İmzalar yarın teslim ediliyor

İmzalar yarın teslim ediliyor

CHP’de 15 günlük imza sürecinin tamamlanmasının ardından, olağanüstü kurultay istemiyle toplanan imzalar yarın Genel Merkez’e teslim edilecek. Yaşar Tüzün, “İmzaları saat 16:00’da teslim edeceğiz” dedi

Hüsran ÖLMEZ / YURT

CHP’de muhaliflerin sözcülerinden Yaşar Tüzün ile Gaye Usluer’in,“Olağanüstü Kurultay için delegelerimizin imza verme işlemi tamamlandı. Islak imzalı belgeleri Perşembe (yarın) günü genel merkezimize teslim edeceğiz” açıklanmasından sonra yarın, kurultay süreci için önemli bir adım daha atılıyor.

İnce’nin yakın çalışma arkadaşlarından Yaşar Tüzün, YURT Gazetesi’nin “İmzaların teslim edilmesinde bir erteleme olabilir mi?” sorusunu yanıtladı. “Herhangi bir erteleme söz konusu değil” diyen Tüzün, “Genel Merkez’deki arkadaşlarımızdan randevu istedik. Bize saat 16.00’ın uygun olduğunu söylediler. O saatte imzalarımızı Genel Merkez’e teslim edeceğiz” ifadesini kullandı. Tüzün, toplanan imza sayısına ilişkin soruyu yanıtlamazken, “İmzaları teslim ettikten sonra yapacağımız açıklamada, imza sayısını kamuoyu da öğrenecek” dedi.

KURULTAY SÜRECİ 45 GÜN

İmzaların teslim edilmesinin ardından, imzaları inceleyen Genel Merkez’in kurultay toplanması için yeterli imzanın bulunduğunu kabul etmesi ve her iki tarafın da yeterli imza sayısında uzlaşması durumunda, 45 gün içinde kurultaya gidilmesi gerekiyor. Genel Merkez’e sunulan imzaların, ölüm, imzadan vazgeçme, sahte ve mükerrer imzalar olup olmadığının titizlikle inceleneceği belirtildi. Faks veya fotoğraf yoluyla gönderilen belgeler, CHP Tüzüğü’ne göre, Genel Merkez’e sunum için geçerli sayılmıyor. Islak imzalar Genel Merkez’e sunulduktan sonra ise imzayı geri çekme hukuken geçersiz sayılıyor. Bu sürecin ardından imzaların salt çoğunluğu bulmasına ilişkin her iki taraf da anlaştığı takdirde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 45 gün içinde kurultay çağrısı yapması gerekiyor. Tüzüğe göre kurultay tarihinin, en az 15 gün önceden delegelere bildirilmesi gerekiyor. Bu durumda imza tesliminden itibaren Genel Merkez’in önünde de imzaları incelemek için bir aylık bir süre bulunuyor.