KOMBASSAN (Bera) Mağdurları İYİ Parti’yi ziyaret etti

KOMBASSAN (Bera) Mağdurları İYİ Parti’yi ziyaret etti

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ankara Milletvekili Şenol Sunat, çoğunluğu Almanya’dan gelen KOMBASSAN (Bera) Mağdurlarını Genel Merkez’de kabul ederek mağduriyetlerini dinledi.

Çoğunluğunu yurt dışında yaşayan yurttaşların oluşturduğu mağdurların “yeşil” holdinglerden alacaklarını hisseye çevirerek kayba uğratan yasal düzenlemenin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesine tepkiler sürüyor.

TBMM Genel Kurulu’nda 24 Ekim 2019 tarihinde 82 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında kabul edilen yeni yasa teklifi ile, Avrupa'da Kombassan, Yimpaş, Endüstri Holding ve Jet-Pa gibi holdinglere vaktiyle para yatırmış olan yurt dışında yaşayan Türklerin paralarını geri alma mücadeleleri büyük zarar gördü. Düzenleme özellikle İstanbul Borsası’nda işlem gören ve kamuoyunda Kombassan adıyla bilinen Bera Holding AŞ için özel bir kanun işlevi görüyordu.

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ankara Milletvekili Şenol Sunat ile görüşen mağdurlar, bu zamana kadar “yeşil” holdinglere toplam 1.2 Milyar Avro toplandığını, 2001 krizine kadar belirli oranlarda kâr payı aldıklarını, ancak sonrasında vaatlerin hiçbirinin gerçekleşmemesi ile hukuki sürecin başladığını anlattılar.

Ankara Milletvekili Şenol Sunat, “Mağduriyetiniz bir hukuk garabeti. Bu kadar çok mağdurun olduğu ve fertlerin hukuki haklarının gasp edildiği bir durumda bunun araştırılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek sesinizi duyuracağım. Sizlerden ricam da başka mağdurlarla da iletişim halinde olarak, mağduriyetlerinizin gündemden düşmesine izin vermemek için platformlar kurmanız” dedi.

Genellikle, Avrupa ülkelerinde bulunan camiler üzerinden gurbetçilere ulaşan “yeşil” holding yetkilileri, faizin günah olduğu ve onlar adına İslamî kurallara uygun olarak, faiz sistemine başvurmaksızın Türkiye’de yatırım yapılacağı, fabrikalar kurulacağı, yüzde 30’lara varan kâr payı alacakları, paydaşlara istihdam yaratılacağı ve hatta bazı mağdurların bu fabrikalara müdür yapılacağı yönünde vaatlerle binlerce insanı dolandırdılar.

“Yeşil” holding mağdurlarının yüzde 95’e yakını Avrupa’da yaşayan Türkler olup, en çok Almanya, ardından Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde yaşıyorlar. Toplamda 72.000 mağdurun yaklaşık 4000’i mahkemelerde dava açmış bulunuyor.

YURT HABER