Ali Kılıç Yurt'a konuştu: Ötekileştirmeyen bir anlayış vadediyorum

Ali Kılıç Yurt'a konuştu: Ötekileştirmeyen bir anlayış vadediyorum

Maltepe'yi yönetmeye ikinci kez aday olan Belediye Başkanı Ali Kılıç, yerel seçimlere sayılı günler kala Maltepe'ye dair yeni projelerini Yurt'a anlattı.

Edda Sönmez 

CHP’li Maltepe Belediyesi'nin Başkanı ve Başkan adayı Ali Kılıç, adaylık sürecinde en çok konuşulan isimlerden biri oldu. İkinci kez aday olan CHP’li Belediye Başkanı Kılıç, “Her şeyden önce ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen ve herkesi kucaklayan bir anlayış vaat ediyorum” dedi. Önceliğinin her zaman kadınlar, çocuklar ve engelliler olduğunu söyleyen CHP'li Kılıç yarım bıraktıklarını tamamlamak, zamanın yetişemediği hayalleri gerçekleştirmek için güçlü bir gönül bağı kurduklarını söylediği Maltepe halkından bir 5 yıl daha istiyor. 


> Seçime üç gün kaldı, Ali Kılıç ne vadediyor? 

Ali Kılıç, her şeyden önce ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen ve herkesi kucaklayan bir anlayışı vadediyor. Beş yıllık süreç içerisinde bütün Maltepeliler şahittir ki hiçbir zaman ötekim olmadı. Hatta bana en az oy veren mahallelere daha çok gittim, sorunlarını dinledim ve onları çözmeye çalıştım. Özetle Ali Kılıç, Maltepelilerle oluşturduğu dostluk ve kardeşlik iklimini sürdürmeyi vadediyor.

> Belediye Başkanlığı’na ikinci kez aday olmak nasıl bir duygu? Heyecanlı mısınız yoksa temkinli mi?

2014 yılında Maltepe’ye gelip belediye başkan adayı olduğumda ve sonrasında kazandığımda, İstanbul’un bu güzel ilçesine en az 2 dönem hizmet etmek istediğimi söylemiştim. Maltepeli hemşerilerime yeniden hizmet verme şansı bulduğum için tabii ki ilk dönemimdeki gibi heyecan duyuyorum. Maltepeli hemşerilerim yine teveccühlerini benden yana kullanırlarsa ilk günkü heyecanımla onlara hizmet etmek benim için zevktir, onurdur.

'CİDDİ BİR GÖNÜL BAĞI VAR'

> Peki Maltepeli seçmen size ikinci kez neden oy versin? 

Bu soru için özellikle teşekkür ederim. Her zaman katıldığım toplantılarda şunu söylüyorum: ''Bana yaptıklarım için değil yapamadıklarım için oy verin.'' Beş yıllık süreçte bütün sorunları çözebilmeniz mümkün değil. Örneğin biz üç mahallemizin planlarını çıkardık ancak daha bunları uygulayamadık bile. Bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Yine birçok mahallemizde çeşitli nedenlerle eksik kalan projelerimiz oldu. Mesela M’expo Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi... Bu proje 25 bin vatandaşımıza istihdam yaratacaktı ama tabii ki merkezi hükümetin onayıyla gerçekleşebilecek bir proje olduğu için yarıda kaldı. Bunu mutlaka gerçekleştirmek istiyoruz.

Maltepeliler ile aramızda ciddi bir gönül bağı kuruldu. Kimseyi ötekileştirmeden, ayrıştırmadan 'dayatan değil danışan' olduk. Bu anlamda ilk mahalle toplantılarını da bizler düzenledik ve öncü olduk. Çocuklar, kadınlar, gençler ve engelliler Maltepe’de her zaman ayrıcalıklı oldu. Onlar için kalıcı projeler üretmek ve uygulamak istiyoruz. İyi günümüzde kötü günümüzde yan yana durduk. AİHM kararından önce cemevlerini ibadethane sayan ilk kararı biz meclisimizde alırken, diğer inancalara mensup tüm hemşerilerimiz arkamızda durdu. Dopdolu, bereketli ve huzurlu Ramazan sofralarını kurarken bütün Maltepeliler bir çorbanın etrafında buluştuk. Biz Maltepeliler olarak bir potada eridik. Bundan daha mutluluk veren ne olabilir? Bütün inançların ve kültürlerin başkenti olan İstanbul’da Maltepe’nin ismini ön plana çıkardık.

44 dönüm olan ve Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanlarından biri diye nitelendirdiğimiz Cumhuriyet Parkı’nı açtık. Burada 4 bin 500 metrekare gölet, etrafında 2 adet seyir terası, kafeterya, etkinlikler için 500 kişilik amfi tiyatro, bebek bakım odaları, engelli lavaboları, 400 metrekare çocuk oyun grubu ve 900 metrekarelik koşu parkuru bulunacak. Bunların bir kısmını yaptık. İnşallah yeni dönemde diğer bölümlerini de yaparak hizmete açacağız. 5 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Gülsuyu Stadı’nı tamamladık, Başıbüyük ve Zümrütevler spor sahaları da yapıldı.  Ayrıca Büyükbakkalköy Mahallesi’ne de bir halı saha kazandırdık. İNGEV’in 'Yaşam Endeksi Araştırması'na göre Maltepe’mizi Türkiye’nin en iyi 10’uncu ilçesi, İstanbul’un en yeşil 4’üncü ilçesi yaptık. Bunları belediye başkanlığım döneminde görmek onur verici. İşte tüm bunları düşündüğümüzde Maltepe’mizi daha da yaşanılır kılabilmek için adayım, hemşehrilerimin desteğini istiyorum.



'ÖNCELİĞİM KADINLAR, ÇOCUKLAR VE ENGELLİLER'

> Maltepe’de yeni hedefler neler? Öncelikleriniz neler olacak?

Maltepe’de her zaman önceliğim, erkekler alınmasın ama kadınlar, çocuklar, gençler ve engellilerdir. Bunlara yönelik projelerimiz olacak. Önceliğimiz eksik kalan kreşlerimizi açmak ve bunlara yenilerini eklemek olacak. Fındıklı’da ilkini açtığımız yaşam evlerini, mahallere yaymakla işe başlayacağız. Ardından tabi tapu dağıtımları devam edecek ve kentsel dönüşüm planlarını uygulamaya koyacağız. Projelerimize gelirsek, yeni dönemde ciddi bir tarihi birikimi olan Maltepe için hem tarihsel bir müze, hem de bir kentsel dönüşüm müzesi kurmak istiyoruz. İçerisinde çocuk köyünün de olduğu yaşam vadisi kuruyoruz. Bunun için ormanlık alanda 135 bin metrekarelik bir alan kiraladık. Orada kır kahveleri, kır lokantaları, yürüyüş parkurları, spor sahaları ve çocuk oyun alanları olacak. Biraz önce ifade ettiğim gibi başlayıp da önümüzdeki dönem hizmete açacağımız Yaşar Kemal Kültür Merkezi, Kültür ve Cemevi, kadın, çocuk ve yaşlıların sosyal hayata katılımlarını sağlayacak mahalle evleri projelerimiz var.İlçemizde, İstanbul’un her ilçesinde olduğu gibi otopark sorunu var. Bunun için ilçemizdeki parkların altında kapalı otopark sistemi kuracağız. Ayrıca mahalle kütüphaneleri, sevgi ve sanat sokakları, öğrenci yurtları, bilim ve düşler merkezi, sağlıklı üretici pazarları, bölgesel istihdam ofisi…

>  Maltepe’de kadınlara ve çocuklara yatırım yaptık dediniz… Beş yılda neler yaptınız ? Bu süre içinde nereden nereye geldi Maltepe? 

Beş yılda yaptığımız projeler şu şekilde... CHP’nin iktidar projesi olan ‘aile sigortası’nı ilk kez belediye olarak biz hayata geçirdik. İhtiyaç sahiplerine her aybaşında 600 TL yüklenen ve ilçe sınırları içerisinde sadece alışveriş için kullanılacak olan Halkkart’ı kadınlara teslim ettik. Kadınların meslek sahibi olup, emeklerini değerlendirdikleri kadın girişimci mutfağını kurduk, El sanatlarını geliştirmek için halı atölyesi, kendilerine zaman ayırabilmeleri için çocuklarını bırakmaları için her mahalleye kreş planladık. 18 mahalleden 14 de yaptık. 

Girne mahallemizde yaşlıların da hayata katılımı için Altın Yıllar Sosyal Yaşam Merkezi’ni ve İdealtepe mahallemizde Türkiye’nin önde gelen filozoflarından Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin adının verildiği kadın danışma merkezini, Feyzullah mahallemizde engelli çocuklarımız için üreten engelliler merkezi ve sevgi kafeyi, Küçükyalı’da Fikret Otyam Sanatevi’ni, Bağlarbaşı’nda Süreyyapaşa cam ve Gülsuyu’nda halı atölyesini ve Fındıklı’da yaşam evimizi açtık. Bunlara ek olarak Altayçeşme mahallemizde Cumhuriyet Bilim ve Düşler Merkezimizi hizmete açtık ve Gülsuyu’nda yıllardır bitirilemeyen Cem evinde de son aşamaya geldik.

