HDP'li vekilin 10 yıl hapis cezası onandı

HDP'li vekilin 10 yıl hapis cezası onandı

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’a iki ayrı suçlama nedeniyle verilen 10 yıl hapis cezasını onadı.

HDP’li vekillere yönelik 4 Kasım 2016’da birçok ilde yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan Selma Irmak, Hakkari’de tutuklanmıştı. Hakkari başsavcılığı, Irmak hakkında siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2015 ve 2016 yılları arasında Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak’ta katıldığı miting, basın açıklaması ve televizyon programlarında "suçu ve suçluyu övme", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma", "örgüt üyesi olma" ve tam 18 kez "örgüt propagandası yapma" suçlamalarıyla 105 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.

Mahkeme sonucunda Irmak’a "örgüt propagandası"ndan 2,5 yıl, "örgüt üyeliği"nden ise 7,5 yıl olmak üzere toplam 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın aktardığına göre tarafların istinaf talebini inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararda yasa ve usul yönünden aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle talebi oy birliğiyle reddetti.

Kararın beş sayfalık gerekçesinde, Irmak’ın siyasi parti faaliyetleri nedeniyle cezalandırıldığı yönündeki itiraza ilişkin istinaf mahkemesi kararı, benzer davalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği içtihat niteliğindeki kararlara atıfta bulundu.

Kararda özetle şu ifadelere yer verildi: “Ülkeyi yönetmeye talip partilerin, halkın sorunlarını vurgulamak, hükümetin ve yöneticilerinin hatalı ve eksik gördüğü uygulamalarına ilişkin eleştiri yapmak, görüş ve düşüncelerini açıklamak doğal görevleri içindedir. Demokrasilerde özgürlüklerle doğrudan ilişkili olan ve yüksek bir meşruiyete sahip olunan siyasi partilere üye olma ve siyasi faaliyette bulunma özgürlüğünün, başka özgürlükler gibi; terör örgütlerince kötüye kullanılmak istenebileceği açıktır. Nitekim bir takım siyasi faaliyetteki asıl hedef ve amaçların, açıklanan hedef ve amaçlarından daha başka olabileceği gibi asıl hedef ve amaçların gizlenebileceği AİHM’in kararında vurgulanmıştır. PKK ve KCK örgütüyle aynı paralel açıklamalarda bulunan sanığın eylemlerinin ifade özgürlüğü ya da siyasi parti faaliyeti olarak değerlendirilmesine olanak bulunmamaktadır.”

Yerel mahkemenin, Irmak hakkında verdiği kararda, usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını belirten daire, ‘mahkemenin delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği, sanık hakkında takdir edilen ceza miktarının yerinde olduğu ve kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu cezaların kanuni bağlamda uygulandığı, netice olarak verilen ceza miktarının yerinde olduğunu’ savundu.

Irmak’ın tutuksuz yargılanması yönündeki talep de reddedildi.

Bu kararla birlikte Irmak’a "örgüt propagandası" yapmak suçundan verilen 2,5 yıllık hapis cezası, beş yıldan az olması ve Yargıtay temyiz yolu kapalı olması nedeniyle kesinleşti. İstinaf Mahkemesi’nin onadığı 7,5 yıllık hapis cezasına karşıysa Yargıtay temyiz yolu açık olduğu için henüz kesinleşmedi.

Irmak’ın avukatları kesinleşen 2,5 yıllık hapis cezasına karşı AYM’ye, 7,5 yıllık hapis cezasına karşı ise Yargıtay’a başvuracak. Irmak’ın kesinleşen hapis cezası kararının Meclis genel kurulunda okunması durumunda vekilliği düşecek.

Son olarak HDP’li vekiller Ahmet Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın vekilliği düşürülmüş, Meclis’teki HDP’li vekil sayısı 50’ye inmişti.