CHP'li Balaban: 23 Nisan, ulusal egemenliğin, demokrasinin ve hukuk devletinin temelidir!

CHP'li Balaban: 23 Nisan, ulusal egemenliğin, demokrasinin ve hukuk devletinin temelidir!

CHP Manisa İl Başkanı Balaban: 23 Nisan, ulusal egemenliğin, demokrasinin ve hukuk devletinin temelidir!

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, 23 Nisan Ulusal Egmenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Balaban açıklamasında şunları kaydetti:

23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışının önemli bir tarihi. 23 Nisan 1920’nin yüzüncü yılı kutlu olsun. Bu süreçte Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 16 Mart 1902’de İstanbl’Un resmen işgalinden sonra mücadeleyi daha da yükselterek Ankara’da yeni bir Meclis açılması için resmen çalışmalara başladılar.İtilaf Devletlerinin, işgalci güçlerin, emperyalistlerin Mebusan Meclisi’ni kapatmasından sonra Atatürk ve arkadaşları yeni Türk devletini kurmak için kolları sıvadılar. 23 Nisan 1920’de Ankara’da Mebusan Meclisi’nin eski milletvekilleri yani İstanbul’dan kaçıp gelebilen milletvekilleri ve yeni seçilen milletvekillerinin katılımıyla Ankara’da TBMM açıldı. TBMM’nin açılması Türk tarihinde yeni bir dönemdir, yeni bir dönemin resmen başlangıcıdır. TBMM’nin aldığı ilk kararlar nelerdir?

1. Hükümet kurmak zorunludur. Bu TBMM’nin kurucu bir meclis olduğunu gösterir.
2. TBMM, bağımsız ve sürekli bir meclistir.
3. TBMM’nin üstünde hiçbir güç yoktur.
4. TBMM yasama yürütme yetkilerini kendinde toplamıştır.
5. Meclis içinden seçilen bir kurul hükümeti oluşturur, Meclis Başkanı aynı zamanda hükümetin de başkanıdır
6. Padişah ve halife baskı ve zordan kurtulduğunda TBMM’nin aldığı karara göre durumu belli olur. Diye ilk tarihi açıklamalarını gerçekleştirmiştir.

TBMM, kurucu, bağımsız ve sürekli bir meclistir. Padişahı, işgal güçlerini, İstanbul hükümetini yok saymıştır. Bu bir devrim niteliğindedir. TBMM güçler birliği ilkesini benimsemiştir. Ortamın koşullarından dolayı TBMM, Meclis hükümeti sistemini benimsemiştir. Ve Cumhuriyetle birlikte de bu sistemden kabine hükümeti sistemine geçilmiştir. Ve TBMM’nin önemli bir işlevi de farklı görüş, düşünce, sınıf, etnik kökenlerden herkesi tek bir amaç etrafında birleştirmiştir. Bu amaç vatanın kurtuluşu amacıdır. Bu amaç, bağımsızlık amacıdır ve bu amacı da TBMM gerçekleştirmiştir. En önemlisi de TBMM’nin kurulmasıyla yeni Türk devleti resmen kurulmuştur, 23 Nisan ulusal egemenliğin temelidir. 23 Nisan demokrasinin temelidir ve kurulan yüce Meclis Kurtuluş Savaşını yönetmiş, Kurtuluş Savaşı’nı başarıya ulaştırmıştır. Birinci TBMM, 1923’te sona ermiş ve 11 Ağustos 1923’te ikinci TBMM dönemi başlamıştır. Bu dönemde de devrimler gerçekleşmiştir.TBMM bu ülkeyi kurmuş, Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiş ve devrimleri gerçekleştirmiş, devrimci bir misyonu üstlenmiştir. 23 Nisan sadece Meclis’in açılışı değil yeni bir dönemin başlangıcıdır. Nice 23 Nisanlarda buluşmak dileğiyle tüm halkımızın demokrasi ve ulusal egemenlik bayramını kutluyorum.