CHP'li Engin Altay: Eğer doğruysa MİT'i hemen lağvetmek lazım

CHP'li Engin Altay: Eğer doğruysa MİT'i hemen lağvetmek lazım

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, FETÖ mensuplarının iletişim sistemi 'Bylock' programını kullanan 20 bin kişinin daha tespit edilmesine ilişkin "MİT böyle bir sistemi şimdi fark ettiyse öncelikle MİT'i hemen lağvetmek lazım. Daha önce fark edip göz yumduysa da FETÖ soruşturmasına önce MİT'ten başlamak lazım. Her iki insanın bir dakikalık iletişime vakıf olan MİT'in böyle bir iletişim sistemini yeni fark etmiş olması büyük bir görev kusurunun ötesinde görevi suistimaldir" dedi.

CHP’li Engin Altay, TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Altay, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)’nın daha önce 53 bin kişilik listesini yayınladığı FETÖ üyelerinin iletişim sistemi olan ‘Bylock’ programını kullanan 20 bin kişinin daha belirlenmesiyle ilgili “MİT böyle bir sistemi şimdi fark ettiyse öncelikle MİT’i hemen lağvetmek lazım. Daha önce fark edip göz yumduysa da FETÖ soruşturmasına önce MİT’ten başlamak lazım. Bu kadar geniş olanaklara sahip bir teşkilatın Bylock listesi yıllar sonra tespit ettiğini söylemesi garip bir durum. Bu bakımdan hükümetin MİT ile ilgili anlayışını yeniden gözden geçirmesine ihtiyaç var. Türkiye’de 78 milyonun güvenmemesi gereken bir istihbarat teşkilatı var. Her iki insanın bir dakikalık iletişime vakıf olan MİT’in böyle bir iletişim sistemini yeni fark etmiş olması büyük bir görev kusurunun ötesinde görevi suistimaldir. Belli ki MİT’in yetkileri müsteşarı bu duruma uzunca bir süre göz yummuşlar. Tıpkı 15 Temmuz hazırlıklarına göz yumulduğu gibi” diye konuştu.


“O ŞEHİTLER İNSANLAR MAĞDUR OLSUN DİYE ÖLMEDİ”


CHP’li Engin Altay, bugün bir gazetenin manşetinde yer alan bazı AKP’li milletvekillerinin FETÖ lideri Fethullah Gülen’i ziyaretine ilişkin fotoğrafı şu şekilde değerlendirdi: “Darbe girişimi sonrası FETÖ’ye yönelik başlatılan soruşturma inceleme süreçlerinde sanatçı, gazeteci, akademisyen, öğretmenler, ticaret erbabı her kesimden birileri deşifre oldu. Yalnızca siyasetten kimsenin deşifre edilmediğini görüyoruz. Bugün bir gazetede yer alan fotoğraf işin gerçeğini bize yansıtıyor. Gazetedeki fotoğraf beni şaşırtmadı. Dönemin başbakanı AKP’nin cadı avını bırakıp kendi içinde bir iç muhasebe yapmaya ihtiyacı var. Bu ülkede bir milyon insanın mağdur edilmesi 15 Temmuz şehitlerimize de züldür. O şehitler insanlar mağdur olsun diye ölmedi. 15 Temmuz şehitleri kıymetli bir görev yerine getirdi. Mekanı cennet olsun şehitlerimizin. Vefa borcumuzu bu yaklaşımla ödeyemeyiz onlara karşı. Vefa borcumuzu ödemek istiyorsak darbenin siyasi ayağını ortaya çıkarmak zorundayız. Başka türlüsü 15 Temmuz şehitlerinin kemiklerini sızlatır. AKP ve hükümete sesleniyorum; daha fazla kemikleri sızlatmasınlar”

“SAYIN CUMHURBAŞKANI REZA’YA SELAM YOLLAMA İHTİYACI DUYMUŞ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Reza Zarrab’la ilgili yaptığı açıklama hakkında düşüncelerinin sorulması üzerine CHP’li Altay şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanı kendisine soru sorulmadan Reza Zarrab ile ilgili açıklamada bulundu. Sayın Cumhurbaşkanına bir soru sormak isterim: Reza Zarrab masumsa elbette hepimiz sahip çıkalım ama masum olmadığına bizi ikna eden Cumhurbaşkanının kendisidir. Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar’ın siyasi hayatına son vermeseydi Sayın Cumhurbaşkanı biz masum olduğuna kanaat getirebilirdik. Bu Reza’nın belli ki cezaevinde canı sıkılmış avukatları aracılığıyla Türkiye’ye selam ve mesaj göndermiş ‘Beni unuttunuz, unutursanız kirli çamaşırları ortaya dökmekten başka çarem yok’ demiş olmalı ki Sayın Cumhurbaşkanı Reza’ ya bir selam yollama ihtiyacı duymuş gibi görülüyor”
DHA