tutuyorsanız ona göre tavır almanız lazım. ‘Heyt Heyt’ sonu yok, arkası yok tavırlarla Türkiye’nin inandırıcılığını kaybettiğine inanıyorum.

'LOZAN'IN TARTIŞMASININ İKİ MOTİVASYONU VAR; MAN ADASI, ZARRAB DAVASI

Akşener, Lozan Antlaşması ile ilgili yapılan tartışmalar konusunda ise "Kudüs, arkasından Lozan’ın tartışmaya açılması. Biz neyi tartışıyorduk bundan önce Man Adası’nı, Zarrab davasını. Ben tarihçiyim üniversitelerde 15 yıl bu konuları anlattım. Bildiğim bir konu. Öncelikle ben bizi yönetenlere 100 sayfa tarih okumalarını tavsiye ediyorum. Lozan’ın tartışmaya açılmasının iki motivasyonu var.

'LOZAN, DEVLETİMİZİN KURULUŞ BELGESİDİR'

Birincisi Man Adası, Zarrab Davası, Kudüs konusunda bağırdın çağırdın da ne oldu sonra sorusunu örtmek üzere bir davranış olarak görüyorum. İkincisi ise, bu arkadaşlarımız yıllarca ‘Lozan zafer mi hezimet mi’ şeklindeki kitapları okuya okuya geldikleri için bununla ilgili sıkıntıları var. Tarihi Kadir Mısıroğlu'nun anlattıklarıyla öğrendikleri için, Lozan'ın lüzumsuz olduğuna dair şuur altları var. Lozan anlaşma değil, Cumhuriyet'in kuruluş belgesidir! İç politikadaki dertleri örtmek içinse bunu anlarım amenna. Ama geçmişin getirdiği şuur altları ise sakıncalı bir durum. Çünkü, Lozan bizim devletimizin kuruluş belgesidir. Anlaşma değildir, ‘Antlaşma’dır. Yalnızca Yunanistan’la Türkiye arasında değildir. Milli mücadele sonrasında Türkiye’yi işgal eden herkesledir"diye konuştu. 

'ERDOĞAN'IN ENİŞTESİ O PARAYI NASIL BİRİKTİRDİ?'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gösterdiği belgeler konusunda ise İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, "Sayın Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği belgeleri görmediğim için bir şey söyleyemeyeceğim. Ama şöyle bir soru var: Sayın Kılıçdaroğlu 'Buradan para gitti' diyor. Sayın Erdoğan ‘Gitmedi, oradan geldi’ dedi. Ne enişteymiş. Öğretmen emeklisi 2.5 milyon doları nasıl biriktirdi. Bu paranın kaynağıdır esas olan. Ha gitmedi geldiyse neyin karşılığı geldi? Geldiğini kabul edelim. Nereden abi? Gittiğini kabul edelim, nasıl biriktirdin abi? İktidar medyasına bakıyorsunuz Zarrab hain oldu, kripto FETÖ’cü oldu, Savama ajanı bile oldu. Sayın Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği belgeyi zaten herkes biliyormuş. Üzüldüğüm konu rüşvet konuşuluyor.  ABD’de yaşananlar ülkem adına itibar kaybettirici herkesi rahatsız ediyor" diye konuştu.