Dokunulmazlık oylamasından refarandum çıktı!

Dokunulmazlık oylamasından refarandum çıktı!

TBMM’de önceki akşam dokunulmazlıklar için Anayasa değişikliği teklifine ilişkin yapılan oylamadan referandum çıktı, şimdi gözler yarın yapılacak ikinci oturumda.

YURT Gazetesi-Kadir Ercan/ Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik AKP’nin bulduğu Anayasa’da değişiklik formülü TBMM’de görüşüldü ve teklifin maddelerine yönelik oylama gerçekleşti. Teklifin görüşülmesine ilişkin ilk oylamada 348 evet, 155 hayır sonucu çıkarken, birinci madde için oylamada 350 kabul, 148 ret; ikinci madde için yapılan oylamada ise 357 kabul, 149 ret oyu verildi. Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamada da 330-367 arası kabul oyu çıkarsa, dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği için referanduma gidilecek. Referandumun, Ağustos’ta mı, yoksa Eylül’de mi olacağına, kurulacak yeni  hükümet ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karar vermesi bekleniyor.

CHP’nin tavır değiştirmesi beklenmiyor

Anayasa değişikliği önerisinin oylaması öncesi, AKP, MHP ve CHP genel başkanları ‘evet’, HDP ise ‘hayır’ oyu vereceğini açıklamıştı. Anayasa değişikliğinin, referandumsuz kabulü için 367’nin üstünde ‘evet’ oyu gerekiyordu. İlk üç tur oylama sonucu beyan edilen yönde çıkmadı. Ancak, referandumlu kabul  için gerekli olan 330 oyun üzerine çıkıldı. Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamada CHP’lilerin tavır değiştirmesi beklenmiyor. Bu durumda, Anayasa değişikliği önerisinin, en iyi ihtimalle “referandum” koşullu olarak Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Fakat, CHP ikinci turda evet oyu kullanıp, öneriyi 368 oyun üstünde geçirirse o zaman referanduma gerek kalmaksızın dokunulmazlıklar kalkmış olur.

AKP’den CHP’ye eleştiri

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Birinci tur oylamada AK Parti’den fire olmadı. CHP Grubu, neredeyse blok olarak ‘hayır’ oyu verdi. CHP, şehit ailelerinin karşısına hangi yüzle çıkacak? Bizim için söz namustur. Namus ve şeref kavramlarını kullanarak Cumhurbaşkanı’na hakaret eden Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözünde ne kadar durduğunu millet gördü. CHP’nin ikinci turda bizi şaşırtmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İkinci tur oylamada AKP’nin 316 milletvekili ile hazır bulunacağını ve oturumu TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yöneteceğini söyleyen Turan, referandum ihtimaline ilişkin de, “Referandum ise referanduma gideriz.  Buna yeni hükümet yeni genel başkan karar verir” dedi. “Başkanlık sistemi ve dokunulmazlık için iki ayrı sandık kurulur mu?” sorusuna da yanıt veren Turan, “Usul olarak konuşulabilir. Başkanlık sistemi ile ilgili teklifin de Meclis kapanmadan verilebileceğini düşünüyorum” dedi.

Ağustos’ta referandum yapılabilir

Anayasa değişikliğinin ikinci turda yine 330-367 aralığında kabul edilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğiyle referanduma gidilmesi öngörülüyor.

Erdoğan’ın 15 günlük yasayı inceleme süresi dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, Ağustos ayının ortasından itibaren referanduma gidilebilecek. Referandum için son kararı Erdoğan verecek.

Hangi partinin kaç milletvekili var?


TBMM’de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında, AKP’nin 316, CHP’nin 133, MHP’nin 40, HDP’nin ise 59 milletvekili bulunuyor. Bir milletvekili ise bağımsız.

Paketin düşme olasılığı var mı?

İlk tur oylamaya AKP’den 314, MHP’den 40 milletvekili katıldı ve kabul yönünde oy kullandı. CHP’li ve HDP’liler ise blok olarak ‘ret’ oyu verdi. İlk iki oylamada AKP’den bir, CHP’den 10 ve HDP’den altı vekil yer almadı.

İkinci turda fire olasılığı


Yasal olarak, ilk turda verilen oyların sayısı önemli değil. Ancak ikinci turda teklifin referandumsuz kabul edilmesi için en az 367 oy gerekiyor. Bu ise mümkün görünmüyor. İkinci turda hem AKP hem de MHP’de fire beklentisi var. AKP’de en az 20-25, MHP’de 10-15 arasında fire çıkacağı konuşuluyor. Bu kadar fire çıkarsa değişiklik paketi düşecek.

AKP: Fire yok, yanlış zarfın içinden düşmüş


AKP’liler fire olmadığını savunarak, “Bu oylar büyük bir ihtimalle bizim milletvekillerimizin, zarfların ağzını kapatmadıkları için pullar düşmüş olabilir. Sekiz çekimser oyun üçü partili milletvekillerimiz tarafından kullanılmış olabilir” yönünde görüş bildiriyor.

CHP: AKP 80-90 fire verdi


CHP’li Özkan Yalım’a göre ise AKP’deki fire 8090 civarında. TBMM’de yaptığı basın toplantısında AKP’den çok sayıda fire olduğunu söyleyen Yalım, “Yaklaşık iki hafta önceki AKP’nin içinde bulunduğu Başbakan’ın zorla istifa ettirilmesinden sonra Başbakana yakın olan milletvekillerinin oy kullanırken farklı oy kullandığı kanaatindeyiz. Kesinlikle AKP kanadında ciddi derecede yaklaşık 80-90 fire verilmiştir” dedi.

Fireyi kim verdi?


İlk tur oylamalarında CHP ve HDP’nin tamamen ret oyu verdiği hesap edilirse, AKPMHP bloğunda düşük bir fire yaşandığı anlaşılıyor. AKP’li 314 ve MHP’li 40 vekilin toplamı 354 ediyor. Bu durumda AKP ve MHP'den en az altı fire çıkmış görünüyor. CHP ve HDP’nin oylamaya katılan 181 milletvekilinin tümünün ret oyu verdiği varsayıldığında ise hayır blokundan 26 milletvekilinin kabul, boş ve çekimser oy kullandığı ortaya çıkıyor.