Demirtaş'ın avukatlarından ardı ardına önemli açıklamalar

Demirtaş'ın avukatlarından ardı ardına önemli açıklamalar

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aşması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili başvurusunda ''hak ihlali'' kararı verdi. Kararı değerlendiren Demirtaş'ın avukatları, ''Demirtaş'ın serbest bırakılmasını'' talep etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aşması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili başvurusunda ''hak ihlali'' kararı verdi. AYM’nin hak ihlali kararı verdiği tutuklama Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye ile sonuçlanmış ancak Demirtaş başka bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.
AYM kararının, başka bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklanan Demirtaş'ın tahliyesini sağlamadığını belirten Demirtaş'ın avukatları, ikinci tutuklamanın AYM'nin ihlal kararı verdiği ilk tutuklamanın aynı sebebe dayandığı ve devamı niteliğinde olduğunu savunarak, Demirtaş'ın ''tutuklukuk halinin son verilmesini ve serbest bırakılmasını'' talep ettiler.

''İKİNCİ TUTUKLAMA İLK TUTUKLAMAYLA AYNI SEBEBE DAYANDIĞINDAN GEÇERLİLİĞİ KALMAMIŞTIR, TUTUKLULUĞA DERHAL SON VERİLMELİDİR''

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''Aym’nin Sn Demirtaş ile ilgili kararına yeni vakıf olduk. Geniş bir değerlendirme yapmak için kararı detaylı inceleme olanağımız olmasa da önemine binaen şunları söylemek lazım: Aym, Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen tutukluluğu ile ilgili, makul sürenin aşıldığını, tedbirin ölçülü olmadığını ve tutuk devam kararlarının gerekçeli olmadığını tespit ederek ihlal kararı vermiştir. Bu kararın önemi, 20 Eylül 2019 tarihinde verilen ve hala devam eden ikinci tutukluluğa etkisi olacaktır. Aym bu karar ile 6-8 Ekim olayları nedeniyle Demirtaş’ın 4 kasım 2016 ile 2 Eyül 2019 tarihleri arasındaki tutukluluğunu makul bulmayıp ihlal kararı verdiğinden ve ikinci tutuklaması da aynı sebebe dayandığından bu ikinci kararın bir geçerliliği kalmamıştır. Kısaca Demirtaş, 6-8 ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir.'' dedi.

''İKİNCİ TUTUKLULUK AYM'NİN İHLAL KAKARI VERDİĞİ İLK TUTUKLULUĞUN DEVAMI OLDUĞU İÇİN DEMİRTAŞ'IN SERBEST BIRAKILMASI GEREK''

Demirtaş'ın bir diğer avukatı Benan Molu'da ikinci tutuklamanın AYM'nin ihlal kararı verdiği ilk tutuklamanın devamı niteliğinde olduğunu savunarak, ''bu karar itibarıyla Demirtaş'ın serbest bırakılması gerek'' dedi.

Avukat Molu, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''AYM, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun makul süreyi aşması ve İHAM kararına rağmen serbest bırakılmamasıyla ilgili yaptığımız başvurularda, Demirtaş'ın 4 Kasım 2016-2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki ilk tutukluluğunun makul süreyi aştığına karar verdi. Demirtaş, serbest bırakıldığı gün şüphelisi olmadığı bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandığı için bu karar tahliyesini sağlamıyor. İHAM'ın ihlal kararının etkisiyle AYM, tutukluluğun hukukiliğiyle ilgili başvuruda görmezden geldiği noktalara dayanarak vermiş ihlal kararını. İHAM'ın ihlal ve derhal tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle yaptığımız iki ayrı başvuru birleştirilmiş, fakat AYM, Şahin Alpay kararının aksine, bu şikayetleri (ve ayrıca 18. madde ihlali iddiamızı) ayrıca incelemeye gerek görmemiş. Oysa iki başvuru bunun üzerine kuruluydu. 4 Kasım 2016'daki deliller farklı suç isnadıyla, 20 Eylül 2019'da serbest kalmasını engellemek amacıyla ikinci tutuklama gerekçesi yapıldı. İkinci tutukluluk, ilk tutukluluğun devamı olduğu için bu karar itibarıyla Demirtaş'ın serbest bırakılması gerek.'' ifadelerini kullandı.