CHP'li Doğan'dan metrobüs çağrısı

CHP'li Doğan'dan metrobüs çağrısı

CHP'li Doğan, İstanbulluların çilesi haline gelen metrobüs hatlarıyla ilgili TBMM'nin bir araştırma komisyonu kurarak devreye girmesini istedi

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, hemen hergün bir kazaya karışan ve artık İstanbulluların çilesi haline gelen metrobüs hatlarına ilişkin acil önlem alınmasını ve uzun vadede alınacak önlemler için TBMM'nin bir araştırma komisyonu kurarak devreye girmesini istedi.

Doğan, İstanbul’da bugün bir yolcunun şoföre saldırması sonucu meydana gelen ve 11 kişinin yaralandığı kazanın ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Doğan, 2007 yılında hizmete giren metrobüsün İstanbul’un trafik sorununa çözüm olmak yerine trafiği daha içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirtti.

Sık sık yaşanılan kazaların hatları kilitlendiğini ve bunun da yüzbinlerce İstanbulluyu mağdur ettiğini ifade eden Doğan şöyle dedi:

“Günde yaklaşık 700 bin kişiye hizmet veren metrobüs hattının İstanbullulara yaşattığı sorunlar giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Konforlu ve güvenli olduğu gerekçesiyle hizmete sokulan metrobüslerde yolcular balık istifi gibi taşınmakta ve neredeyse her hafta yaşanan kazalar yolcuların can güvenliğini tehlikeye atılmaktadır.

ŞOFÖRLERE SÜRÜŞ KABİNİ
Bugün yaşanan olay, sorunun ve tehlikenin başka bir boyutunu da gözler önüne sermiştir. Şoförlerin sürüş güvenliği de metrobüslerde sağlanamamaktadır. Sinir harbi içinde geçen yolculuklarda bir an evvel şoförün sürüş güvenliğinin sağlanması zarurettir. Bunun için şoförlere sürüş kabini yaptırılmalıdır.

Konuyla ilgili daha önce verdiğim soru önergesine yanıtsız bırakıldı. Bu bile İstanbul’un nasıl yönetildiğini ortaya koymaktadır.

Kısa vadede metrobüs hatları gözden geçirilmeli, uzun vadede ise raylı sistemi temel alan toplu taşıma sistemine geçilmelidir. İstanbul’un trafik sorunu akılcı, bütünlüklü bir ulaşım planıyla mümkündür. İstanbul’un ulaşım sorununun çözümüne ilişkin ilgili TBMM de bir araştırma komisyonu kurarak devreye girmelidir.”

Doğan, 21 Haziran 2016 tarihinde metrobüs kazalarının nedenleri konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermiş ancak önergeye bir yanıt verilmemişti.