CHP'den yüzbinlerce meslek lisesi öğrencisini ilgilendiren kanun teklifi

CHP'den yüzbinlerce meslek lisesi öğrencisini ilgilendiren kanun teklifi

CHP'li Özgür Karabat, "Stajer eğitimi alanların çıraklık ve staj başlangıç tarihleri, hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılmalı!" dedi ve Meclise kanun teklifi verdi

CHP'li Karabat Meclise verdiği soru önergesinde, "3308 Sayılı Mesleki Eğitim yasası kapsamında, staj eğitimi alanların çıkraklık ve staj başlangıç tarihlerinin, hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılması amaçlanmaktadır. İlgili maddelerde yapılacak değişikle, okul ve stajlarda geçen geçen sürelerin hizmetten sayılması ve öğrencilerin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

CHP'den yüzbinlerce meslek lisesi öğrencisini ilgilendiren kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat daha önce de, yeni eğitim öğretim yılının başında meslek liselerinin sorunlarını bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı. Meslek liselerinde stajyerlik sürecinin oldukça sıkıntılı geçtiğini belirten Karabat bu durumun öğrencilerin alanları dışındaki mesleklere yönelmelerine neden olduğunu iddia etti.

Ülkemizde mesleki ve teknik eğitimin durumu birçok yönden uzun zamandır tartışma konusu. AKP hükümetleri döneminde bu alana ilişkin çok sayıda çalışma, çalıştay ve düzenleme yapılmasına rağmen mesleki eğitimden beklenen performans yakalanamadı. Mevcut problemlerin çözümü noktasında kayda değer bir ilerleme de olmadığını ileri süren İstanbul Milletvekili Özgür Karabat: “Son yıllarda, toplumsal ihtiyaçlar gözetilmeden, mesleki eğitimdeki öğrenci sayısının artırılması amacıyla birçok okul meslek lisesine dönüştürülmüş; fakat bu okullara yönelimin yeterli olmadığı gözlemlenmiştir.” dedi.

KENDİ ALANLARINA YÖNELMİYORLAR! 

Soru önergesinde, meslek lisesini bitiren öğrencilerin çoğunlukla eğitim aldıkları alan dışında sektörlere yöneldiklerini de belirten Karabat, bu durumun geleceğin iş gücü potansiyeli için de risk teşkil ettiğini ifade etti.

Karabat: “Öğrencilerimizin kendi alanları dışında alanlara yönelmelerinin bir sebebi de staj sürecini sağlıklı geçirmemeleri olarak değerlendirilmektedir. Stajyerlik uygulamalarındaki keyfiyet, yoğun çalışma saatleri, öğrencilerin emeklerinin karşılığını alamaması, staj sırasında maruz kaldıkları olumsuz durumlar kendilerini meslekten soğutabilmektedir.” diyerek Milli Eğitim Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

Meslek lisesi öğrencileri 12. sınıfta beceri eğitimi dersi kapsamında işletmelerde staj görmektedir. Ancak kimi kamu kuruluşlarında bütçe ayrılmadığı için öğrencilere ücret ödenmediği belirtilmektedir. Bu anlamda kamu kuruluşlarında stajyer olarak çalışan öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin kaçına ücret ödenmekte, ne kadarı herhangi bir ücret almadan çalışmaktadır?

Kimi meslek liselerinde 10. sınıftan itibaren hastalık sigortası yapılmaktadır. Ancak hastalık sigortası hizmete ve emekliliğe sayılmamaktadır. Bakanlık bünyesinde bu sigortalılık sürecinin emekliliğe ve hizmete sayılması noktasında herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?

Meslek liselerinin sektörel işbirliğinin geliştirilmesi kapsamında son beş yılda ne gibi adımlar atılmıştır?

Meslek lisesi öğrencileri staj gördükleri kimi işletmelerde ve kurumlarda tacize varan ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirtmektedir. Öğrencilerimizin stajyerlik süreci boyunca karşılaştığı ve Bakanlığa yansıtılan başlıca sorunlar nelerdir? Bu sorunlarla ilgili son beş yılda herhangi bir soruşturma ya da adli işlem başlatılmış mıdır?

Özellikle 12. sınıf öğrencisi olup yoğun bir staj mesaisi yapan öğrencilerin üniversite giriş sınav başarısının düşmesi olasıdır. Bu anlamda özellikle 12. sınıf öğrencilerin staj saatlerinin sınav dikkate alınarak düşürülmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

Öğrencileri staj adı altında fazla çalıştıran, mesaiye bırakan ve herhangi bir ücret ödemeyen işletmelerle ilgili ne gibi önlemler alınmaktadır?

Stajyer öğrencilerin çoğunlukla kendi çalışma alanları dışında görevlendirildikleri, alanlarına uygun olmayan angarya işlere koşuldukları belirtilmektedir. Okullar ve Bakanlık bünyesinde bu konuda herhangi bir önlem alınmakta mıdır? Öğrencilerin durumu okul dışında denetlenmekte midir?