CHP'de kurultaya sayılı günler kala sıcak gelişmeler

CHP'de kurultaya sayılı günler kala sıcak gelişmeler

CHP 36'ın Olağan Kurultayı'nı 3-4 Şubat'ta Ankara Arena'da gerçekleştirecek. Kuraltay'da Parti Meclisi'nin (PM) büyük oranda değişmesi beklenirken bine yakın ismin 60 kişilik PM için yarışacağı öğrenildi. CHP Genel Başkanlığı, Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra 3 isim daha aday adaylıklarını açıkladılar. Bu isimlerden sadece CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce'nin yeterli imzayı toplaması bekleniyor. İnce, bugün yaptığı açıklamada 'yeterli imzayı' topladığını açık

CHP yöneticileri, 60 kişilik Parti Meclisi için aday sayısının bine yaklaşılacağını belirtiyor. 

CHP’nin 36’ıncı Olağan Kongresi bu hafta sonu gerçekleştirilecek. Eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun aday adayı olduğunu açıkladığı kurultayda, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise gerekli delege imzasını topladığını açıklayarak “Adayım” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık yarışı yaşayacağı kesinleşen kurultayda Parti Meclisi için de rekabet bekleniyor.

CHP yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, 8’i Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan toplam 60 kişilik Parti Meclisi için aday sayısı bine yaklaşıyor. Kurultayda bu sayının bine geçebileceği kaydediliyor.

2 yıl önce yapılan kurultayda Parti Meclisi’ne aday sayısı 462 olmuştu. Parti Meclisi için aday sayısında rekor artış, parti kulislerinde “Delegeler oy kullanma kabinlerine aday listesi rulosuyla girecek” yorumlarına yol açtı.

BÜYÜK DEĞİŞİKLİK YAŞANMASI BEKLENİYOR

CHP’de kurultaydan sonraki en yetkili organ olan Parti Meclisi belediye başkan adaylarını belirliyor. CHP Genel Başkanının A takımı olarak nitelendirilen Merkez Yönetim Kurulu da (MYK) bu 60 kişiden seçiliyor. Ayrıca Parti Meclisi adaylığı milletvekilliğine giden yol olarak görülüyor. Tüm bu nedenlerle Parti Meclisi üyeliği için yarış büyük oluyor. Kulislerde büyük çekişme yaşanması beklenen Parti Meclisi’nin 4’te 3 oranında değişebileceği konuşuluyor.

ERGENEKON, BALYOZ SANIKLARINA DAVETİYE

CHP kurultayı hazırlıkları kapsamında çok sayıda siyasi parti, sendika, sivil toplum örgütü ve kişilere de davetiyeler gönderilmeye başlandı. Edinilen bilgiye göre, kurultaya davet gönderilenler arasında “FETÖ kumpas davaları” olarak nitelendirilen Ergenekon, Balyoz davalarında yargılanan bazı kişilere de davetiye gönderilecek. Bu kapsamda Ergenekon Davası kapsamında tutuklanmış eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da adı geçiyor.

MUHARREM İNCE'DEN AÇIKLAMA

Muharrem İnce bugün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaklaşık 20 dakika süren görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından İnce CHP Genel Merkezi'nde bir açıklama yaptı. Yeterli imzayı topladığını CHP liderine ileten İnce, "İsterse, bu dosyayı kendisine bırakabileceğimi, isterse Divan'a vereceğimi söyledim. 'Divan'a vermemin daha doğru olduğunu' söyledi kendileri. Partiyi imza baskısından kurtarmak gerektiğini söyledim. Genel Başkan Yardımcılarının insanlara zorla imza attırdığını, bunun doğru olmadığını, kamuoyunda tartışmalara yol açacağını, bu konuda kendisinin haberinin olmadığına inandığımı ve önlem alınması gerektiğini söyledim. Sayın delegeler üzerindeki bu baskının kaldırılması gerektiğini, demokratik bir ortamda, özgürce yarışmamız gerektiğini söyledim. Biz, iktidarı eleştiriyoruz, devletin imkanlarıyla seçimlere giriyorlar, devletin uçağını, helikopterini kullanıyor diye Tayyip Erdoğan'ı eleştiriyoruz. Parti içi bir yarışta da partinin imkanlarını kullanarak avantaj elde etmenin doğru olmadığını, bunun rahat, demokratik, tartışma ortamında, özgür seçimle sonuçlanması gerektiğini söyledim" dedi.

CHP LİDERİ: KURULTAYDAN SONRA YENİ BİR KADRO VE MYK ÇIKACAK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Kurultaydan sonra yeni bir kadro çıkacak ortaya. Yeni bir Merkez Yönetim Kurulu oluşturacağız" dedi. Kılıçdaroğlu, '3 isim daha var, yeterli imza toplayabilirler mi?' şeklindeki soruya ise, "Onu bilmiyorum. Tabi yüzde 10 imza almak gerekiyor, genel başkanlığa aday olmak için. Yüzde 10 imzayı bulanlar tabi doğal olarak genel başkanlığa aday olacaktır. Demokratik bir yarış yapacağız" diye cevap verdi.

CHP LİDERİNDEN LİSTE AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu, "Tabi anahtar listemiz olacak. Eğer kurultay blok listeyi değil de çarşaf listeyi, asıl olan çarşaf liste. Eğer blok liste konusunda bir eğilim ortaya çıkmazsa delegeler arasında o zaman çarşaf liste olacak. 52 kişilik bir anahtar ve bilim yönetim kültür platformu içinde 12 kişilik bir listemiz olacak. Böyle sürpriz isimleri beklemeyin. Sonuçta Türkiye'de siyasete ilgi duyan, CHP'ye ilgi duyan sorunların çözümü konusunda kararlı olan isimlerin tamamı da bana göre önemli isimler olacaktır. 60 kişiyle yolumuza devam edeceğiz, parti meclisinde. Türkiye'nin geleceğine yönelik kararların oluşturulması, stratejinin belirlenmesi, sağlıklı bir yapılanmanın meydana gelmesi, önümüzde süreç çok daha zorlu bir süreç olacak. Anayasası olmayan, yargısı iflas eden bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bizim üzerimize düşen sorumluluk diğer partilere göre çok daha fazla. Toplum büyük bir baskı altındadır. Baskıdan toplum çıkmak istiyor. Onların sözcüsü de biz olacağız" dedi.