CHP'li Toprak'tan Libya uyarısı

CHP'li Toprak'tan Libya uyarısı

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Toprak'ın haftalık değerlendirme raporunda dış politika ve ekonomiye başlıklarında gündemler ele alındı.

Toprak'ın raporunda dış politikaya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Trump’ın ricasıyla ertelenen yaptırım ve sözde Ermeni soykırım tasarıları ABD parlamentosunda kabul edildi. ABD Başkanının “Türkiye iyi iş çıkartıyor” övgülerinin tamamıyla kişisel ve içi boş olduğu ortaya çıktı. ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı Pentagon’un bütçesini kabul ederken, S-400’ler için Türkiye’ye yaptırım uygulanması ve F-35 projesi kapsamında Türkiye’nin satın alacağı 116 savaş uçağının satışının iptaliyle, bu uçakları ABD Hava Kuvvetleri’nin almasını kabul etti. Bu karar, iktidarın hâlâ 'biz F-35 ortak savaş uçağı üretimi projesinde müşteri değil ortağız' diyerek, F-35 projesine yeniden dahil olma beklentisinin öngörüsüzlüğünü, gerçek dışılığını ve stratejik hesapsızlığın vardığı boyutu sergilemektedir. ABD’deki güçler ayrılığının göz ardı edilmesi, yargı ve yasama üzerinde Trump ile kişisel dostluğa dayalı Beyaz Saray’ın etkisine güvenilmesinin yanlışlığı ve eksikliği bir kez daha en somut haliyle apaçık ortadadır."

Toprak, Libya ile yapılan mutabakata ilişkin ise şunları kaydetti:

"Deniz Sınırlarının Belirlenmesi Savunma ve Askeri İşbirliği Anlaşmaları, uluslararası alanda tepkilere yol açtı! Libya’ya asker gönderme açıklaması Türkiye’yi Libya iç savaşında taraf konumuna getirebilir.9 yıla yaklaşan iç savaşta Türkiye, Trablus ve Tobruk yönetimleri arasındaki güç mücadelesinde Katar ile birlikte hareket ediyor ve Trablus’a hâkim olan İhvan çizgisindeki UMH’nin yanında yer alıyor.İktidar, Libya anlaşmasıyla uluslararası alanda karşıt ve düşman cepheyi büyütmek yerine, yıllar önce, Mısır ve Suriye ile ilişkilerin çok iyi olduğu, Libya’da Kaddafi’nin elinden Uluslararası Barış ödülünü aldığı süreçte, akılcı ve uzak görüşlü, diyaloga dayalı, liyakati ve diplomasiyi dışlamaksızın, bu ülkelerle deniz sınırları ve MEB anlaşmaları yapabilirdi. Şimdi adım adım Libya iç savaşında doğrudan sahaya inerek taraf olma, asker gönderme yoluna doğru ilerleyen iktidar, Suriye’de ittifak yaptığı mutabakat imzaladığı Rusya ve ABD’nin yanı sıra, Mısır, Suudiler, Fransa ile de karşı karşıya gelebilir."

Toprak Simit Sarayı gündemine ilişkin ise şunları kaydetti:

"AK Parti iktidarıyla birlikte büyüyen Simit Sarayı’na sağlanan kredinin geri ödenmemesinin maliyeti milletin ve devletin sırtına yıkıldı. Ziraat Bankası Simit Sarayı zincirinin yüzde 51 hissesini alarak, ortak edildi."