CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan 'idari izin' çıkışı!

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan 'idari izin' çıkışı!

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, 29 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan 2020/8 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle kimlere idari izin verildiğinin yeniden belirlediğini kaydetti.

Av. Kılıç, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. 

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, 29 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan 2020/8 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle kimlere idari izin verildiğinin yeniden belirlediğini kaydetti. 

Yayımlanan genelgede, sadece 60 yaş üstü personel ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı olanların 1 Haziran'dan itibaren idari izinli sayılacağının belirtildiğini vurgulayan Av. Kılıç, “Hamile personel, idari izinli sayılacak personel arasında gösterilmemiştir; bu da hamile kamu personelini oldukça tedirgin etmiştir.” dedi. 

Milletvekili Av. Kılıç, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan doktorların, hamilelerin Korona virüs (Covid-19) salgınına karşı daha tedbirli davranması gerektiği konusunda defalarca uyarılarda bulunduğunu ifade ederek, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lale Çetin’in, “Gebelikte bağışıklık sisteminde oluşan değişiklikler gebeyi virüs enfeksiyonlarına karşı daha yatkın hale getirebilir. Ayrıca influenza dediğimiz basit grip enfeksiyonu bile gebelerde daha ağır seyreder. Yeni tip Korona virüs enfeksiyonu dünyada ilk kez görüldüğü için eldeki veriler çok kısıtlıdır. Bu nedenle gebeler Korona virüsü salgınına karşı daha tedbirli davranmalıdır” dediğini aktardı. 

Uzmanların, “hamilelerin mümkün olduğunca dışarı çıkmaması, eve ziyaretçi kabul etmemesi” konusunda uyarılarda bulunduğunu kaydeden Av. Kılıç, “Uzmanlarınız böyle derken, Korona virüs tehlikesi daha henüz geçmemişken, AKP iktidarı hamile kamu personeline ‘git işte çalış’ diyor. Peki bu personel işinde çalışırken kendisini ve bebeğini virüsten nasıl koruyacak, kendisini steril bir ortamda tutabilecek mi? Tabi ki hayır. Çünkü arabası yoksa işe gidip gelirken toplu taşıma araçlarını kullanacak, işinde çalışırken birçok insanla muhatap olmak durumunda kalacak. Böyle bir durumda iken kendisini koruyabilmesi çok zor. Peki virüse yakalandığı zaman, hastalık olumsuz seyrettiği zaman, bebeğine bir şey olduğu zaman bunun hesabını kim verecek?” ifadesini kullandı. 

“Hamile kamu personelinin pandemi süresince evlerinde kalması için yeni bir karar alın”

Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, hamile personelin idari izinli sayılmaması kararının oldukça riskli bir karar olduğunu ifade ederek, AKP iktidarına şöyle seslendi:

“Bu karar neye göre alındı, kim aldı; gerçekten merak ediyoruz. Bu karar alınırken Koronavirüs Bilim Kurulunun görüşünü aldınız mı? Hamile personelin sağlığını neden düşünmüyorsunuz? Ya da bu kararı alırken onların korona virüse yakalanmayacağını mı düşündünüz? Hamile kamu personelinin göreve başladıktan sonra Korona virüs hastalığına yakalanması önlenemez yaralar açacaktır. Sadece işe gidişin, orada bulunmanın yaratacağı gerginlik bile hamilelik sürecine zarar verebilecekken, siz onların işe gidip çalışmasını istiyorsunuz. Biraz insaflı olun, bu kararı gözden geçirin ve hamile kamu personelinin pandemi süresi boyunca evlerinde kalması için yeni bir karar alın.” 

Hamile personelin yanı sıra, söz konusu genelgede yer almadıkları için engelli ve süt iznini kullanan personelin de bugün işbaşı yaparak işlerine gitmek zorunda bırakıldıklarına işaret eden Av. Kılıç, “Aynı hamileler gibi süt iznini kullanan personel de riskli grup içerisindedir, onların da idari izinli sayılmaları gerekmektedir.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, engelli bireylerin pandemi salgını süresince işe gitmelerinin zorluğuna dikkati çekerek, engelli kamu personelinin de Covid-19 pandemi süresince idari izinli sayılmalarının, onların bu hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldıracağını ya da azaltacağını ifade etti.

Av. Kılıç, kamu personeli gibi hamile, süt iznini kullanan ve engelli özel sektör çalışanlarının da pandemi süresince izinli sayılmaları gerektiğini kaydetti.