CHP İzmir'de heyecan dorukta

CHP İzmir'de heyecan dorukta

İlçe kongrelerini tamamlayan CHP İzmir örgütünü 7 Ocak’ta gerçekleşecek olan İl kongresi heyecanı sardı

Özgür Tuğrul-Selçuk Arslan / YURT

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüştüğü milletvekillerine, “tek aday tercihi” noktasında olmadığını belirtirken, Aziz Kocaoğlu ile görüşmesinde de tek aday konusunun gündeme gelmediğini belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azizi Kocaoğlu, geçtiğimiz hafta boyu yeni seçilen veya güven tazeleyen CHP İlçe Başkanları ile makamında tek tek görüşerek “il başkan adayınız kim?” diye sordu. Kocaoğlu temasları sonucu 26 Aralık salı günü kanaatini netleştirecek.

İl Başkanı adaylığı üzerinde tek isim üzerinde mutabakata varmak isteyen Kocaoğlu, yarın saat 13.00’de milletvekilleri ile de yemekli bir toplantı yapacak. Aziz Kocaoğ- lu’nun bu arayışlarından, “Genel Başkanımız belediye başkanlarının seçimlere müdahil olmamasını istedi, bu ayrıcalık niye?” düşüncesini ortaya süren milletvekilleri dahil, tümü bu toplantıya katılarak, görüşlerini anlatma kararı aldı. Kocaoğlu akşam da belediye baş- kanları ile toplanacak.

KILIÇDAROĞLU: TEK ADAY ARAYIŞI YOK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün de bazı İzmir Milletvekilleri ile bir araya geldi. Kocaoğlu’nun kendisine tek aday noktasında bir önerisi olmadığının altını özellikle çizen Kılıçdaroğlu, “İlle da tek aday arayışımız yok. Siz de İzmir Milletvekilisiniz. Parti içi demokrasi her zamanki gibi işleyecek. Tek aday güzel olur. Aziz bey de bu öneriyle gelmedi. Ama çok adaylı seçim de olabilir. Adaylar düşman değil ki? Ya da başka partiye gidecek değil ki. Demokratik yarış olur. Ancak seçilen isim sadece parti tabanına değil, İzmir’in tamamına hitap edecek özellikte olmalı” dedi.

Görüşmeye Tacettin Bayır, Ali Yiğit, Musa Çam, Zeynep Altıoklar, Özcan Purçu ve Mustafa Balbay katıldı. Milletvekilleri de aday ismi ortaya atmadılar.

KOCAOĞLU'NUN GÖNLÜNDE YATAN ASLANLAR

Geçtiğimiz kongrede, “oyum Nevzat Kavalar’a” diyerek aylar önce rengini belli eden, daha sonra Aladdin Yüksel’i desteklemek zorunda kalan ve 15 oy farkla ancak adayı seçim kazanan, ardından Yüksel’in il başkanlığından istifasıyla sonuçlanan süreci tekrar yaşamak istemeyen Kocaoğlu, bu sefer yoğurdu üfleyerek yiyor. Kocaoğlu’nun, “başkan orta yaş olmalı” tarifini yaparken Umut Tekin ve Mustafa Moroğlu’nu kasdettiği, Umut Tekin’in belediye başkan adaylığı üzerinde durduğu, ancak mutabakatla adaylığa sıcak bakacağı Kocaoğlu’na yakın kaynaklarca ifade ediliyor. Oğuz Noyan’ın adaylığının da son dakikada gündeme gelebileceği belirtiliyor.

SINDIR NE DİYOR?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, tek aday ambargosu koymazken bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Kocaoğlu, ‘birleştirici tek aday’ noktasında uzlaşı vurgusu yaparken, Genel Sekreter Kamil Oktay Sındır, ‘Zaten aynı partide bulunmamız uzlaşıdır. İl kongresinde yüzde 10 imzayı bulan aday olur’ şeklinde Kılıçdaroğlu’nun paralelinde mesaj veriyor. Mevcut İl Başkanı Ali Asuman Güven ise aday olup olmayacağına 26 Aralık’ta yapılacak il yönetimi toplantısından sonra karar verecek.

İŞTE İSMİ GEÇEN ADAYLAR

HALEN ortada olan İzmir İl Başkan adaylığı yarışı için güçlü isimler yarışacak görünüyor. Bakırçay havzasının desteğini alan Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü adaylığını yakın çevresine aylar önce deklare etti.

YDK Üyesi Mahir Polat da Rifat Nalbantoğlu gibi ismi gündemde olan bir aday adaylarından. Ayrıca İl eski Başkanları Kemal Karataş, İl eski Başkan Yardımcısı Altan İnanç, Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak, Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin’in ismi il başkanlığı noktasında kulislerde dillendiriliyor.

ÇARŞAF LİSTE REVAÇTA

HER ne kadar “isim belirtmese” de gözler son ana kadar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nda olacak. İzmir il kongrelerinin ortak noktası sadece başkanlık seçimleri değil. Keskin mücadelede hep seçimler fifti fifti başlıyor ve çarşaf liste ile karma isimler seçiliyor.