Kani Beko: ‘Vatandaşın halini TÜİK de saklayamadı’

Kani Beko: ‘Vatandaşın halini TÜİK de saklayamadı’

TBMM’de bir basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani BEKO 2 Aralık’ta asgari ücret tespit komisyonu toplanacağını hatırlatarak, komisyonun bileşimi ve çalışma usül ve koşulları hakkında önerilerde bulundu.

53 milyonun konut masraflarını, 48 milyonun ise borcunu ödemekte zorlandığını vurgulayan CHP Milletvekili Beko, 26 milyon yurttaşımız iki günde bir sofrasına bir kap et yemeği koyamıyor, dedi.

“15 milyon vatandaşımız soğuk kış günlerinde evini ısıtmakta zorlanıyor. Kışı battaniye altında geçiriyorlar” şeklinde konuşan Beko, kış aylarında ailelerin tek bir evde toplanarak ısınma ihtiyaçlarını gidermek zorunda kaldıklarını belirtti.

“Bir milyonu üniversite mezunu olmak üzere 8 buçuk milyon vatandaşımız işsiz, 17 yılda AKP iktidarlarının milletimizi getirdiği nokta işte bu” diyen CHP Milletvekili, işçilerin insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek asgari ücret talep ettiğinin altını çizdi.

Türkiye'de asgari ücretin tek bir işçi için hesaplandığını ve bu durumun uluslararası standartlara aykırı olduğunu vurgulayan Kani Beko, İLO Uluslararası Çalışma Örgütü’nün asgari ücret tespitinde 4 kişilik aile giderlerinin temel alınmasını önerdiğini hatırlattı.

AGİ Asgari Geçim İndirimi’nin asgari ücretin içinden çıkarılmasını ve asgari ücretten vergi alınmamasını talep eden Beko, asgari ücretin de yıllık olarak hesaplanmasını istedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda DİSK ve Hak-İş’in temsilcilerinin de bulunması gerektiğinin altını çizen CHP Milletvekili, asgari ücret tespitinde işçi ve memur ayrımına son verilmesini istedi.

YURT HABER