CHP’li̇ Kuşoğlu’ndan Bakan Yanık’a Sayıştay raporu hatırlatması

CHP’li̇ Kuşoğlu’ndan Bakan Yanık’a Sayıştay raporu hatırlatması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Sayıştay’ın bakanlığı ile ilgili tespitlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a okuyarak 18 yaşını doldurmamış bazı gençlere sosyal ve ekonomik destek ödemelerinin önlenmesi lazım” dedi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe kanun teklifi görüşmelerinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Bakan Derya Yanık’a 2016 yılı sunumunun en kapsamlı sunum olduğunu söyleyerek, “2016 sunumu şimdiye kadar gördüklerimiz arasında en kapsamlı sunum. Burada uluslararası yoksulluk, yoksulluğun ölçülmesinden, GİNİ katsayısına kadar her şeye değinilmiş. Açıklamalar detaylı. Ayrıca yapılan sosyal yardımlarla ilgili tablo haline getirilmiş açıklamalar var. Kalem kalem. Çok güzel, detaylı. Bu konuların konuşulması, tartışılması muhakkak ki yarar sağlayacaktır” dedi.

“14 MİLYON KÜSUR MUHASEBE SİSTEMİNE YANSITILMAMIŞ”

Kuşoğlu, Sayıştay’ın Bakanlıkla ilgili tespitlere atıfta bulunarak şöyle konuştu:

“Bakanlığın önemli sıkıntıları olduğunu gösteriyor. Mesela çeşitli sosyal yardım ödemelerinin terkin işlemlerinde hatalı uygulamalar yapılması gibi. Bakanlığı zarara uğratacak. Kamu zararına yol açabilecek işlemlerin olduğundan bahsediyor. Bunları dikkate almak lazım. Üçüncü bulgu da 2020 yılın içerisinde terkin edildiği halde muhasebe sistemine yansıtılmadığı belirlenen toplam tutar 14 milyon küsur. Önemli bir rakam. Bunların muhasebe sistemine alınmaması büyük sıkıntılar yaratır. Bunlar kamu zararı olarak karşınıza çıkar. Bunlarla ilgili teftiş, denetim yaptırmanız gerekir.”

“ŞARTLARI TAŞIMADIĞI HALDE BAZI KİŞİLERE DE YARDIM YAPILMIŞ”

Kuşoğlu, Sayıştay bulgularını Bakan Yanık’a hatırlatmaya devam ederek, “18 yaşını tamamlamış olan ve gerekli şartları taşımayan bazı gençler için sosyal ve ekonomik destek ödemesinde bulunulması. Yani şartları taşımadığı halde bazı kişilere de yine sosyal destek uygulamaları, yardımları yapılmış. Bunların da önlenmesi lazım” diye vurguladı.

ŞÜPHELİ ENGELLİ RAPORLARINDA İHMAL SUÇU

Kuşoğlu Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiği şüpheli engelli raporlarına ilişkin gereğinin de gecikmeli olarak yerine getirildiğinin Sayıştay raporunda yer aldığını açıklayarak, bunun “ihmal suçu” olduğunu söyledi.

(ANKA)