Kani Beko'dan soru önergesi isyanı!

Kani Beko'dan soru önergesi isyanı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Mecliste verdikleri soru önergelerinin çoğunun yanıtsız bırakıldığını, gelen yanıtların ise yetersiz olduğunu söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, verilen önergelerin çoğuna yanıt alamadığını belirterek, “Biz muhalefet milletvekilleri halk adına sorar, araştırılmasını ister ve kanun teklifini de eksik gördüğümüz konularla ilgili veririz. Sadece Enerji bakanına değil, bir çok önergeme yanıt gelmezken, gelenler hem gecikmeli hem de bir çok sorumuza yanıt alamıyoruz. Gelen kağıtlar önerge yanıtı değil de sanki ciddiyetten uzak, bir ilaç prospektüsü gibi yazılıyor” benzetmesinde bulundu.

MECLİS BAŞKANI UYARI YETKİSİNİ KULLANMALI
Reddedilen araştırma komisyonu önergelerinin yanı sına, iç tüzüğe göre soru önergelerinin 15 günde yanıtlanması gerektiğini hatırlatan Beko, aylarca hatta yıllarca yanıtlanmayan soru önergelerinin olduğunu ileri sürdü. Yazılı ve sözlü soru önergelerinin, meclisin dolayısıyla milletvekillerinin kullanabildiği ve hükümeti deneleme yollarından birisi olduğunu vurgulayan Beko, “Diğer denetim yolları arasında genel görüşme önerisi, meclis araştırması veya meclis soruşturma önerileri ve gensoru bulunmakta. Soru önergelerinin ilgili makam tarafından 15 gün içinde yanıtlanması gerekiyor. Bu uyarının ardından verilen 10 günlük ek süre içinde de yanıt gelmezse, söz konusu yazılı soru önergeleri gelen kağıtlar listesinde “yanıtlanmadı” ibaresiyle yayınlanıyor. Dolayısıyla halk adına incelememizi yazılı soru önergeleri üzerinden sürdürmeyi yürüteceğiz. Meclis başkanı uyarı yetkisini kullanmalı ” hatırlatmasında bulundu.

İSTATİSTİKLER ORTADA
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da bu konudaki eleştirilerini hatırlatan Beko, AK Parti hükümetleri döneminde cevapsız bırakılan önerge istatistiklerini paylaştı. TBMM’nin yıllık olağan çalışma süresince verilen soru önergelerinin önemli bir kısmının yanıtlanmadığını ileri süren Beko şu bilgileri verdi: “29 Haziran 2016 itibariyle, 6 bin 387 soru önergesinin, 3 bin 449’u yanıtlanmamış. Yani bu dönemde gelen yazılı soru önergelerinin yüzde 54’ü yanıtlanmamış durumda. Daha eski dönemlerle ilgili sayılara bakmadan önce belirtmek gerekiyor ki, bir yasama dönemi içinde cevaplanmayan soru önergeleri, yeni yasama dönemine girildiğinde hükümsüz hale geliyor. 24. Dönemde verilen ve bu dönem içinde yanıtlanmayan soru önergelerinin 25. döneme aktarılması söz konusu değil. 7 Haziran seçimleri ile başlayan ve 1 Kasım seçimleri ile sona eren 25. dönem yaklaşık 5 ay sürdüğü için, 28 Haziran 2011 – 23 Haziran 2015 tarihleri arasında 4 yıl süren 24. döneme bakıyoruz. Bu dönemde toplam 63 bin 462 yazılı soru önergesi işleme alınmış. O 4 yıllık dönemde cevaplanmayan soru önergesi sayısı 22 bin 799 olarak görülüyor. Diğer bir deyişle 24. dönemde verilen yazılı soru önergelerinin yüzde 36’sı yanıtlanmamış. Süresi içinde yanıtlananların oranı yüzde 22, süresi geçtikten sonra yanıtlananların oranı ise yüzde 39. TBMM’de sunulan her yazılı soru önergesi yanıtlanmıyor, ancak yanıtlanmayanların ne kadar süre boyunca bekledikleri net değil. “