Hüda Kaya: Diyanet, Diyanetliğini yapacaksa hırsızlığa, tecavüze, Kuran kurslarındaki çocuk istismarlarına ses çıkartsın

Hüda Kaya: Diyanet, Diyanetliğini yapacaksa hırsızlığa, tecavüze, Kuran kurslarındaki çocuk istismarlarına ses çıkartsın

Hüda Kaya, Diyanet İşleri Başkanı ile Ankara Barosu arasında yaşanan tartışmayı TBMM'ye taşıdı. Diyanet'in düşüncelerini açıkladığı gibi Barolar'ın da düşüncelerini özgürce söyleme hakları olduğunu ifade eden Kaya, ''Diyanet, Diyanetliğini yapacaksa, din adına konuşacaksa, hırsızlık için konuşmalı, çocuk tecavüzleri için konuşmalı, Kur-an kurslarında tecavüze uğrayan erkek çocukların hakkını savunmalı, yolsuzluklar için konuşmalı, boş yere, haksız yere katledilen insanlar için konuş

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Diyanet İşleri Başkanı ile Ankara Barosu arasında yaşanan “LGBT” tartışmasını Meclis'e taşıdı. Kaya'nın, sözleri sosyal medyada gündem oldu.

Kaya'nın, TBMM'de yaptığı konuşma şöyle:

'' * Biz muhafazakarız, biz aile kutsiyetine sahip çıkıyoruz’ diye kendinizi kutsalların sahibi gibi ilan edemezsiniz. AKP Genel Başkanı’nın da LGBTli hakkında söylediği sözleri girip internetten okuyun."

* Kaldı ki Diyanet İşleri, ben bir Müslüman olarak beni temsil eden bir kurum asla değildir. Meşru değildir. Çocuklarımızın bile öğrettiği din derslerini aldırabilecek kadar bile bir güvene sahip değildir."

* Diyanet bizim adımıza ahkam kesemez. Diyanet kendi düşüncesini söylüyorsa, barolar da kendi düşüncesini söyleme hakkına sahiptir. Tekçil bir durum yoktur ortada. Mezhepçi, Emevici düşünceyi bu toplumun isnat adına dayatma hakkına sahip değilsiniz."

* Diyanet, Diyanetliğini yapacaksa din adına konuşacaksa hırsızlık için konuşmalı, çocuk tecavüzleri için konuşmalı, Kuran kurslarında tecavüze uğrayan erkek çocukların hakkını savunmalı, yolsuzluklar için konuşmalı, boş yere, haksız yere katledilen insanlar için konuşmalı. Kuran’da insani değerlerin en temel hakkı olan düşünce hakkı için, özgürlük için konuşmalı. İnsan olmanın, dinin bütün temel hakları katledilirken kalkıp sadece bütün kötülükleri tek bir noktada yoğunlaştırması Diyanet’i meşru kılmaz."

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Nisan’daki konuşmasında İslam’ın ‘zinayı haram kabul ettiğini, eşcinselliği de lanetlediğini’ söylemişti. Bu açıklamanın ardından Ankara Barosu da Erbaş’ı ‘insanlığın bir kesimini aşağılayıp kitlelere hedef göstermekle’ suçlamıştı.

Üç gün sonra da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ankara Barosu hakkında Erbaş’ı eleştiren açıklaması nedeniyle ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama’ suçundan res’en soruşturma başlatılmıştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan da Erbaş’a yöneltilen eleştirilere karşılık “Herkes haddini bilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan saldırı devlete yapılmış sayılır” demişti.