Küçükyalı mahallemizde, bunu özellikle belirtmek istiyorum, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı, belediyeye bağlı ilk ve tek tıp merkezini açtık. Son 5 yılda 445 bin vatandaşımız merkezimizden hizmet aldı. Kadınlar için bir kadın girişimcilik mutfağı ve hemen üst katında belediye sosyal tesislerini kurduk. Burada kadınlar, aşçılık eğitim görüyor, çeşitli kurslara katılıyor ve ürettiklerini de dışarıya satabiliyor. Bu şekilde kadınlara istihdam imkanı sunduk.
                                                                                                
Bütün bunların yanı sıra ücretsiz öğrenci servisleri, giymiyorsan giydir projesi, kadınlar için düzenlediğimiz boğaz turları, çok takdir aldı. İşte bu yüzdendir ki birçok ödül aldık ve Maltepe yaşanılabilir ilçeler sırasında ilk 10’a girdi. Bugün Maltepe daha yaşanılabilir, hoşgörülü, yeşili seven, sokaktaki can dostlarına sahip çıkan ve her şeyden önce Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün modern Türkiyesi’ne sahip çıkan bireylerin yaşadığı, kardeşlik ve dostluk ikliminin hüküm sürdüğü bir ilçe haline geldi.

'EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK VE ULAŞIM' 

> Peki Maltepe’nin ihtiyaçları neler? 

Maltepe’nin en önemli ihtiyaçları, tüm İstanbul’da olduğu gibi işsizlik ve ulaşım. İşsizlik konusunda daha önce de ifade ettiğim gibi 25 bin insanımıza iş imkanı sağlayacak Maltepe Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi M’Expo projesini önemsiyorum. İnşallah yeni dönemde bunu gerçekleştireceğiz. Ulaşım konusunda da çok büyük sıkıntı yaşan Maltepe merkezindeki trafiği yer altına alma projesini uygulamak istiyorum fakat bu bölge ana arter olduğu için İBB kontrolünde. Gerekli izinleri alabilirsek ya İBB’nin bu projeyi uygulaması isteyeceğiz, ki yapmak görevleri ya da bizler gerekli finansmanları bulduk ve projemizi hazırladık, yetki verirlerse yapacağız. Sayın Ekrem İmamoğlu, Büyükşehir’i kazanırsa ki buna derinden inanıyorum, bu projeyi en kısa sürede gerçekleştireceğiz inşallah.

> Gülsuyu, Gülen su ve Başıbüyük mahallerini sormak istiyorum. Bu mahallelerde mülkiyet sorunları var. Bu mahallelerdeki sorunların aşılması adına neler yaptınız? Tapular verildi mi?

Başıbüyük, Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm planlarını hayata geçirdik. Tapuları vermeye başladık. Bu planların geçirilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 

> Maltepe’de imar projeleri neler? 

Başıbüyük, Gülsuyu ve Gülensu’da 40 yıldır devam eden imar sorununu çözüme kavuşturduk. Yine E-5 altında Bakanlık iznine bağlı olduğu için yıllardır süregelen bir emsal artışı problemi vardı, bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Cevizli (Dragos), Esenkent gibi mahallelerimizde yaşanan imar sorunlarıyla ilgili çalışmalarımız da devam etmekte. Ayrıca Türkiye’de ilk kez inşaat bitirme sigortasını getiren belediyeyiz. Müteahhit inşaatı bitirmeden ve güvence vermeden asla ama asla dönüşüm çalışmalarına katılamayacak. Ayrıca yerinde dönüşüm temel hedefimiz. Bunun için herkesle ve her kesimle görüştük ve görüşmeye devam edeceğiz.

> Maltepelileri 1 Nisan'dan itibaren neler bekliyor? 

Maltepelileri, 1 Nisan’da demokratik ve çağdaş temeller üzerinde yükselen, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı yurtseverlerin yaktığı meşalelerle birlikte ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen, kucaklayan, halka hizmeti Hakk’a hizmet sayan, dayatan değil danışan, hep birlikte karar alan, yeşili bol, kadınları, çocukları ve gençleriyle mutlu bir ilçe bekliyor.

'İSTANBUL’DA CİDDİ PLANSIZ'

> Belediyecilik açısından bakıldığında Maltepelilerin en büyük eksiği sizce nedir? 

Plansızlık. Belediyecilik açısında sadece Maltepe’de değil bütün İstanbul’da ciddi bir plansızlık var. Örneğin bir mahalleye gidiyorum, vatandaş kaldırım istiyor, sokağa gidiyor, bakıyoruz ki kaldırım yapılacak alan yok, yol o kadar dar ki. Zamanında burası planlanmadığı için şimdi elimizden hiçbir şey gelmiyor. Park istiyorlar, park yapılacak alanlar yok. Sadece Maltepelilerin değil tüm İstanbul’a gönül veren tarafların bir araya gelerek bu soruna ciddi biçimde kafa yorması gerekiyor. Bu plansızlıktan kurtulmadan ciddi anlamda sürdürülebilir ve çağdaş bir belediyecilik hizmeti vermek zor. İşte bizler Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük’te kentsel dönüşümde bunları gözetmeye çalışacağız. Yani örnek bir kentsel dönüşüm olacak.