CHP’li Özel: “Memleket Vahşi Batı’ya dönmüş” “Damat, 100 at, 128 Milyar Dolar kayıp”

DİSK ile imzalanan toplu iş sözleşmesi töreninde konuşan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "Üzülerek söyleyeyim memleket vahşi batıya dönmüş. Bir tane damat, 100 tane at, 128 milyar dolar kayıp. Nerede bunlar?" dedi.

DİSK'le imzalanan toplu iş sözleşmesi töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu ülkede artık siyaset yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarı gelişiyor. Sizin yarattığınız dip dalga tüm siyasi aktörleri değiştiriyor. Bu ne demek? Kibrin, küstahlığın ve kutuplaştırmanın geride kaldığı bir Türkiye demek" diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise 128 milyar dolar tartışmaları üzerinden hükümete yüklendi. Özel, "Üzülerek söyleyeyim memleket vahşi batıya dönmüş. Bir tane damat, 100 tane at, 128 milyar dolar kayıp. Nerede bunlar?" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel-iş Sendikası arasında, 7 bin İZELMAN çalışanını kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kültürpark 2 No’lu Hol’ün önünde düzenlenen törende 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı da kutlandı.

Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan, Murat Bakan ve Sevda Erdan Kılıç, CHP Parti Meclisi üyeleri Rıfat Nalbantoğlu ve Devrim Barış Çelik, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı katıldı.

TUNÇ SOYER DE CEKETİNİ ÇIKARDI...

Memiş Sarı, 31 Mart seçimleri sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ceketini çıkardığı anı hatırlatırken, "Tunç başkan da ceketi çıkardı. Bu da demektir ki emekçiler iktidara yürüyor" dedi.

“BURUK DA OLSA BAYRAM OLMASINI DİLİYORUM”

Alkışlar arasında kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şunları söyledi:

“Bugün attığımız adım, çalışanlarımızın refahını artırmak için attığımız çok önemli bir adım. Bugün imzalanan sözleşmeyle tüm taban ücretlerini yüzde 21 artıyoruz. Bu artışın bu zor günlerde büyüyen hayata pahalılığı karşısında çalışanlarımıza ve ailelerine bir nefes ve buruk da olsa bir bayram olmasını diliyorum. Tüm sendikalı çalışanlarımız önceki yıllarda 3 ayda bir eşit ücret olarak aldığı ikramiyeler, 2022 yılının başından itibaren iki ayda bir alacak. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi yılda 2 eşit taksiyle ödediğimiz birleştirilmiş sosyal yardım artık 12 eşit taksitle olmak üzere 3 bin 600 lira olarak ödenecek. Buradaki artış yüzde 100’ün üzerinde. Hastalıkta, sağlık, doğum ve ölüde hep yanınızda olacağız. 2 yıldır hukuki engellemelerle nedeniyle yapamadığımız bir şeyi yaptık. Bankaların promosyon ödemelerini işçilerimizle paylaşacağız.”

"KİBİR, KÜSTAHLIK VE KUTUPLAŞTIRMA ARTIK GERİDE KALDI"

Sosyal demokrasi anlayışıyla Türkiye’de yeni bir siyasi iklimin hakim olmaya başladığını vurgulayan Başkan Soyer, şöyle konuştu:

“Bu ülkede artık siyaset yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarı gelişiyor. Sizin yarattığınız dip dalga tüm siyasi aktörleri değiştiriyor. Bu ne demek? Kibrin, küstahlığın ve kutuplaştırmanın geride kaldığı bir Türkiye demek. Şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim demek. Yani başka bir dünya demek. 22 Temmuz 2020’de kanun hükmünde kararname nedeniyle mağdur olan çalışanlarımızın tüm sosyal haklarından eksiksiz yararlanabildiği bir sisteme geçmiştik. Bu sayede KHK’lı çalışanlarımızı toplu iş sözleşmesinden faydalandıran ilk büyükşehir belediyesi oldu. Göreve geldikten birkaç ay sonra adaletsizliklere karşı sizinle mücadele etmeye söz vermiştim. Bu mücadeleye belediyemizden başladım. Eşit işe eşit ücret demiştim. Bu noktaya artık çok yaklaştık. Büyükşehir Belediyesi’nin işçileri hangi şirkette çalışırsa çalışsın aynı düzeyde maaş alacak ve eşitsiz ücret tarihe karışacak. Bu tarihi bir başarıdır. Çünkü siz ve biz olmayı bırakıp tek olduk.”

