CHP’li Çakırözer, yasağı değerlendirdi: “Polis şeffaf ve denetlenebilir olmalı”

EGM genelgesiyle toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırasında ses ve görüntü alınmasının yasaklandığı iddiasını değerlendiren CHP’li Utku Çakırözer, ABD’de George Floyd’un ölümünü hatırlatarak, polisin şeffaf ve denetlenebilir olması gerektiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesiyle toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırasında ses ve görüntü alınmasının yasaklandığı iddiasını değerlendiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ABD’de George Floyd’un ölümünü hatırlatarak, polisin şeffaf ve denetlenebilir olması gerektiğini söyledi. Çakırözer, “Böyle bir genelgeye sığınarak, polisin şiddetinin görüntülenmesinin engellenmesini emniyet teşkilatının da amaçladığını zannetmiyorum” dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırasında ses ve görüntü alınmasının EGM genelgesiyle yasaklandığını açıkladı. EGM kaynakları genelgeyi yalanlamazken, konuyla ilgili açıklama yapmadı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, söz konusu iddianın doğru olması halinde “polisler toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, vatandaşların bunu topluma yaymak için görüntü alma hakkını elinden alabilir” uyarıda bulundu.

Çakırözer, çekim yapma hakkını polislerin engellemesinin insan haklarının ihlali olacağını vurgulayarak, ABD’de siyah yurttaş George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin cep telefonu kamerasıyla ortaya çıktığını hatırlattı.

Çakırözer, polisin kamusal görev yaptığı için şeffaf ve denetlenebilir olması gerektiğini belirterek, “Böyle bir genelgeye sığınarak, polisin şiddetin görüntülenmesinin engellenmesini emniyet teşkilatının da amaçladığını zannetmiyorum” diye konuştu. Çakırözer genelgenin bu haliyle emniyetin de arzu etmediği yetkiler taşıdığını söyledi.