Bahçeli, erken seçimin kapısını nasıl açtı: İşte 3 şifre

Bahçeli, erken seçimin kapısını nasıl açtı: İşte 3 şifre

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün Başkanlık Divanı'nı topladı ve 3 gerekçe sıraladı. Grupta açıklanana kadar da sızmaması için tembihte ve ricada bulundu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu öneriden haberdar olmadığı ama karşı da çıkmayacağı konuşulurken, Bahçeli’nin bu kararı, ittifak ortağına danışmadan aldığı belirtiliyor.

YURT İNTERNET / ÖZEL 

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi henüz tam devreye girmedi. Türkiye’nin 3 Kasım 2019’a kadar dayanması kolay değildir…” AKP’nin ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu sözlerle 26 Ağustos 2018’i tarih gösterdiği erken seçim çağrısı gündemin ilk sırasına oturdu.

YURT’un aldığı bilgiye göre, Bahçeli’nin bu kararı almasına uzanan yolda, dünkü MHP Başkanlık Divanı toplantısı, önemli bir kilometre taşını oluşturdu. Grupta açıklamayı yapıncaya kadar konuşulanların sızmaması için tembih ve ricada bulunan Bahçeli, gerekçelerini şöyle sıraladı:

“Mahalli seçimde muhtar, encümen üyesi, belediye başkan adayı olmak üzere yaklaşık 300 bin aday toplumda rekabet ve yarış içerisinde. Bu rekabet ve yarış sonunda 3-5 ay sonra genel seçim gelecek. Bu birinci çekince.
İkincisi genel seçim çok konuşuluyor. Değişen sistem tartışılıyor. Fiili durum yaratılmaya çalışılıyor. Bu da siyasi belirsizlik getiriyor.

Üçüncüsü, aynı sakıncalar Anayasal sistemde yapılan değişiklikleri belirsiz kılıyor. CHP oturma eylemleri yapıyor, çözüm üretemiyor. Millet tereddütte. Bu sebeple erken seçimin mahalli seçimlerin önüne çekilmesi zaruridir.”

‘ERDOĞAN KARŞI ÇIKMAYACAK’

Öte yandan bazı Başkanlık Divanı üyeleri, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu öneriden haberdar olmadığını ancak karşı da çıkmayacağını değerlendiriyor. Alınan bilgiye göre, 2002'de de ‘Kararı millet versin diyen’ Bahçeli, Erdoğan'a danışmadan bu kararı aldı.

GEÇMİŞTE NE OLDU?

MHP lideri Bahçeli, 2002'de Başbakan Yardımcısı iken yaptığı erken seçim çıkışıyla Türkiye siyasal hayatında yeni bir dönemi başlatmıştı. Bu seçimden, o dönem yeni kurulmuş olan AK Parti tek başına iktidar olarak çıkarken, hükümet ortağı üç parti (DSP, MHP, ANAP) baraja takılarak Meclis dışında kalmıştı.
Öte yandan Bahçeli’nin erken seçim için önerdiği tarihin iki 'tarihsel' bir de 'güncel' anlamı bulunuyor. Verdiği 26 Ağustos 2018 tarihi, hem 1071 Malazgirt Meydan Muhaberebesi’nin hem de Kurtuluş Savaşı’nda 26 Ağustos 1922’de başlatılan Büyük Taarruz’un yıldönümüne denk geliyor. Bu tarihin güncel anlamı ise 2018 yılında 21 Ağustos Salı günü başlayıp 24 Ağustos Cuma günü bitecek Kurban Bayramı tatilinin sonrasındaki hafta sonunun son gününe denk gelmesi. Bu yıl tatilcilerin ve turizmcilerin büyük umut bağladığı tatilin, 20 Ağustos Pazartesi gününe denk gelen arife gününün de dahil edilerek toplam tatilin hafta sonları dahil 9 güne uzatılması bekleniyordu.