Cumhur İttifakı tartışması büyüyor

Cumhur İttifakı tartışması büyüyor

Siyasi partilerin seçimde ittifak yapmasının önünü açan yasa teklifi bugün (Salı) TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlayacak. Teklifin önümüzdeki hafta ise Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor. Görüşmelerin özellkle mühürsüz zarfların geçerli sayılmasını öngören madde dolayısıyla, sert ve tartışmalı geçmesi bekleniyor. CHP, teklifin ‘Anayasaya aykırı’ olduğunu gündeme getirecek.

Teklifte muhalefet yoğun eleştirilerine neden olan düzenlemeler bulunuyor. Partilerin oyları ayrı ayrı yazılırken, ittifak giren partilerin oy toplamı tek partiymiş gibi hesaplanacak. Milletvekili dağılımında ise ittifak, tek parti gibi vekil kazanacak. İttifak için yüzde 10 seçim barajı da işlemeyecek iki partinin beraberce yüzde 10’u geçmesi yeterli sayılacak.

İttifakın içinde yer almayan bir kişi, partisinden istifa etmeden ittifaktan aday olabilecek. Bu hükümle birlikte, AKP-MHP ittifakında BBP'den bazı isimlerin de aday olması bekleniyor. Sandık kurulu başkanlığının zarflarda mührünün olmadığı oylar da geçerli sayılacak. En son 16 Nisan referandumda gündeme gelen mühürsüz oylar yasal düzenleme ile geçerli olacak. Engelli ve yatalak hastaların oy kullanabilmesi için seyyar sandık oluşturulacak. Bu uygulamanın da ‘gizliliği' ortadan kaldıracağı eleştirisi bulunuyor.