İşçiler Melih Gökçek'ten kurtuldu

İşçiler Melih Gökçek'ten kurtuldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’nin kazanması sonrasında DİSK’e bağlı Nakliye-İş Sendikası dikkat çeken bir açıklama yaptı.

31 Mart yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’nin kazanması sonrasında DİSK’e bağlı Nakliye-İş Sendikası dikkat çeken bir açıklama yaptı. AKP’li eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde, işçilerin baskılar nedeniyle Öz Taşıma-İş’e üye olmak zorunda bırakıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Belka, Bugsaş ve Belko’da çalışan, Melih Gökçek’in ve Öz Taşıma-İş’in esaretinden kurtulan işçi kardeşlerimiz özgür iradeleri ile sendikamıza üye olmaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

İşçilerin Nakliye-İş’e üye olma konusunda yoğun taleplerinin olduğu belirtilen açıklamada, “İşçilerin talebi olmadan sendikamız işyerlerinde hiçbir birime gitmemiştir. İşçiler sendikamızı arayarak çalıştıkları birimlere ‘Ne Zaman Geleceksiniz? Niye Gelmiyorsunuz?’ diye sorular sormaktadırlar” denildi.

“Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mansur Yavaş da 12 Nisan tarihinde yayımlamış olduğu Genelge ile işyerlerinde işçilerin Anayasa ve Yasalarca güvence altına alınana sendikal tercihlerine saygı göstereceğini açıklamıştır” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Öz Taşıma-İş’e de eleştiriler yöneltildi.

İşte Nakliye-İş’in açıklaması:

“Belka, Bugsaş ve Belko’da çalışan kardeşlerimiz üzerindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in ve üye oldukları Öz Taşıma-İş’in baskı ortamı 31 Mart seçimleri sonuçları ile ortadan kalkmıştır. Bu işletmelerde farklı birimlerde çalışan kardeşlerimiz gece-gündüz sendikamızı aramışlar ve üye olmak istediklerin belirtmişlerdir. İşçilerin talebi olmadan sendikamız işyerlerinde hiçbir birime gitmemiştir. İşçiler sendikamızı arayarak çalıştıkları birimlere ‘Ne Zaman Geleceksiniz? Niye Gelmiyorsunuz?’ diye sorular sormaktadırlar.

Bunun üzerine Sendikamız Genel Başkanı ve Yöneticileri talep gelen işyerlerinde toplantılar yapmışlardır. Bu toplantılarda işçiler Öz Taşıma-İş'ten istifa ederek sendikamıza üye olmuşlardır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mansur Yavaş da 12 Nisan tarihinde yayımlamış olduğu Genelge ile işyerlerinde işçilerin Anayasa ve Yasalarca güvence altına alınana sendikal tercihlerine saygı göstereceğini açıklamıştır. Aslında Öz Taşıma-İş’i rahatsız eden de bu açıklama ve genelgedir. Çünkü onlar da, bu işletmelerde çalışan işçi kardeşlerimiz de Öz Taşıma-İş’in işyerlerinde nasıl üye yaptıklarını bilmektedirler.

Güzel bir atasözümüz var. ‘Ne Ekersen Onu Biçersin!’ Öz Taşıma-İş yöneticileri, işveren ve sendika baskısının ortadan kalktığı bu ortamda, geçmişte yaptıklarının, ektiklerinin sonucu ile karşı karşıya kalmanın öfkesi ile ölçüsüz bir şekilde saldırıyor.

O kadar ki yaptıkları açıklamalarda Belka sözleşmesinin Yüksek Hakem Kuruluna gönderildiğini söylüyorlar. Birkaç cümle sonra da Belka AŞ’de 01.01.1919 ile 31.12.2020 yıllarını kapsayan 3 yıl süreli sözleşme imzalandığını söylüyorlar. Biz söyleyelim. Yapılan sözleşme işçilerin onayı alınmadan yapılan Bugsaş işletmesinin sözleşmesidir.

Buradan da soralım; Sözleşmeleri 3 yıllık niye yapıyorsunuz? Bundan işçilerin bilgisi var mı? 2 yıllık sözleşmeler işçinin çıkarına değil mi?

Öz Taşıma-İş’i de anlıyoruz. Toplam 13.000 işçinin çalıştığı Belka, Bugsaş, Belko’da Melih Gökçek’in yaratmış olduğu ortamda var oldunuz.

Ancak artık o ortam ortadan kalktı. İşçiler özgür iradeleri ile istifa edip Nakliyat-İş’e üye oluyorlar. Daha binlercesi de olacak.

Herkes de işçilerin tercihine saygı gösterecek, kabullenecek. Ölçüsüz, mesnetsiz, sağa-sola saldırmayacak.

İşçi sınıfımız, Nakliyat-İş’in kimler tarafından kurulduğunu, sınıf çıkarları için nasıl mücadele ettiğini, Öz Taşıma-İş’in de geçmişini, kimler tarafından, nasıl kurulduğunu biliyor.

Onun için bir kez daha tüm işyerleri için referandum yapalım. Bizim şu an örgütlü olduğumuz, sözleşmesi devam eden işyerleri için de Öz Taşıma-İş’in örgütlü olduğu işyerleri için de referandum yapalım. İşçiler hangi sendikayı istiyorlarsa sonuca herkes saygı göstersin.

Nakliyat-İş sendikası işçilerin iradesi ve tercihinin olmadığı hiçbir iş yerinde kalmaz. Biz işçiler dışında kimseden icazet almayız.

Belka, Bugsaş ve Belko’da çalışan işçi kardeşlerimizin özgür iradeleri ile sendikamızda örgütlenmesi engellenemeyecektir.”