İşte CHP'nin çok merak edilen manifestosu

İşte CHP'nin çok merak edilen manifestosu

CHP 37. Olağan Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı bildirge büyük alkış aldı.

CHP 37. Olağan Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu, açıkladığı manifesto ile Türkiye'de sorun olan pek çok konuyu çözüme kavuşturmayı vaadetti. Kılıçdaroğlu'nun manifestosunda aşağıdaki maddeler yer alıyor:

1. Yeni bir Anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlameneter sisteme geçeceğiz. Cumhurbaşkanının tarafsızlığı sağlanacak, partili cumhurbaşkanı uygulamasına son verilecek. Cumhurbaşkanı kandırılmayacak, dürüst ve namuslu olacak.

2. Kuvvetler ayrılığı sağlanacak. Hakimler ve Savcılar Kurulu, yüksek mahkeme üzerinde yasama ve yürütmenin vesayetine son verilecek. Yasa tasarı teklifleri TBMM'de görüşülürken uzmanların görüşleri zorunlu olarak alınacak. Baro ile ilgili kanun çıkarıyorsan baroları çağırıp görüşlerini alacaksın, akıl akıldan üstündür.

3. Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güven altına alınacak. Meslek grupları üstünde her türlü baskıya son verilerek medya özgürlüğü evrensel konumuna gelecek. Bir devlet adalet ve hukukun üstünlüğünden vazgeçerse o devlet bir süre sonra organize suçörgütü haline dönüşür.
 
4. Türkiye'nin toplumsal barış ve huzuru sağlanacak. Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunlarımız demokrasi temelinde TBMM'de çözülecektir. Egemen güçlerin Kürt sorununu kullanmasına izin verilmeyecek.

5.Kadına yönelik şiddetin engellenmesi öncelikli devlet politikası haline gelecek. Kadın erkek fırsat eşitliği yaratılacak.

6.Toplumsal barış için tüm yer altı dünyası ve terörle mücadelemiz kararlılıkla sürecek. Bazı yer altı terör örgütleri ve terör örgütleri şu an bazı TBMM üyeleri tarafından destekleniyor.

7.Liyakat sistemi hakim kılınacak. Kamusal atama ve işlemlerde liyakat esas alınarak devlet hizmetlerinin partizanca ve çıkar amaçlı yapılmasına engel olunacak. İşi ehline vermek bir devlet politikası olacak. Güreşçiden banka yönetim kurulu üyesi olmayacak, akademik hırsızlar rektör olamayacak.Rüşvetçiden de büyükelçi olmayacak.

8. Seçim yasası değişecek, milletin vekilini millet seçecek. Seçim barajı kaldırılacak, milletin iradesinin meclise tam olarak yansıması sağlanacak. 

9. Cinsiyet kotası getirilerek kadının parlamentoda temsili yasal güvence altına alınacak. Bütün partilerin o kotaya uyması zorunlu olacak.

10. Siyasi ahlak yasası çıkarılarak siyaset kirlilikten arındırılarak vatandaş ve siyasetçi arasındaki güven yeniden inşa edilecektir. Böylece iade-i itibar yapılacak.

11. Kamu İhale Kanunu rekabeti ve şeffaflığı sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek. Kamu İhale Kanunu ivedilikle değiştirilerek tüm ihalelerin şeffaf yapılması sağlanacaktır. 

12. Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak. TBMM adına ödenen tüm vergileri Sayıştay denetliyor, şu an saklanıyor ama biz her kuruşun hesabını vereceğiz. Ulusal vergi komisyonu kurularak Resmi Gazete'de her sene yayınlanacak. 

13. Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulacak. 

14. Eğitim sistemi ortak çaba ile yeniden yapılandırılacaktır. Kalkınma stratejisinin en önemli parçası olan eğitimi tüm paydaşları ile yeniden planlayacağız. YÖK kaldırılacak.

15. Gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacak. 

16. Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Asgari bir gelir düzeyi her vatandaşa sağlanacak, hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Devlet yardımları lütuf değil hak olarak görülecek. 

17. Yeni bir merkez - yerel dengesi kurulacak. Kayyum atamaları sona erecek, seçimle gelen belediye başkanları ancak seçimle gidecek.

18. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurulacak. Uluslararası hukuk ve meşruiyete önem veren bir dış politika izlenecektir. Atatürk buna yurtta barış dünyada barış diyordu.