CHP'li Taşçıer: Bakan Koca'nın tedbirleri günü kurtarmaya yönelik

CHP'li Taşçıer: Bakan Koca'nın tedbirleri günü kurtarmaya yönelik

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs ve grip aşısında ‘keyfine göre’ risk grubu belirlediğini söyleyerek tepki gösterdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi görüşülürken Bakan Fahrettin Koca, 2 milyon 300 bin grip aşısının Türkiye’ye getirildiğini ve 5 milyon koronavirüs aşısını da çalışmalar tamamlandıktan sonra en riskli gruptaki yurttaşlara uygulanacağını açıklamıştı. Bakan Koca’nın açıklamalarına CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer’den tepki geldi.

CHP’li Taşçıer, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Koca’nın ‘keyfine göre risk grubunu’ belirlediğini belirterek, “Grip aşısı için risk gruplarına yeterli diyen Bakan, COVID-19 aşısını 5-10 milyon bulabilince risk grubunu artırmış görünüyor. Buradan anlıyoruz ki grip aşısında, risk grubundaki herkesin aşılanamayacağı dolaylı yoldan itiraf edilmiş olunuyor. Aylardır söylediğimizde bir kez daha haklı çıkmış oluyoruz” dedi.

Taşçıer, Bakan Koca’nın koronavirüs ile mücadeleyi ‘kağıt üzerinde’ sürdürdüğünü kaydederek, şunlara dikkat çekti:

“Mesela 75 yaşında kalp rahatsızlığı olan, tansiyonu ve şekeri olan, kanser tedavisi görmüş bir vatandaşımız grip aşısı için riskli sayılmazken, Türkiye’ye girecek COVID-19 aşı sayısına göre riskli grupta sayılabilecek. Bir insanın grip için riskli olmazken COVID-19 için riskli sayılması tıbben mümkün olamayacağına göre, Fahrettin Koca algoritması diyebileceğimiz kıstaslara göre mümkün olabiliyor. Bakan’ın sahada değil, kâğıt üzerinde sürdürmeye çalıştığı mücadele tümüyle bilim dışı, öngörüsüz, günü kurtarmaya yönelik adımlardan oluşuyor."

COVİD-19 RİSK GRUBUNDA 40 MİLYON VATANDAŞIMIZ VAR

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile TÜİK verilerine atıf yapan CHP’li Taşçıer, ülkedeki risk grubuna ilişkin şu yorumda bulundu:

“Türkiye’de 20 ila 40 milyon arası risk grubunda insanımız olduğu anlaşılıyor. Bunlar içerisinde 8 milyona varan 65 yaş üstü yurttaşlarımız, 5 yaş altı çocuklar, kalp, şeker, tansiyon hastaları, kronik rahatsızlıkları olanlar, obezite sınırı üzerindekiler ki ülkenin yüzde 31’i bu sınırın üzerinde, hamileler gibi gruplar dahil. Siz risk gruplarını kafanıza göre, getirebildiğiniz aşı miktarına göre belirlerseniz, salgınla sahada değil, kâğıt üzerinde mücadele ediyorsunuz demektir.” (ANKA)