CHP: Yumruk atarken sağlıklı ama sağlık gerekçesiyle tutuklanmıyor

CHP: Yumruk atarken sağlıklı ama sağlık gerekçesiyle tutuklanmıyor

 Faik Öztrak, Kemal Kılıçdaroğlu'na saldıran Osman Sarıgün'ün "sağlık durumu elverişli olmaması nedeniyle" serbest bırakılmasını eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Ankara Çubuk'taki şehit cenazesinde yumruk atan Osman Sarıgün, ‘sağlık durumu elverişli olmadığı’ için 23 Nisan günü adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Faik Öztrak, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Sarıgün’ün serbest kalmasını “Yumruk atarken sağlıklı ama sağlık gerekçesi gösterilerek tutuklanmıyor. Dünyanın gözü önünde rezalet yaşanıyor. Nedir o el öpmeler, iktidar partisinin il başkanının açıklamaları. Türk demokrasisinin köküne kibrit suyu ekmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak büyükşehir belediye başkanları ile yapılan toplantının ardından konuştu. Öztrak'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

Belediyelerimizin ülke bütünlüğü, çoğulcu demokrasinin, bireysel kültürel hakların, korunmaya muhtaçların, insan haklarının korunmasının güvencesi olacaklarını bir daha teyit ettik. Hizmete erişme hakkını fırsat eşitliği çerçevesinde sağlayacaklar, hiçbir şekilde hukukun üstünlüğü ilkesinde ödün vermeyecekler, farklı sosyal köken ve bölgelerden gelen insanların birlikte huzur içinde yaşamasını sağlamak belediyelerimizin öncelikli görevlerinden olacak. Hizmetleri hızlı verecek kurumsal yapıyı gerçekleştirecekler. Atamalarda liyakat en önemli kriter olacak. Belediyelerde siyaseti sadece belediye başkanları yapacak. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden en verimli şekilden yararlanan mekanizmaları oluşturacaklar.

'BELEDİYE ŞİRKETLERİ MERCEK ALTINDA'

Kadın sığınma evlerinin, gençlik kültür merkezlerinin, bakıma muhtaçlar ve yaşlı bakım evlerinin ve sosyal tesislerin yapımına önem verecekler. Başkanlarımız belediye şirketlerini mercek altına alacak. Şirketlerin kuralsız para harcayan yapı olmaktan çıkaracak, zorunlu haller dışında yeni şirketler kurmayacak. İmar rantını kentte yaşayanların hizmetine kullanacaklar. Belediyelerimiz akredite yerli şirketler aracılığıyla bağımsız denetim yaptırmaya önem verecek ve ülkedeki en yüksek kredi notunu almayı hedefleyen kamu kuruluşları olacaklardır. Tarımsal destekler ve kooperatifleşmeye önem verecekler. Belediye meclislerinde muhtarlar, meslek odaları, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları söz sahibi olacak. Belediyelerimizin faaliyetleri genel merkez tarafından denetlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin belirsizliğin hala devam ettirilmeye çalışıldığını söyleyen Öztrak, “Sürecin uzaması ülke ufkunu karartmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) pusulası hukuktur ve öyle de olmalıdır. Birileri bu ülkede bir hukuk cinayeti tasarlıyor olabilir. YSK’nın bu cinayete müsaade etmeyeceğini biliyoruz. Kararın en kısa sürede verilerek Türkiye’nin rahatlatılacağını inanıyoruz” dedi.Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Ne yazık ki önce ‘ahlak ve maneviyat’ diye iktidara gelen bu arkadaşlarımız, ne pozitif hukuk kuralları bıraktılar ne de ahlak bıraktılar”açıklamasını değerlendiren Öztrak, “Bu konuda hukuk camiasında üst düzeyde görev yapmış insanlar bu görüşü tekrarlamaya başladılar. Türkiye’nin sorunlarından birisi hukuk devletinin aşırı yıpratılmış olması, demokratik standartlardaki gerilemedir. Bu özgürlük alanlarını daraltırken, cepleri de boşaltmaktadır. Yatırım yapacak olanlar mallarının güvence altında olmayacağını düşünmektedir” diye konuştu.