Erdoğan: '81 vilayette 100 bin sosyal konutun inşa sürecini başlatıyoruz'

Erdoğan: '81 vilayette 100 bin sosyal konutun inşa sürecini başlatıyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOKİ'nin yeni projesi hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOKİ tarafından hayata geçirilecek projenin tanıtımı için sizlerle beraberiz. Sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlamaktan onur duyuyorum. Çevre ve şehircilik Bakanlığımız ile ekonomik destek verecek Hazine ve Maliye Bakanlığımıza teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Tank Palet Fabrikaları'nın erilmesi hakkında da konuşan Erdoğan “CHP zihniyeti tarafından çeşitli bahanelerle öldürülmeye başlanmıştır. Bir tank palet fabrikası meselesi var. Yatıyor kalkıyor bu fabrikayı yabancılara sattılar diyor. Burada satış diye bir şey yok. Tank palet fabrikası zararda olan bir yer, teknolojisi ileri değil. Üç firma katılıyor BMC ihaleyi alıyor ne ihalesi bu satış değil işletme. Buraya da 50 milyon dolarlık bir yatırım yapma şartıyla alıyor, 25 yıllığına. Bunların işletme kabiliyeti yok. Hayatlarında bunlar 5 koyun gütmemişler.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından ayrıntılar ise şu şekilde:

'81 VİLAYETTE 100 BİN KONUT İNŞAATI BAŞLATIYORUZ'

"Bugünkü tanıtım töreniyle 2020 programımız kapsamında 81 vilayette 100 bin sosyal konutun inşa sürecini başlatıyoruz. İnşallah yılbaşı itibariyle azami 1 ila 1,5 yıl içinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz. Hedefimiz bundan sapma olmaması ve vatandaşlarımızın zemin+2, zemin+3 bilemediniz zemin+4 olarak bu binalara yerleştirilmesi. Depreme dayanıklı ve görünümü itibariyle mahalle kültürümüzü yeniden hâkim kılmanın adımlarını atmış olacağız. Vatandaşlarımıza yüzde 10 peşinatın ardından aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle fırsat sunacağız."

'YATIRIM BEDELİ 17 MİLYAR 300 MİLYON'

"100 bin konutluk bu projenin toplam yatırım bedeli 17 milyar 300 milyon lirayı buluyor. Kültürel bakımdan da bu kampanya çok önemli .Meydanı, camisi, okulu, parkı, bina cepheleri ve diğer tüm özellikelriyle geleneksel mahalle kültürümüzü yaşatacak şekilde tasarlanacaktır. Karadeniz örneğin, geleneksel yığma taş yapılarını andıracak şekilde cephede yöresel kaplama üst katlarda ahşap hisse verecek kaplamalarla, çatıda eli böğründeler yapmak suretiyle Karadeniz'e özgü bir biçimde malzemeler kullanılacaktır. Marmara'da ise Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olması nedeniyle bu gölgede hem modern hem de kültürel yapılar yapıyoruz. Kalabalık nüfusun rahatça nefes alabileceği alanlar inşa ediyoruz. Ege'de iklim koşullarına uygun açık renk, ahşap görünümlü kat silmeleriyle diklemeler ve kiremit çatılarıyla Ege'nin geleneksel yapısına uygun bir şekilde çözülmeleri orada yapacağız. Akdeniz'de güneş ışınlarını yansıtacak renkleriyle sade ve yalın cephe çizgileri, yer yer terasla, geleneksel kemerli pencerelerde Akdeniz mimari kültürü burada da yaşatılmaktadır. Doğu Anadolu'da karasal iklimin şartlarına ve arazinin zor şartlarına cevap verecek şekilde bölgeye uygun malzemeler seçilecek. Geniş saçaklarıyla, kat silmeleriyle bölgenin mimari diline uygun tasarımlar yapılmaktadır. Güneydoğu Anadolu bölgesi, motif işlemeleri esas unsur olmakla birlikte yer yer kullanıma uygun düz damların, geniş saçakların yanı sıra mahremiyet unsurlarının ön planda tutulduğu yerleşim planları kararları alınmaktadır. Hayırlı olsun."

'VAROŞ OLARAK GÖRÜLEN YERLERİ CAZİBE MERKEZİ YAPTIK'

"Ülkemizin yakın tarihte yaşamış olduğu ekonomik ve sosyal krizlerin diğer alanlarla beraber şehirlerimiz üzerinde de olumsuz etkileri olmuştur."

"Yıllardır ihmal edilen, hor görülen bölgelere hizmet götürmek, hayat standardını yükseltmek için çok yoğun çaba harcadık. Gecekonduları şehirleri, gecekondu sahiplerini de devletle kucaklaştırmanın mücadelesini verdik. KİPTAŞ ile İstanbul'da başlattığımız toplu konut projesi bugün dünyanın pek çok yerine örnek alınan gecekondu sorununun çözümünde etkili oldu. "

"Diyarbakır'ı bir gezip dolaştığınız zaman 3-5 yıl öncesinin Diyarbakır'ı ile aynı değil. Hele hele binalar bitişik nizam, içinden tüneller açılmış, bombalar yerleştirilmiş olan o binaların hepsini yıktık, TOKİ olarak o bölgede yaşayan vatandaşlarımıza insanca yaşamanın imkanını sağladık."

"Kentsel dönüşüm projeleriyle bir dönem şehrin varoşları olarak görülen alanlar cazibe merkezlerine dönüştü. Bizden önce TOKİ 43 bin konut üretebilmişken, bizim dönemimizde bu sayı 857 bine çıktı. 100 bin sosyal konut projesinde olduğu gibi o pek çok insanımız kiradan bile düşük taksitlerle ev sahibi oldu."