Diyalog Grubu 'Dokunulmazlık' İçin Toplandı

Diyalog Grubu 'Dokunulmazlık' İçin Toplandı

Aralarında HDP, CHP ve BDP’li eski milletvekillerinin de bulunduğu Diyalog Grubu tarafından düzenlenen basın toplantısında AKP’nin Meclis Genel Kurulu’na getireceği dokunulmazlık teklifini konuşuldu.

Aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski milletvekillerinin de bulunduğu Diyalog Grubu, gündeme dair değerlendirmelerde bulunmak amacıyla biraraya geldi.
Taksim Hill Otel’de düzenlenen toplantıya aralarında, Hasip Kaplan, Akın Birdal, Rıza Türmen, Melda Onur, Sebahat Tuncel, Gülseren Onanç, Binnaz Toprak, Süleyman Çelebi, Altan Öymen, Ali Haydar Konca, Levent Tüzel, Gencay Gürsoy’un da olduğu isimler katıldı.
Açılış konuşmasını eski CHP Milletvekili Altan Öymen’in yaptığı toplantıda eski CHP Milletvekili Rıza Türmen ve eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan da konuşma yaptı.
İMC TV’de yer alan habere göre konuşmalardan satırbaşları şöyle:
Öymen: Diyalog eksikliği var
“Diyalog Grubu ülkede yaşanan zorlukların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla kurulan bir girişim.
“Ülke şu sırada yine büyük sorunlarla karşı karşıya. Aktif siyasette bulunan arkadaşlarımız bu sorunları kendi görüşleri istikametinde çözmeye çalışıyorlar. Ama diyalog eksikliği var.
“Meclis’teki partiler arasında diyalog eksikliğinin giderilmesi gerektiğine inanıyoruz. Aramızda değişik siyasi partilere mensup olan arkadaşlarımız var. Her şeyi barış ve demokrasi anlayışı içinde yapıyoruz.
“Dokunulmazlıklar konusunda Meclis’teki tüm siyasi parti yetkilileri genelgeyi yeniden görüşerek teklifteki sakıncaları göz önünde bulundurup çözüm yolu bulmalı.
Türmen: AKP’nin dokunulmazlık teklifi sakıncalı
“Dokunulmazlıkların AKP’nin önerdiği şekilde kaldırılması son derece sakıncalı.
“Anayasa’da öngörülen dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören temel güvencelerden milletvekillerini yoksun bırakıyor. Milletvekilinin savunma hakkını elinden alıyor.
“Toptan bir şekilde kaldırılması cezaların kişiselliği ilkesine de aykırı. AYM’ye iptal için başvuru hakları da ellerinden alınıyor. AYM’ye bu konuyu götürmek olanaksız hale geliyor.
“İdeal dokunulmazlık, dokunulmazlığı kürsüyle sınırlandırmaktır.
Kaplan: Sivil darbe durumu
“1994’te Meclis ablukaya alınmıştı. Emirle Meclis’in etrafı özel harekat polisleri tarafından sarılmış ve daha dokunulmazlık konusu görüşülürken bu abluka yaşanmıştı.
“Daha Anayasa’nın 85. maddesine göre itiraz hakkı varken, kesinleşmeden gözaltına alındılar. Hatip Dicle ve Orhan Doğan içeride oldukları için savunma haklarını dahi kullanamadılar.
“İlk defa bir ülke AİHM tarafından ‘hür seçimleri ihlal etmek’ nedeniyle mahkum edildi.
“Parti kapatma süreci hızlandı. 13 günde AYM, parti kapatma gerekçesini yazdı jet hızıyla. Siyasi müdahale vardı.
“Bu muhalefeti susturup sivil darbe yapma durumudur. Hitler’in hukuk kurmayları toplansa böyle bir genelge hazırlayamaz. Buna kim ortak olursa barış ve demokrasiye ihanet etmiş olur. Demokrasi açısından herkesi sorumluluğa çağırıyoruz.”