Avrasya Araştırma sordu: Cumhurbaşkanlığı seçimininde Erdoğan mı, İmamoğlu mu, Yavaş mı?

Avrasya Araştırma sordu: Cumhurbaşkanlığı seçimininde Erdoğan mı, İmamoğlu mu, Yavaş mı?

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, yaptırdıkları son anketin sonuçlarını açıkladı.

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, 9-12 Haziran tarihleri arasında IBBS 1 Araştırma evrelerinde 12 ilde 1410 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptıkları (hata payı % 2,5, finans Kemal Özkiraz, maliyet 20.805 TL) anketin sonuçlarını paylaştı.

Diken’den Minez Bayülgen’in Özkiraz ile yaptığı röportajın ilgili kısmı şöyle:

''Haziran ayı anket sonuçlarınızı ilk kez bugün açıklıyorsunuz. Anketinizde partilerin oy oranları ne çıktı?

* AKP yüzde 35 seviyelerinde. CHP yüzde 28 civarında. İYİ Parti ilk kez 12’nin üstüne çıktı. HDP ise yüzde 12. MHP yüzde 7.5’in da altına inerek, yüzde 7 seviyelerine geriledi. DEVA Partisi yüzde 3, Gelecek Partisi de yüzde 2.5 düzeyinde. Saadet Partisi de yüzde 0.2 seviyesinde.

''İMAMOĞLU, ERDOĞAN'DAN 5,5 PUAN ÖNDE''

Peki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sonuç ne çıktı? Hangi aday önde gidiyor?

* Bu soruyu geçen ay sordum. “Çatı adayı olarak Ekrem İmamoğlu ve Tayyip Erdoğan yarışsa, kime oy verirsiniz” diye. İmamoğlu, Erdoğan’a 6.5 puan kadar fark attı. Bir de “Her parti kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarsa ve ikinci tura kalsa” diye sordum. Bu kez de İmamoğlu ve Erdoğan arasındaki fark 5.5 puan çıktı. Yani İmamoğlu, Erdoğan’ın 5.5 puan önünde.

''YAVAŞ, ERDOĞAN'LA BAŞA BAŞ''

Peki ya Mansur Yavaş için halk ne düşünüyor? 

* Aslında Mansur Yavaş, Erdoğan ile başa baş gidiyor. Erdoğan yalnızca 0.2 önde. “İmamoğlu mu, Erdoğan mı” sorusunda kararsızlar yüzde 14 iken, “Yavaş mı, Erdoğan mı” sorusunda kararsızlar bu kez yüzde 21’e çıkıyor. 

Kararsızlar kimlerden oluşuyor?

* Çok büyük kısmı HDP’lilerdi. Ölçmek için HDP’lilere ve İYİ Partililere, “Partiniz, CHP’nin adayını desteklerse siz ne yaparsınız” diye sorduk. İYİ Partililerin yüzde 85’i, “O zaman CHP’nin adayına oy veririm” dedi. Sadece yüzde 2.3 kadarı “CHP’nin adayına oy vermem” dedi.''

Röportajın devamı içiin tıklayın