'Hayır' diyene aman vermediler

'Hayır' diyene aman vermediler

CHP, ‘hayır’cılara yönelik baskıları rapor haline getirdi. Rapora göre, şimdiye dek ‘hayır’cılara yönelik 36 saldırı, baskı, tehdit olayı yaşandı. 46 kişi gözaltına alındı, 3 kişi tutuklandı, 2 gazeteci işten çıkarıldı. MHP’de ise hayırcı 3 milletvekilinin ihracı istendi.

CHP, Anayasa değişikliğiyle ilgili hayır diyenlere yönelik yapılan saldırılar ve yaşanan olaylarla ilgili rapor hazırladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un hazırladığı rapora göre, hayırcılara yönelik en az 36 saldırı, baskı, tehdit olayı yaşandı. 46 kişi gözaltına alındı, 3 kişi tutuklandı, 2 gazeteci işten çıkarıldı. MHP’den 3 milletvekili ile eski milletvkili Sinan Oğan için ihraç süreci işletildi. Çanakkale ve Kocaeli’de salon tahsisleri iptal edildi, sendika başkanına silahlı saldırı düzenlendi.

Altıok, referandum kampanyasının startının verildiği aşamadan itibaren hayır diyen seçmen üzerindeki baskıların yoğunlaştığına işaret etti. Altıok, hukuki sınırlandırmalara rağmen, görevinin gerektirdiği tarafsızlığı uygulamayan rektörler, kaymakamlar başta cumhurbaşkanı olmak üzere bir çok yönlü evet bilgisi aktarılırken, bununla ilgili propagandalar serbestken,  hayır tercihini belirten ve bununla ilgili her türlü panel acıkama afişleme siyasi fikrini dile getirme girişiminde bulunan herkese karşı bir ayrım yapıldığını söyledi.

 

'Hayır' diyene aman vermediler

AKP’nin 15 yıllık  AKP iktidarının toplumu ikiye bölücü, ayrımcı ve nefret dili sonucunda halkın bir tarafı şort giyene saldırırken, bir tarafı başörtülü vatandaşa saldırdığına dikkat çeken Altıok, “Bu kadar insanları  nefret üzerinden şiddete teşvik eden bir iktidar anlayışını kınıyoruz. Bu genel iklimin  referanduma yansıması da şiddet odaklı  tıpkı iktidarın her türlü baskısının şiddete dönüşerek karşımıza gelmesi gibi. Şiddet odaklı daha tehlikeli sonuçlar doğurmasını önlemek için çağrı da yapıyorum.  Nasıl evet demek meşruysa, hayır demek de o kadar meşrudur.  Hayır diyen insanları teröristlikle  suçlamak yaftalamak da bir o kadar sorunludur. Eğer bu kadar net bir ayrım varsa,  o zaman neden referandum yapılsın. Doğrudan  başkanlığını diktatörlüğünü ilan etsin edecek olan kimse. Yönetim şeklini kendisi madem iki ağzının arasında değiştirebiliyor.  Biz bu bakışta değiliz. Elbette ki hayır demek ve evet demek meşrudur"dedi.


26 Ocak'ta İstanbul Maltepe'de 'Hayır' çalışması yapan gençlere AKP'liler silahla saldırdı. Bir kişi yaralandı. Ayrıca Başbakan Binali Yıldırım, 'Hayır' diyenleri "teröre destek vermekle" suçladı.