'Devlet Bahçeli, Kerkük'te Kürdistan Bayrağı dalgalanmasına ne diyor?'

'Devlet Bahçeli, Kerkük'te Kürdistan Bayrağı dalgalanmasına ne diyor?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kerkük'te resmi dairelerde bölgesel Kürt yönetimi bayrağının asılmasına ilişkin, "Irak’taki siyasi boşluktan ve Türkiye’de referandum sürecinden faydalanılarak, buradaki ‘Evet’in ortağı Barzani, o bölgenin en büyük Türk şehri olan Kerkük’e kendi bayrağını çekiyor. Kerkük’te adeta Türkmenler yok sayılıyor. Buna cumhurbaşkanı, başbakan, siyaset, maalesef ‘evet’in’ bütün ortakları sessiz kalıyor. Sayın Bahçeli’nin bu konuda ne düşündüğünü merak ediyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya'da DP binasına ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada 2 milyondan fazla Türkmen'in yaşadığı Kerkük'te kamu ve belediye binalarına törenle Barzani bayrağı çekildiğini anlattı. Veli Ağbaba, şöyle konuştu:

"İnsanlarımız maalesef kendi kaderleriyle baş başa bırakılmış, izlenen politikalarla adeta yok sayılmaktadır ve yok edilmektedir. AKP önce Barzani’ye, Barzani’nin bayrağına Türk askerlerini selam durdurdu. Türk askerleri Barzani’nin bayrağına hem İstanbul hem de Ankara’da selam durdu. Şimdide Kerkük’teki bir oldubittiye yüzyıllardan beri Anadolu’dan bile daha eski orada yaşayan insanların yok edilişine sessiz kalıyor. Buna cumhurbaşkanı, başbakan, siyaset, maalesef ‘evet’in’ bütün ortakları sessiz kalıyor. Sayın Bahçeli’nin bu konuda ne düşündüğünü merak ediyorum."

Türkmenler'in karşılaşılan durumdan rahatsız olduklarını ifade eden Ağbaba, şunları söyledi:

"Al başkanlığı Kerkük’ü görme' formülü işleniyor. Barzani burada ‘evet’ kampanyasına katılıyor. AKP’nin, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin kendisine ses çıkartmayacağını bildiği için, Barzani bir Türkmen şehri olan Kerkük’e kendi bayraklarını asıyor. Sadece bu konuda AKP’den Dışişleri Bakanı’ndan bir yazılı açıklama geldi. Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin buna ses çıkartacağını bilse Barzani o bayrağı asmaya cesaret gösteremez. Ama biliyor ki buradaki evet ortakları kendisine bu konjonktürde ses çıkarmayacak ve ondan cesaret alarak o bayrağı asıyor. Bundan iki hafta önce Barzani Türkiye’ye geldi, cumhurbaşkanı ve başbakan ile görüştü, Türkiye’de devlet başkanı sıfatıyla ağırlandı, buradan gider gitmez de binlerce yıllık Türkmen şehri Kerkük’e hak etmeden, kendi nüfusunun çoğunluğu olmadan orada bir bayrak astı. Bu aslında Türkiye’nin bölünme projelerinin de birisidir. Bu referandum bölgelere bölünmenin önünü açıyor. Bu federasyonunun önünü açıyor. Oradaki Türkmenlerle de görüşüyoruz, onlarda kendilerinin sesinin duyulmaması, yalnız bırakılmalarından, hükümet ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin onları yok saymasından son derece üzgünler, rahatsızlar."

"AKLIMA 12 EYLÜL GELDİ"

Önümüzdeki 16 Nisan’da yapılacak referandum kapsamında 'Evet' ve 'Hayır'ın yarıştığını ve anlatılmaya çalışıldığını kaydeden Ağbaba cümlelerini şöyle sürdürdü:

"Aklıma 12 Eylül 1980 geldi. Kenan Evren darbe yapmış, yine referandum var. Devletin bütün mekanizmalarını kullanıyor. O zaman 12 yaşındayım, Can Sineması’nın önüne müdürlerimiz, öğretmenlerimiz bizi götürdü. Elimize bayraklarla bekliyoruz, Kenan Evren geldi, Malatya Vilayeti balkonundan konuşma yaptı. Şu anda da devletin bütün mekanizmaları bu kampanya için kullanılıyor. 12 Eylül 2010’da bütün binaların, üst geçitlere ‘demokrasi için ever, yargı bağımsızlığı için evet, 12 Eylül darbesiyle mücadele için evet’ yazılmıştı. Aynı afişleri bir kez daha görüyoruz. İçi boş sloganlarla ‘evet’ kampanyası sürdürülüyor. Hayır diyenler ayrıştırılıp, dışlanıyor."

Demokrat Parti Malatya İl Başkanı Şerafettin Arpacı ise, "Türkiye’nin sorunlarla karşı karşıya kaldığı bir devrede gerek dış siyasette, gerekse de içerideki ekonomik problemler ve sorunların hat safhaya ulaştığı bir devrede, Türkiye Cumhuriyeti devletinin böyle bir meseleyle karşı karşıya kalması doğru mudur?" diye sordu. Arpacı, bunun son derece yanlış olduğunu ifade ederken, "Biz bu yanlışın karşısına çıktık. Bu çıkışımız ses getirdi, ülkemizde değer buldu. Gidişattın hayırlı olduğu kanaatindeyim. İnşallah sonucunda hayırlı olacağına inanıyorum" diye konuştu.