“MEMLEKET VAHŞİ BATI'YA DÖNMÜŞ”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise iktidarın işçi ve emekçinin yanında görünüp karşısında durduğunu savundu. Özel şunları söyledi:

“Bir sözleşme imzalandı, sözler tutuldu ve bugün omuz omuza yan yana Türkiye kamuoyunun karşısına çıkıldı. Birileri ‘İşçimi, emeklimi enflasyona ezdirmem’ deyip 6-8 verirken aynı sözün nasıl tutulacağını, enflasyona işçinin nasıl ezdirilmeyeceğini, sosyal hakların nasıl verileceğini bugün bize gösterdiler. Başkaları vermezken bu paraları CHP’li belediyeler nasıl veriyor diye soranlara hem çalmıyorlar hem çaldırmıyorlar demek mecburiyetindeyiz. Onların vergi borçlarını sildikleri 5’li çeteleri yok. Onların yanında, kolunda, arkasında, önünde emekçiler var. Bu ne güzel İzmir, bu ne güzel bir gün. Ama memleket böyle değil. Üzülerek söyleyeyim memleket vahşi batıya dönmüş. Bir tane damat, 100 tane at, 128 milyar dolar kayıp. Nerede bunlar? Eğer 128 milyar dolar olsa önce inkar ettiler ‘var’ dediler şimdi ‘dış güçler saldırdı pandemiye verdik’ diyorlar. Tamamı yalan. Pandemide 2 milyar lira İBAN’dan aldılar. 6.4 milyar dolar Hazine’den verdiler. İşçiye ne verdilerse 60 milyarın üzerinde bir tutarı işsizlik fonundan yani sizin kumbaranızdan çaldılar Eğer 128 milyar dolarınız olsaydı bugün her haneye 50’şer bin lira dağıtılabilirdi. Yok edilen para öyle bir paradır ki yerinde dursaydı 83 milyon ip gibi dizilsek kişi başına 15 bin lira alacağımız vardı. Bunları peşkeş çektiler, bu parayı yok ettiler. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz.”

“TÜRKİYE, GELECEKTE NASIL BİR ÜLKE OLACAK?”

Türkiye’de ilk seçimde yeni bir düzenin başlayacağını savunan Özel, destek verilmeyen tam kapanma kararını eleştirdi. Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yarından itibaren sözde tam kapanma var. Salgında dünyada iki bilinen mücadele yöntemi var. Biri karantina ve izolasyon. Diğer İngiltere’nin ilk başta deneyip sürü bağışlığı yöntemi. Bir üçüncüsü dünyada değil Türkiye’de var. Türkiye’de paran ve güvencen varsa evde kal ama yoksulsan, çalışmaya mecbursan ya da patronunun malını yetiştirmeye mecbursan o zaman sen evde kalma, sen sokağa çık, fabrikada lebalep çalış. Madende burun buruna çalış. Eğer hastalanırsan iki ihtimal var. Ölürsen ölen ölür kalan sağlar rejime. Dünyada bir tek Türkiye’de olan emekçilerin ve yoksulların korunmayıp diğer sınıfların korunduğu bu sınıf bağışıklığı sistemini kınıyoruz. Yazıklar olsun. Ve aşı… Emekçimizi, sizleri aşılamayanlara da yazıklar olsun. Sözün sonu… Türkiye, gelecekte nasıl bir ülke olacak? Ona yapılacak ilk seçimlerde vatandaşlarımız karar verecek. Bu AKP ve MHP’nin ülkenin üzerine çöktürdüğü kara bulutlar hepimizi boğacak mı yoksa bir güneş e mavi bir gökyüzü işçi, emekçi, gençler ve memur için bambaşka bir Türkiye mümkün mü buna hep birlikte karar vereceğiz. Güneş için birkaç damla yağmurdan sonra açan bir gökkuşağına ihtiyaç var. O doğa olayı bize masmavi gökyüzünü müjdeleyecek.”

HEP BİRLİKTE ÇAV BELLA

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan sözleşmeleri imzaladı. Tören sonunda protokol üyeleri ve işçiler, hep birlikte Çav Bela'yı söyledi.