Merkel: Türkiye'ye parasal yardım söz konusu değil!

Merkel: Türkiye'ye parasal yardım söz konusu değil!

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapacağı görüşme öncesi ilginç bir çıkış yaparak ekonomik bakımdan istikrarlı bir Türkiye görmek istediklerini ancak bugün yapılacak görüşmede insan hakları ve mahkumlar gibi hassas konuları da gündeme getireceğini ifade etti. Merkel, Türkiye'ye doğrudan para yardımının söz konusu olmadığını ancak birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Merkel dün bir panelde yaptığı konuşmada Ankara için doğrudan yardımın söz konusu olmadığını belirterek  “Ancak ekonomi konusunda birlikte çalışmalıyız ve burada mutlaka bazı anlaşmalar yapacağız” dedi.

Merkel ayrıca, Erdoğan ile bugün ve Cumartesi günü yapacağı görüşmelerde, hem insan hakları durumunun hem de Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşların geleceğinin ele alınacağını belirterek “Türkiye’de insan hakları görmek istediğim gibi değil” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin internet sitesinde Çarşamba günü yer alan yazısında Almanya’yı Türkiye’nin 2016 yılındaki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu “FETÖ”yü terör örgütü olarak tanımaya çağırmıştı.

Erdoğan‘ı ağırlayacak olan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise RND gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu ziyaret normalleşmenin işareti değil. Ama başlangıcı olabilir. 2016 darbe girişimi travmasından sonra, hukukun üstünlüğüne geri dönüş bekliyoruz” dedi.

Bugün önce Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüşecek olan Erdoğan, ardından öğle saatlerinde Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelecek.

Öğle yemeğinin ardından Merkel ve Erdoğan’ın ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

180 kişilik heyet
Yaklaşık 180 kişilik bir heyetle Berlin’e gelen Erdoğan’a Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor.