CHP'li Böke: İktidar Değişmedikçe Bir Cemaat Gider Yenisi Gelir

CHP'li Böke: İktidar Değişmedikçe Bir Cemaat Gider Yenisi Gelir

Can Radyo'da Gökhan Kafalı İle Egenin Gündemi programının konuğu CHP Parti Meclis Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke oldu.

YURT İZMİR

Türkiye ağır bir dönemden geçtiğini ifade eden Böke, " Çok boyutlu bir kriz döneminden geçiyoruz. Toplumsal bunalım hali var. Bu krizlerden biri  siyasette yaşanıyor.  Bu krizi bir değişimle, bir iktidar değişimiyle düzeltebiliriz. Bu tablonun gerçekliğinden kopmadan, poliyanacılık yapmadan bu düzenin yerine daha iyisini koymalıyız.Umudu taze tutmalıyız. Umut kadar dayanışma ve inada da ihtiyaç var , birbirini duymaya ihtiyaç var. " dedi.
 
Kongrelerin demokrasi adına önemini dile getiren Böke: "Demokraside bir sıkışmışlık hali var. Kongrelerdeki mücadele ile bu sıkışmışlığı aşabiliriz.Katılımcı demokrasiyi bu şekilde yaşatabiliriz. Tek adamlıktan çıkmak için çok adaylı süreçler yürütmemiz gerekiyor. Bu yüzden kongrelerde yaşanan heyecandan umut ışığı görüyorum. Yandaş medya CHP kongre süreçlerindeki verdiği tartışmayı kavga var diye lanse etseler de bu demokrasi ve var olma çabasıdır"  diye konuştu.


" Bölgede savaşın aracı haline geldik"
 
Dış politikadaki durumu değerlendiren Böke: " Yurtta sulh cihanda sulh bir Cumhuriyet tarihiyle bölgedeki barışın öncüsü iken Cumhuriyetle kavga eden iktidarın emperyalist güçlerin elinde savaşın içinde buluyoruz kendimizi. Bu endişemizin gerçeğe dönüştüğü bir tablonun içindeyiz. Çocuklarımızın canlarını feda etmeye değecek bir savaş değil.  Türkiye buna mahkum değildi. Bölgede savaşın aracı haline geldik. Yeniden bölgedeki barışın öncüsü bir iktidar kuracağız.

Otoriterleşen iktidarların ayakta kalabilmesi için yapabilecekleri tek şey ayrıştırmak ve ülke içi savaşı körükleyecek bir siyaset anlayışı yürütülüyor. Dış politikayı iç politikaya malzeme ediyorlar. Oysaki biz iç politikadaki barışı dış politikaya yaymak isteyen bir siyaset ve iktidar anlayışıyla geleceğiz.

İktidar,yüz yıllık bir Cumhuriyetin verdiği güvenilirliği yıktı. Güvence değil, pazarlığa dayalı bir sistem var.Bu güvensizlik yeniden inşa edilebilir ama kolay olmayacaktır. Dış politikada bulunduğumuz platformlarda Türkiye'deki baskı ve demokrasinin yıkıldığına dair gerçekçi bir tahlil var. Siyasette halkın aradığı en temel şey samimiyet. Bu samimiyeti kaybetmiş bir siyaset kurumu var ve bu samimiyetin kaybındaki en temel sorun iktidarın kendisi. Bunun sonucundaki  demokrasi ittifakını temsilden yoksunlaştırılmış bir alana sıkıştırıyor. Kurgulanmış bir siyaset var ortada " şeklinde konuştu.
 
"FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkması bu iktidarın sonudur "
 
Böke: "Kurguyla değil samimiyetle tartışmamız demek iktidarın kendisini yok etmesi demek FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkması bu iktidarın sonudur.  Kendini bitirmek istemediği için bütün araştırma önergelerini reddediyor. Bir şeyden çekinildiği aşikar. İktidarın elinde darbe gecesinde kimin nerde olduğu bilgisi var, kimlerin bylock kullandığına dair bilgi var ancak açıklanmıyor. FETÖ'nün yanındaki siyasi güç kimdi, kim atamaları yapıyordu. MGK tarafından uyarılmasına rağmen siyasete taşımayı seçmeyen iktidar partisidir.
Bu aşamada iktidarın kurgunun dışında yapabileceği bir şey yok. Vatandaşa bu inandırıcı gelmiyor. Gerçekliğin yerine algıyı koyan  bu popülist iktidarın getirisi ekonomik bunalım.  Çocukça ve parmak sallama siyaseti değil, cemaatler üzerinden yürütülen bir siyaset değil, insanların kendilerini ifade edebilecekleri katılımcı bir siyaset kurulmalıdır.Bu düzeni kuran iktidar değişmedikçe bir cemaat gider yenisi gelir" dedi.
 
Ülkedeki kriz durumunu değerlendiren Böke: "Bu sadece ekonomik kriz değil. Krizin bir de sosyal boyutu var. Sosyal devleti öne çıkaran bir reçete gerekli.  Sosyal devleti merkeze almış eşitlikçi bir kamu  düzenine ihtiyaç var. Şu dönemde hak temelli bir düzen yok. Sosyal haklardan yararlanmak için yandaş olmak gerekiyor. Yandaşlık  ile değil kimliğimizi özgürce yaşayabileceğimiz bir düzen, liyakat temelli bilimsel rasyonel ve eşit  dağıtılan bir eğitim  sistemi gerekli . 7 milyona yakın insan işsiz. Asgari ücret alan vatandaşlar bile açlık sınırının altında yaşıyor" ifadelerini kullandı.
 
Kafalı'nın" CHP'nin iktidar olması durumunda ilk 6 ay içinde ülkeyi rahatlatacak planı var mı?" sorusunu Böke şöyle cevapladı :

 " Ekonomide yüzde yüz rahatlama olacak.  Aslında yapılacak olanlar belli. Öncelikle neyin bozuk olduğuna bakmak gerek ki neyi çözeceğimizi bilelim. İlk olarak ekonomik ferahlama gerekli. Asgari ücretliyi vergi yükünden kurtarıp, zenginleşen kesimden asıl alınması gereken vergiyi almak. Sadece bu bile nefes aldırır. Hukukun ve demokrasinin olmadığı yerde güven ortamı da oluşmaz. Bu da ülkemize yapılan yatırımı düşürüyor. Yabancı yatırımcıların hepsi kaçmaya çalışıyor. Çünkü yarın bir gün yatırımına el konulmayacağının garantisi yok. Diğer yandan dolar yükseldiği an batıyoruz. Türk lirası değer kaybediyor. Çünkü üretimimiz bile dışa bağımlı hale geldi. Liranın değeri düşünce dışarıdan aldığımız her şey daha maliyetli  hale geliyor. Bu yapıyı kuran da bu rantçı zihniyet.
Güven ortamı oluşturarak kısa vadede, rant yerine daha üretken bir yapı kurarak da uzun vadede rahatlama sağlayabiliriz"
 
"Yarınlar bugünden daha iyi olacak"
Böke: " Türkiye'nin çok acil iktidar ve düzen değişikliğine ihtiyacı var. Bunu yapabilecek olan biziz. Bu krizi bu iktidar çıkardı. Düzeltecek olan bu iktidar değil. Zamanı önemli değil ama ne gün olursa olsun değişim gerektiğine insanları ikna etmek gerek. Bunun adresi de doğrusunun,  Atatürk devrimleri ve sosyal devlet olduğunu söyleyen görüştür.İnanıyorum ki  yarınlar bugünden daha iyi olacak " dedi.