Davutoğlu’ndan, Erdoğan’a “soykırım” eleştiri: “Sayın Erdoğan nerede?”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına karşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklama yapılmamasını sert dille eleştirdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına karşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklama yapılmamasını eleştirdi. Davutoğlu, "Son günlerde sık sık sorulan '128 milyar nerede?' sorusunun yanına bir de 'Sayın Erdoğan nerede?' sorusu eklenmiştir. Yüzyılın en kara lekesi bugünkü koalisyon iktidarının üzerine yapışmıştır" dedi.

Davutoğlu, parti genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu'nun gündeminde ABD Başkanı Biden'ın "Soykırım" tanımı vardı. Davutoğlu, "Böylesi bir açıklamanın 100. yıl gibi sembolik bir tarih olan 2015’te yapılmadığı halde şimdi yapılabiliyor olması, 2016’dan bu yana dış politikada kaybedilen itibarın ve sarsılan caydırıcılığın bir göstergesidir" diye konuştu.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şunlar:

“DIŞ POLİTİKADA KAYBEDİLEN İTİBARIN GÖSTERGESİ

Siyasi istismara dayalı bu açıklamanın ikili ilişkilere, Kafkasya’da bölgesel barışa ve Türk ve Ermeni toplumları arasında kurulabilecek yeni bir diyalog zeminine darbe vurmuş olduğu açıktır. Ayrıca Biden’ın açıklamasında Birinci Dünya Savaşında milletimizin verdiği kayıplara ve Asala terör örgütünün saldırılarında hayatlarını kaybeden masum diplomatlarımıza ve sivillere hiçbir atıfta bulunulmamış olması ABD Başkanı’nın temel amacının bir tarihi gerçeklik arayışı değil, milletimize dönük haksız bir yargılama çabası olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Böylesi bir açıklamanın 100. yıl gibi sembolik bir tarih olan 2015’te yapılmadığı halde şimdi yapılabiliyor olması, 2016’dan bu yana dış politikada kaybedilen itibarın ve sarsılan caydırıcılığın bir göstergesidir.

‘SAYIN ERDOĞAN NEREDE?’

Açıklama sonrası başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar kanadının sergilediği tutum kriz yönetimi ile ilgili hiçbir hazırlığın yapılmadığını ve bu teslimiyetçi tavrın sürdüğünü ortaya koymuştur. ABD Büyükelçisi açıklamadan saatler sonra Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış, karşı tedbirler konusunda ise kamuoyunu tatmin eden hiçbir açıklama yapılamamıştır. En önemlisi de herhangi marjinal bir konuda bile hiç düşünmeksizin açıklama yapması ile bilinen Sayın Erdoğan böylesi hayati bir konuda şu ana kadar sessiz kalmayı tercih etmiştir. Son günlerde sık sık sorulan '128 milyar nerede?' sorusunun yanına bir de 'Sayın Erdoğan nerede?' sorusu eklenmiştir.  Özetle ne krizi önleyici tedbirler vaktinde alınmış, ne kriz sürecinde sağlıklı bir süreç yönetimi yapılabilmiş ne de kriz sonrasında gerekli tepkiler verilebilmiştir. Ülke içinde milliyetçilik hamaseti yapanlar ülke onurunu korumak gerektiğinde edilgen ve teslimiyetçi bir zafiyet içine girmişlerdir. Açık ve net bir şekilde ifade edeyim: Yüzyılın en kara lekesi bugünkü koalisyon iktidarının üzerine yapışmıştır. Gelecek nesillere böyle bir mirası bırakacak olanlar tarih aynasına bakarak utanmalıdırlar.

“128 milyar dolar” tartışmalarının, iktidarın verdiği tepkiler açısından kendi içinde; “inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme” olarak beş evreye ayrıldığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

“128 MİLYARIN GÜNAHI NE FİLMİ?

Öyle acıklı bir senaryo ki bu, o senaryonun baş aktörü bugün ortalarda yok ama adına cevap verenler, başka dönemleri ve kişileri suçlamakla meşguller. Bunları izlerken ‘128 Milyarın Günahı Ne?’ adlı bir filmi izliyor hissine kapılıyorsunuz. Detaylar ortaya çıktıkça, ellerindeki ateş topunu birbirlerine fırlatıyorlar. Çok acı ama durum bu. Çünkü günah büyük. Cürümler fazla. Ülkenin bugünkü acıklı duruma gelmesinde bir turnusol bu 128 milyar konusu. Kimse sorumluluğu üzerine almak istemiyor.”