'Bu teklif Meclisin ortasına canlı bomba koyma teklifidir'

'Bu teklif Meclisin ortasına canlı bomba koyma teklifidir'

‘Partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini getirecek yeni anayasa teklifi Meclis genel kurulunda görüşülmeye başladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’te de, referandumda da ‘Evet’ oyu vereceğini söylediği, HDP ve CHP’nin rejim değişikliği getireceği için karşı çıktığı anayasa teklifinin referanduma götürülebilmesi için en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor.

 

18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te 316 sandalyesi bulunan AKP ve 39 sandalyeli MHP’nin oylarıyla hafta boyu sürecek görüşmelerin ardından kabul edilmesi bekleniyor.

 

AKP, görüşmeleri 24 Ocak’a kadar bitirmeyi planlıyor. Görüşmeler, internet üzerinden Meclis TV sayfasından naklen yayınlanıyor.

 

Diken, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini içeren teklif değişikliğine dair görüşmeleri dakika dakika aktarıyor:

 

16.27 CHP’li Bülent Tezcan: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkilerini bir kişiye nasıl devredeceğiz? Türkiye’nin terör tehdidini çözecek bir teklif midir? Ekonomik sorunları çözecek midir merak ediyorum. 15 yıldır AKP tek başına iktidar. Ne istediyseniz yaptınız, ne istediyseniz sayısal çoğunluğunuz var. Bu değişiklik hangi acil problemi çözecek? Reina, Kayseri saldırısının önüne mi geçecek? Bu parlamentoyu günlerden beri bununla meşgul etmenin sebebi nedir? Türkiye 15 yıldır fiili bir durumun içindedir, bunun adı tek adam yönetimidir. Parlamento işlevsiz bırakılmıştır. Dış politika, terör, faizlerle ilgili bir şey söylenecek, çıkıp cumhurbaşkanı konuşuyor. Bu teklif yeni sivil darbenin işaretidir. 20 Temmuz darbecilerinin işidir. Bu teklif, Meclis’in ortasına canlı bomba koyma teklifidir. Meclis’in gerçek temsilcilerinin ağızlarını bağlama teklifidir. 

 

16.09 CHP’li Mehmet Bekaroğlu: Cumhurbaşkanının mağduriyetinin ben şahidiyim. ‘Muhtar bile olamaz’ diye manşetler attılar. Sayın Cumhurbaşkanı bu ülkede her şey oldu. Belediye başkanı oldu, başbakan oldu, cumhurbaşkanı oldu. Daha ne istiyor?

 

15.40 Gündem dışı önergeler okunuyor.

 

15.35 CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: (AKP’lilerin, görüşmelerde bulunmayan milletvekilleri yerine yoklama kağıdı imzalaması hakkında) Biz CHP olarak meşru olmak üzere her tür sonuca razıyız. Cuma günü emekli sandığı teklifi görüşülürken bir yanlışlık fark ettik. AKP’li vekilleri çağırarak önergeyi düzeltmelerini istedik. Yapılan yanlışın başka yollardan savunuluyor olması kabul edilebilir değildir. Hangi işlemin yapılacağı konusunda bilgi vermenizi bekliyoruz. Milletvekili yemini ettik, sahtecilik yapılması yasaktır. Bu konuda Meclis Başkanlığı’nın samimi, olayın ne olduğu hakkında bilgi verilmesini ve sorumluların hakkında işlem yapılmasını bekliyoruz.

 

Görüşmelere ara verildi.

 

15.10 AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş: Sayın Gök, oylamayla yoklamayı karıştırıyorsunuz. İkisi arasındaki farkı bilmiyorsunuz. O gün yapılan iş sadece yoklama işidir. 

 

15.08 HDP’li Filiz Kerestecioğlu: Bu gece yaşanan olaya grubumuz da tanıklık etti. İlk defa da olan bir şey değil aslında. Bu Meclis’te vekillerin şuraya gidip oy kontrolünde bulunması bile ayıp bir durumdur. Ama birçok zaman bir kanun tartışılırken, o kanunu getiren iktidar partisinin vekilleri burada değiller. Yapılan ciddi bir sahteciliktir ve bunun arkasında durulmaması lazım. Biz görüşmelerin Meclis’te canlı olarak izlenmesi için dilekçe verdik, hala bir cevap alamadık. 

 

15.04 CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök: (AKP’lilerin, görüşmelerde bulunmayan milletvekilleri yerine yoklama kağıdı imzalaması hakkında AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a yönelik) Ortada bir sahtecilik var. ‘Benim grubumda ben sahtecilik istemiyorum deyin’ Elitaş. Benim grubumda hiçbir CHP’li vekil buna cüret edemez. Bu milletvekilleri hakkında kim pusula göndermiştir? Sahtecilik suçtur ve milletvekili olmaya engeldir. 

 

14.50 MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay: Ülkemiz zor bir dönemden geçmektedir, hadiseleri uzaktan izleyemeyiz. Etrafımız ateş çemberiyken inisiyatif almamamız düşünülemez. Toplumsal ağırlığı günden güne artan sorunlara karşı çözüm üretmemiz gerekiyor. Siyasetin güç ilişkilerinden beslenen modelden kurtarılması gerekir. 

 

14.45 CHP’li Engin Altay: Darbe girişimi püskürtüldüyse milletimizin demokrasi aşkına borçluyuz. Görüyoruz ki 65’inci hükümet en temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasına bile tahammül edemeyen bir hal içindedir. Hükümeti demokrasiye saygı duymaya, sivil toplum kuruluşlarına insan hakları içinde muamele etmeye davet ediyoruz. Burası müstemleke değildir, hak arayan, düşüncesini ifade etmek isteyen Ankara Barosu ve STK’lara yönelik bu vahşi, hasmane, düşman askerlerine bile yapılmayacak polis müdahalesini kınıyoruz. 

 

 14.40 HDP’li Filiz Kerestecioğlu: “Bugün Türkiye’de kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran tek adam teklifi görüşülecek. En büyük insan hatası ikbalini her şeyin önüne koymasıdır. Bu kapsamda AKP’li ve MHP’li milletvekillerini teklifi bir kez daha okumaya ve ret oyu vermeye çağırıyoruz. Başta eş başkanlarımız ve grup başkanvekillerimizin tutuklu bulunduğu sırada yapılacak anayasa değişikliğinin teklifi halkın büyük çoğunluğunun iradesini de yok saymak anlamına geleceğinden meşruluğu yoktur.”

 

14.37 CHP’li Mahmut Tanal: “15 Temmuz’da meclisi bombalayanlara karşı sabaha kadar direndik. Bugün de meclisi kuşatmaya aldınız. Bugün de direneceğiz. Bu mücadele hukuk devleti isteyenlerle buna karşı olanların mücadelesidir. Bu teklif ucuzluk mu getirecek, refah mı getirecek yoksa dikta mı getirecek? Halka sordunuz mu?”