Kani Beko: Herkesin bir gün savunmaya ihtiyacı olacak!

Kani Beko: Herkesin bir gün savunmaya ihtiyacı olacak!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Barolarla birlikte, TTB, TMMOB gibi kuruluşların ülkenin geleceği olduğunu hatırlatarak, bu kurumların iktidara karşı yurttaşları, güçlüye karşı güçsüzü, ezenlere karşı ezilenleri savunan kaleler olduğunu vurguladı.

Barolar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipler Birliği’nin sadece birer meslek kuruluşu değil; bileşimi, yapısı ve görev sorumluluklarıyla aynı zamanda ülkenin de geleceği olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bu kurumların iktidara karşı yurttaşları, güçlüye karşı güçsüzü, ezenlere karşı ezilenleri savunan kaleler olduğunun altını çizdi.

Herkesin bir gün hukuka, savunmaya ihtiyacı olacağını ve yapılan yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunan Beko, Adalet Komisyonunda yaptığı konuşmasında, “Baroların siyasallaştığı iddiasıyla gündeme getirdiğiniz bu düzenleme yanlıştır; yanlıştır çünkü baroların işi hukuk siyasetidir. Demokratik kurumlar, demokrasiye inanan insanlar siyasetten ve siyaset yapmaktan, siyaset yapılmasından endişe etmezler, çekinmezler, korkmazlar. Ama hepimizi endişeye düşürmesi gereken başkadır, bizler siyasete değil partizanlığa karşı olmalıyız” dedi.

BAROLAR ZULME DUR DEDİ

İlle de bir düzenleme yapılacaksa bunun amacının demokrasi olması gerektiğini belirten Beko, ülkedeki kurumların demokratik temsilinin sağlamlaştırılmasını istedi. İktidara yüz yılı aşan tarihe ve geleneğe dayalı kurumları yıpratmaktan vazgeçmesi uyarısında bulunan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İşçilerin, emekçilerin haklarının gasp edildiği her iş cinayetinde baroları yanlarında gördüklerini hatırlatarak, “ Biz bunu Soma’da, Ermenek’te, Siirt Şirvan’da, Torunlarda asansör boşluğunda öldürülen, İşkencede kaybedilenlerin sesi olduklarında duyduk. Evine götüremediği ekmeğin, maaşın, kıdem tazminatın, emeğinin mücadelesinde, talan edilen, yeşile direnenlerin, betonla zulmedilenlerin, Çorlu tren kazasında çığlık atan anne ve babaların yanında sizin Meclise sokmadığınız baro başkanları ve avukatları vardı” hatırlatmasında bulundu.

BUNLAR KONUŞULMALI

Haksızlığa sözcü olarak baroların bir gün iktidar ve yandaşlarına da lazım olacağını ifade eden Beko, baroların işçiye, emekçiye, ezilene, korunmayan doğaya sahip çıkarak, demokrasiye katkı vermesinin herkesin iyiliğine olacağını vurguladı. Konuşulması gereken konuların ise aş, iş, ekmek peşinde olan milyonlarca işçinin ve işsizin yanı sıra, 620 bin sağlık emekçisi; hemşire, tıp sekreteri ve hekimlerin görev beklediğini hatırlatan Beko şöyle konuştu: “Mustafa Kemal’in çok güzel bir sözü var, Mustafa Kemal der ki: “Gelecek gençlerin, gençlerse öğretmenlerin eseridir.” Ancak bugüne geldiğimizde 500 bin öğretmen arkadaşımız maalesef ataması yapılmadığından dolayı 100’e yakını intihar etti, 30 bin sosyal hizmet uzmanı bizlerden hizmet bekliyor. Son olarak, 10 milyon engelli olan ülkemizde 2019 yılında 14 bin açığımız olmasına rağmen bir engelli arkadaşımıza bile istihdam açmadık. Dolayısıyla yasa açık ve net söyler 61’inci maddeye baktığımızda der ki: “Kamuda yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 engelli çalıştırılır.” Ancak bugüne kadar geldiğimizde bir engelli arkadaşımıza bile iş ekmek, gelecek veremedik. Asıl konuşmamız gereken bunlardır diyorum.”

izgazete